Libanese kip met spitskool

Ronnie de Winter • 20 april 2025

een licht verteerbare koolsoort

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Libanese kip met spitskool ( 2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gram spitskool
  • 1 el extra vierge olijf olie
  • 1/2 tl komijn poeder
  • 1 kipfilet van 150 gram
  • 2 tomaten
  • een stukje gember van 2 cm
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • 1/2 tl koriander poeder
  • 1 laurierblad
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kardamon
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Schil de gember en snijd hem heel fijn.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verwarm de olie in de pan en fruit de ui,  de knoflook en de gember stukjes.
  • Voeg de tomaten stukjes toe en roer goed door, bak even lichtjes aan.
  • Voeg de kruiden en specerijen  ( behalve de komijn) toe en roer het even door.
  • Zet het vuur laag en leg de kipfilet in zijn geheel op het bedje van ui en tomaat.
  • Laat het op zacht vuur in tien minuten gaar worden.
  • Snijd dan de kipfilet in stukjes en doe ze terug in de pan.
  • Maak de spitskool schoon en snijd hem in heel dunne reepjes.
  • Roerbak de spitskool met wat komijnpoeder.
Serveer direct met gekookte basmati rijst en geroosterde amandelen.

    Over Spitskool


    Spitskool is verwant met andere koolsoorten. Het is een koolsoort die het licht verteerbaar is. De buitenste bladeren zijn donkerder groen van kleur en zitten wat losser om de kool. Het binnenste gedeelte, het licht groene deel van de kool is gesloten.


    Deze kool is het gehele jaar door verkrijgbaar. In het voorjaar en in de zomer van eigen bodem, de ander tijd van het jaar komt spitskool vaak uit Spanje en Portugal. De spitskool heeft een wat zoetige smaak en in de cool fresh lade van de koelkast blijft hij wel een paar weken goed. Een verse spitskool heeft groen gekleurde bladeren aan de buitenkant en de bladeren daaronder sluiten strak om elkaar. De kool voelt stevig aan en heeft geen verkleuringen.


    Spitskool werkt door zijn rijkdom aan antioxidanten ontgiftend en ontstekingsremmend voor ons lichaam. De rijke hoeveelheid glucosinolaten en fytonutriënten in de kool gaan de vorming van kanker tegen.


    Spitskool bevat de vitaminen B1, B2, B6, B11 en is rijk aan vitamine K. Vitamine K is nodig voor het stollen van het bloed.

    Spitskool bevat rauw geen vitamine C maar een voorstadium van deze vitamine. Vitamine C komt vrij zodra de spitskool gekookt, gestoofd of geroerbakt wordt. Vitamine C is in water oplosbaar. Door stomen, koken in heel weinig water of roerbakken gaat er zo min moglijk van deze vitamine verloren. Vitamine C is nodig voor je immuunsysteem en voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid.


    Spitskool bevat de mineralen magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, zink en koper.


    De bladeren van spitskool verminderen uitwendige zwellingen en wonden herstellen sneller als er koolbladeren op worden gelegd.

    Gerelateerde posts:

    Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
    door Ronnie de Winter 14 december 2025
    In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
    door Ronnie de Winter 7 december 2025
    Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
    Komijnzaad
    door Ronnie de Winter 30 november 2025
    Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
    boerenkool
    door Ronnie de Winter 23 november 2025
    Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
    Aquarel  branding met meeuwen
    door Ronnie de Winter 16 november 2025
    Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
    Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
    door Ronnie de Winter 9 november 2025
    Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
    Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
    door Ronnie de Winter 2 november 2025
    Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
    bloemkoolsaus met boekweitspirali
    door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
    Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
    bomen in landschap semi abstract
    door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
    Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
    Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
    door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
    In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
    Show More