Wietskes burgers
Lekker met een pittige tomatensaus!
De kunst om een burger met gezonde ingrediënten gezond te houden zit hem in de bereiding. De burger dient tijdens de bereiding slechts lichtjes verwarmd te worden. Het ei hoeft alleen maar te stollen en niet te bakken. Goudbruin van kleur behoudt hij zijn gezonde stoffen en zijn er geen giftige stoffen ontstaan tijdens het bakken. Dit bereik je door eerst het vet in de pan lichtjes te verwarmen op een laag pitje. Voeg dan de burgers toe en doe direct de deksel op de pan. Kijk na 5 minuten hoe stijf de burger is. Is hij keerbaar keer hem dan om en verwarm hem nog eens 5 minuten. Voeg eventueel een halve el water toe om de temperatuur van de olie laag te houden.
Lekkerst is natuurlijk om het direct te serveren maar moet je de burgers nog even warm houden, zet dan het vuur uit wanneer de burger aan beide kanten goudbruin van kleur is. De pan blijft warm zodat de burgers niet snel afkoelen. Doe eventueel de deksel op de pan.

Wietskes burgers met tomatensaus
- Gekookte bonen of kikkererwten
- Gekookte doperwtjes
- Havermout
- 1/2 Rode paprika
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 tomaat
- 1 ei
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- lavas
- zwarte komijn
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
- Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg na een paar minuten de paprika en tomaat toe en roer goed door.
- Doe alle ingrediënten in een schaal en maal het fijn met een staafmixer of maal het mengsel in de blender fijn. Is het "deeg" te nat voeg dan nog wat havermout toe. Is het te droog dan kan een extra ei uitkomst bieden.
- Maak van het mengsel burgers en laat deze wat opstijven in de koelkast.
- Verwarm op een laag pitje een beetje extra vierge olijfolie of kokos olie in een koeken pan. Doe de burgers in de pan en laat ze op een laag pitje met de deksel op de pan in tien minuten gaar worden. Keer ze halverwege.
- 6 cherrytomaatjes en 1 trostomaat
- 1/2 Spaanse peper
- 1 teen knoflook
- 2 takjes vers bonenkruid
- zwarte peper
- zout
- 1 el tomatenpuree
- extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
- Was de tomaten en snijd ze fijn.
- Was de Spaanse peper en snijd ze heel klein. Verwijder voor een wat minder scherpe saus de pitjes en zaadlijsten.
- Pel de knoflook en snijd ze fijn.
- Spoel het bonenkruid af. en rits de blaadjes en bloemetjes eraf.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
- Fruit hierin de knoflook en de Spaanse peper.
- Voeg de tomatenstukjes toe en roer goed door.
- Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree en verwarm het.
Over tomaten
Deze warme en zonnige zomer is gunstig om ook in Nederland heerlijke tomaten te telen. in eigen tuin. De tomaat is een zeer veelzijdige vruchtgroente. En er zijn tegenwoordig heel wat variëteiten. Zongerijpte tomaten zijn heerlijk zoet en vol van smaak. Hoe dieper de kleur hoe lekkerder de smaak en hoe meer gezonde stoffen de tomaat bevat. De plant maakt ethyleen aan zodra de groene vruchten volgroeid zijn en dan gaan de vruchten rood kleuren. Zijn de tomaten nog wat bleek, leg ze dan op een zonnige vensterbank. Dan rijpen ze verder en kleuren ze naar verloop van tijd nog roder. Wil je dit proces versnellen. Leg ze dan naast een banaan of appel. Door het ethyleen van vers fruit kleuren de tomaten rood.
Groene tomaten zijn voor de mens niet eetbaar. Ze bevatten net het groen van aardappels te veel solanine. Een voor de mens giftige stof.
Tomaten behoren tot de familie van de nachtschade.
Tomaten bevatten veel lycopeen, een carotenoïde, die de tomaten rood doet kleuren. Het is één van de beste antioxidanten om de huid te beschermen tegen de schadelijke uv straling. Door tomaten lichtjes te verwarmen en te eten in combinatie met een vet/olie wordt de lycopeen veel beter door het lichaam opgenomen. Er gaat door het koken van tomaten wel vitamine C verloren. Om zoveel moglijke gezonde stoffen uit de tomaten te kunnen halen is het het beste om de tomaten slechts kort en lichtjes te verwarmen en met eenklein beetje extra vierge olijfolie te eten. Voeg tomaten dan ook altijd pas op het laatst toe aan een gerecht.
Tomaten zijn het lekkerst als je ze op kamer temperatuur bewaard. In de koelkast verliezen ze hun smaak en textuur.
De tomaat is een vrucht groente die ons lichaam beschermd tegen kanker. Een combinatie van verschillende stoffen in de tomaat is daarvoor verantwoordelijk. Het betreft o.a. de stoffen lycopeen, betacaroteen, foliumzuur, vitamine C, vitamine E . Deze zijn allen sterke antioxidanten.
De tomaat bevat verder vitamine B9, de mineralen calcium, magnesium, fosfor, kalium en natrium en vezels.
Belangrijke voedingstoffen in tomaten
Gerelateerde posts:









