Wietskes burgers

Ronnie de Winter • 7 augustus 2022

Lekker met een pittige tomatensaus!

De kunst om een burger met gezonde ingrediënten gezond te houden zit hem in de bereiding. De burger dient tijdens de bereiding slechts lichtjes verwarmd te worden. Het ei hoeft alleen maar te stollen en niet te bakken. Goudbruin van kleur behoudt hij zijn gezonde stoffen en zijn er geen giftige stoffen ontstaan tijdens het bakken. Dit bereik je door eerst het vet in de pan lichtjes te verwarmen op een laag pitje. Voeg dan de burgers toe en doe direct de deksel op de pan. Kijk na 5 minuten hoe stijf de burger is. Is hij keerbaar keer hem dan om en verwarm hem nog eens 5 minuten. Voeg eventueel een halve el water toe om de temperatuur van de olie laag te houden.

Lekkerst is natuurlijk om het direct te serveren maar moet je de burgers nog even warm houden, zet dan het vuur uit wanneer de burger aan beide kanten goudbruin van kleur is. De pan blijft warm zodat de burgers niet snel afkoelen. Doe eventueel de deksel op de pan.

Wietskes burgers met tomatensaus

(2 pers)

Ingrediënten voor de burgers:
  • Gekookte bonen of kikkererwten
  • Gekookte doperwtjes
  • Havermout
  • 1/2 Rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 ei
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • lavas
  • zwarte komijn

Bereidingswijze:
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg na een paar minuten de paprika en tomaat toe en roer goed door.
  • Doe alle ingrediënten in een schaal en maal het fijn met een staafmixer of maal het mengsel in de blender fijn. Is het "deeg" te nat voeg dan nog wat havermout toe. Is het te droog dan kan een extra ei uitkomst bieden.
  • Maak van het mengsel burgers en laat deze wat opstijven in de koelkast.
  • Verwarm op een laag pitje een beetje extra vierge olijfolie of kokos olie in een koeken pan. Doe de burgers in de pan en laat ze op een laag pitje met de deksel op de pan in tien minuten gaar worden. Keer ze halverwege.

Serveer met de pittige tomaten saus.

Ingrediënten voor de pittige tomatensaus:

  •     6 cherrytomaatjes en 1 trostomaat
  •     1/2 Spaanse peper
  •     1 teen knoflook
  •     2 takjes vers bonenkruid
  •     zwarte peper
  •      zout
  •     1 el tomatenpuree
  •     extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:

  •     Was de tomaten en snijd ze fijn.
  •     Was de Spaanse peper en snijd ze heel klein. Verwijder voor een wat minder scherpe saus de pitjes en zaadlijsten.
  •     Pel de knoflook en snijd ze fijn.
  •     Spoel het bonenkruid af. en rits de blaadjes en bloemetjes eraf.
  •     Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  •     Fruit hierin de knoflook en de Spaanse peper.
  •     Voeg de tomatenstukjes toe en roer goed door.
  •     Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree en verwarm het.

Lekker met gekookte sperziebonen en een groen salade.

Over tomaten


Deze warme en zonnige zomer is gunstig om ook in Nederland heerlijke tomaten te telen. in eigen tuin.  De tomaat is een zeer veelzijdige vruchtgroente. En er zijn tegenwoordig heel wat variëteiten. Zongerijpte tomaten zijn heerlijk zoet en vol van smaak. Hoe dieper de kleur hoe lekkerder de smaak en hoe meer gezonde stoffen de tomaat bevat. De plant maakt ethyleen aan zodra de groene vruchten volgroeid zijn en dan gaan de vruchten rood kleuren. Zijn de tomaten nog wat bleek, leg ze dan op een zonnige vensterbank.  Dan rijpen ze verder en kleuren ze naar verloop van tijd nog roder.  Wil je dit proces versnellen. Leg ze dan naast een banaan of appel. Door het ethyleen van vers fruit kleuren de tomaten rood.

Groene tomaten zijn voor de mens niet eetbaar. Ze bevatten net het  groen van  aardappels te veel solanine. Een voor de mens giftige stof.

Tomaten behoren tot de familie van de nachtschade.


Tomaten bevatten veel lycopeen, een carotenoïde, die de tomaten rood doet kleuren. Het is één van de beste antioxidanten om de huid te beschermen tegen de schadelijke uv straling. Door tomaten lichtjes te verwarmen en te eten in combinatie met een vet/olie wordt de lycopeen veel beter door het lichaam opgenomen. Er gaat door het koken van tomaten wel vitamine C verloren. Om zoveel moglijke gezonde stoffen uit de tomaten te kunnen halen is het het beste om de tomaten slechts kort en lichtjes te verwarmen en met eenklein beetje extra vierge olijfolie te eten. Voeg tomaten dan ook altijd pas op het laatst toe aan een gerecht.

Tomaten zijn het lekkerst als je ze op kamer temperatuur bewaard. In de koelkast verliezen ze hun smaak en textuur.


De tomaat is een vrucht groente die ons lichaam beschermd tegen kanker. Een combinatie van verschillende stoffen in de tomaat is daarvoor verantwoordelijk. Het betreft  o.a. de stoffen lycopeen, betacaroteen, foliumzuur, vitamine C, vitamine E . Deze zijn allen sterke antioxidanten.

De tomaat bevat verder vitamine B9, de mineralen calcium, magnesium, fosfor, kalium en natrium en vezels.

Belangrijke voedingstoffen in tomaten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Lycopeen

    - kankerwerend

    - verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

    - voorkomt schade aan het DNA

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More