Hummus
Lekker op een toastje of op brood
Hummus is een veganistisch kikkererwten puree die je goed kunt gebruiken als borrelhapje op een toastje of als beleg op de boterham. Deze puree combineert goed met tomaat, avocado, komkommer, courgette, augurk. Als je humus zelf maakt, kun je er een eigen draai aangeven door b.v. fijngemalen geroosterde puntpaprika's, wat blaadjes citroenverbena of wat geraspte citroenschil toe te voegen. Een deel van de kikkererwten kun je vervangen door gekookte groene doperwtjes of door gekookte dubbel gedopte tuinboontjes. Eigen gemaakte hummus is ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Hummus
- 240 gr gekookte kikkererwten
- 160 gr Tahin
- 2 kleine teentjes knoflook
- sap van één citroen
- 2 el water
- 1 el
- extra vierge olijfolie
- 1 tl fijngemalen komijnzaad
- 1/4 - 1/2 tl fijngemalen chilivlokken of 1/2 tl paprikapoeder
- zout
- Spoel de kikkererwten af en doe ze in een kom.
- Pel de knoflook en snijd ze fijn.
- Voeg ze samen met de andere ingrediënten bij de kikkererwten.
- Pureer het mengsel met een staafmixer.
- Voeg eventueel nog wat water toe om het mengsel wat smeuïger te maken.
- Proef even en voeg naar smaak nog wat zout, chilipeper (poeder) of komijn toe.
Over gedroogde peulvruchten en kikkererwten in het bijzonder
Gedroogde peulvruchten moeten gewassen en geweekt worden voordat je ze kunt koken. Was de peulvruchten een aantal keer in schoon water tot alle vliesjes en vuil verwijderd zijn. Week dan de peulvruchten ca 8 uur in koud water.
Door het weken kunnen de peulvruchten zich weer volzuigen met water waardoor de kooktijd wordt verkort. Ook wordt de smaak van de peulvruchten door het weken beter en krijgt de peulvrucht een zachtere textuur.
Giet na het weken de peulvruchten af en spoel ze nog een keer met schoon water. In het weekwater zijn namelijk een deel van de moeilijk te verteren stoffen terechtgekomen en die kun je beter wegspoelen om je darmen te ontlasten. Kook de peulvruchten in ruim schoon water ongeveer in anderhalf uur gaar.
Je kunt de weektijd verkorten door de peulvruchten te weken in gekookt water. Doe dan wel de deksel op de pan zodat het water langer warm blijft. De weektijd bedraagt dan maximaal 3 uur. Ook de kooktijd wordt hierdoor verminderd tot ongeveer de helft van de kooktijd van wanneer de peulvruchten in koud water geweekt zijn.
Als de peulvruchten koken, ontstaat er schuim. Dit schuim bestaat uit eiwitten. Schep dit schuim eraf. Check tijdens het koken regelmatig de gaarheid. (Kikkererwten zijn gaar als ze nog en stevige bite hebben. )
De kikkererwt is een ronde, stevige, goudgele peulvrucht, met een nootachtige smaak. Ze komen uit het gebied rond de Middellandse Zee. Vooral in het Midden Oosten worden ze veel gegeten. Maar ook in India zijn ze populair en worden ze veel in curry's verwerkt. De kikkererwt vormt de basis van falafel en hummus. En smaakt heerlijk met couscous.
Kikkererwten bevatten vooral B vitaminen en de mineralen molybdeen, mangaan, koper, ijzer, calcium, kalium en fosfor. Molybdeen ontgift en bindt vooral het zware metaal kwik. Verder bevat de kikkererwt polyfenolen en anthocyanidinen. Deze antioxidanten gaan samen met de vele vezels, die kikkererwten rijk zijn, vooral darmkanker tegen. Ook helpen ze voortijdige veroudering voorkomen.
De kikkererwt levert ons ook tryptofaan. Uit deze stof maakt ons lichaam serotonine, ons gelukshormoon.
Kikkererwten houden onze bloedsuikerspiegel stabiel. Doordat kikkererwten veel vezels bevatten worden de koolhydraten langzaam omgezet in suikers en zijn er minder pieken en dalen in de bloedsuikerwaarden. De polyfenolen in de kikkererwt verhogen het effect van insuline waardoor de alvleesklier minder insuline hoeft te produceren en de bloedsuikerspiegel ook hierdoor stabieler blijft.
De eiwitten in kikkererwten kunnen in combinatie met de eiwitten van granen de eiwitten van vlees vervangen.
Kikkererwten zijn zwaar te verteren en zijn erg verzurend voor het lichaam door hun hoge gehalte aan fytinezuur. Door citroensap toe te voegen aan het weekwater wordt er meer fytinezuur afgebroken. Ook door de kikkererwten te combineren met iets zuurs, zoals tomaat, citroensap, snijbiet, spinazie of zeewier wordt de spijsvertering bevorderd.
De kikkererwt kan ook helpen bij overgangsklachten. Ze bevat nl. fyto-oestrogeen. Deze stof is identiek aan ons eigen oestrogeen, maar is plantaardig en werkt iets minder sterk. In en na de overgang maken vrouwen minder oestrogeen aan en fyto-oestrogenen kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen, de botten gezond te houden en borstkanker te voorkomen.
Belangrijke voedingstoffen in kikkererwten
Gerelateerde posts:









