Hummus

Ronnie de Winter • 14 augustus 2022

Lekker op een toastje of op brood

Hummus is een veganistisch kikkererwten puree die je goed kunt gebruiken als borrelhapje op een toastje of als beleg op de boterham. Deze puree combineert goed met tomaat, avocado, komkommer, courgette, augurk. Als je humus zelf maakt, kun je er een eigen draai aangeven door b.v. fijngemalen geroosterde puntpaprika's, wat blaadjes citroenverbena of wat geraspte citroenschil toe te voegen.  Een deel van de kikkererwten kun je vervangen door gekookte groene doperwtjes of door gekookte dubbel gedopte tuinboontjes. Eigen gemaakte hummus is ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Hummus

(basis recept)

Ingrediënten:
  • 240 gr gekookte kikkererwten
  • 160 gr Tahin
  • 2 kleine teentjes knoflook
  • sap van één citroen
  • 2 el water
  • 1 el
  • extra vierge olijfolie
  • 1 tl fijngemalen komijnzaad
  • 1/4 - 1/2 tl fijngemalen chilivlokken of 1/2 tl paprikapoeder
  • zout
Bereidingswijze:
  • Spoel de kikkererwten af en doe ze in een kom.
  • Pel de knoflook en snijd ze fijn.
  • Voeg ze samen met de andere ingrediënten bij de kikkererwten.
  • Pureer het mengsel met een staafmixer.
  • Voeg eventueel nog wat water toe om het mengsel wat smeuïger te maken.
  • Proef even en voeg naar smaak nog wat zout, chilipeper (poeder) of komijn toe.

Lekker op stokbrood met wat verse koriander of munt.

Over gedroogde peulvruchten en kikkererwten in het bijzonder


Gedroogde peulvruchten moeten gewassen en geweekt worden voordat je ze kunt koken.  Was de peulvruchten een aantal keer in schoon water tot alle vliesjes en vuil verwijderd zijn. Week dan de peulvruchten ca 8 uur in koud water.

Door het weken kunnen de peulvruchten zich weer volzuigen met water waardoor de kooktijd wordt verkort. Ook wordt de smaak van de peulvruchten door het weken beter en krijgt de peulvrucht een zachtere textuur.

Giet na het weken de peulvruchten af en spoel ze nog een keer met schoon water.  In het weekwater zijn namelijk een deel van de moeilijk te verteren stoffen terechtgekomen en die kun je beter wegspoelen om je darmen te ontlasten. Kook de peulvruchten in ruim schoon water ongeveer in anderhalf uur gaar.


Je kunt de weektijd verkorten door de peulvruchten te weken in gekookt water. Doe dan wel de deksel op de pan zodat het water langer warm blijft. De weektijd bedraagt dan maximaal 3 uur. Ook de kooktijd wordt hierdoor verminderd tot ongeveer de helft van de kooktijd van wanneer de peulvruchten in koud water geweekt zijn.


Als de peulvruchten koken, ontstaat er schuim. Dit schuim bestaat uit eiwitten. Schep dit schuim eraf. Check tijdens het koken regelmatig de gaarheid. (Kikkererwten zijn gaar als ze nog en stevige bite hebben. )


De kikkererwt is een ronde, stevige, goudgele peulvrucht, met een nootachtige smaak. Ze komen uit het gebied rond de Middellandse Zee. Vooral in het Midden Oosten worden ze veel gegeten. Maar ook in India zijn ze populair en worden ze veel in curry's verwerkt. De kikkererwt vormt de basis van falafel en hummus. En smaakt heerlijk met couscous.


Kikkererwten bevatten vooral B vitaminen en de mineralen molybdeen, mangaan, koper, ijzer, calcium, kalium en fosfor. Molybdeen ontgift en bindt vooral het zware metaal kwik.  Verder bevat de kikkererwt  polyfenolen en anthocyanidinen. Deze antioxidanten gaan samen met de vele vezels, die kikkererwten rijk zijn, vooral darmkanker tegen. Ook helpen ze voortijdige veroudering voorkomen.

De kikkererwt levert ons ook tryptofaan. Uit deze stof maakt ons lichaam serotonine, ons gelukshormoon.


Kikkererwten houden onze bloedsuikerspiegel stabiel. Doordat kikkererwten veel vezels bevatten worden de koolhydraten langzaam omgezet in suikers en zijn er minder pieken en dalen in de  bloedsuikerwaarden. De polyfenolen in de kikkererwt verhogen het effect van insuline waardoor de alvleesklier minder insuline hoeft te produceren en de bloedsuikerspiegel ook hierdoor stabieler blijft. 


De eiwitten in kikkererwten kunnen in combinatie met de eiwitten van granen de eiwitten van vlees vervangen.


Kikkererwten zijn zwaar te verteren en zijn erg verzurend voor het lichaam door hun hoge gehalte aan fytinezuur. Door citroensap toe te voegen aan het weekwater wordt er meer fytinezuur afgebroken. Ook door de kikkererwten te combineren met iets zuurs, zoals tomaat, citroensap, snijbiet, spinazie of zeewier wordt de spijsvertering bevorderd.


De kikkererwt kan ook helpen bij overgangsklachten. Ze bevat nl. fyto-oestrogeen. Deze stof is identiek aan ons eigen oestrogeen, maar is plantaardig en werkt iets minder sterk. In en na de overgang maken vrouwen minder oestrogeen aan en fyto-oestrogenen kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen, de botten gezond te houden en borstkanker te voorkomen.


Belangrijke voedingstoffen in kikkererwten

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More