Natto
Gefermenteerde sojaboontjes
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium niet in de spieren, pezen of aderen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten, pezen of spieren. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand. Een verhoogde bloeddruk kan het gevolg hiervan. Spieren en pezen worden stijver en strammer wanneer calcium zich afzet in de zachte weefsels.
Wil je natto eens proberen dan kun je de sterke smaak van natto het beste verzachten door de natto te combineren met wat mosterd en sojasaus. Ook de slijmerig en draderigheid verdwijnt dan.
Rijst met natto
- 80 gram gele linzen
- 60 gram basmati zilvervlies rijst
- 1 ui
- 1 paksoi
- 2 stengels bleekselderij
- 100 gram natto
- broccoli roosjes
- 2 gekookte eieren
- 1 tl mosterd
- 1 el sojasaus
- 1 tl kurkuma
- zwarte peper
- 1 tl komijnzaad
- 1 el extra vierge olijfolie
- Week de rijst en de linzen 4 uur in water.
- Spoel ze goed af in een zeef en kook ze in 250 - 300 ml water gaar in 15 minuten.
- Was de paksoi en snijd de stengels en blad apart in reepjes.
- Was de bleekselderij en snijd hem in plakjes.
- Was de broccoli roosjes en maak ze kleiner.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Verwarm de olijfolie in de pan.
- Fruit het komijnzaad en de ui hierin.
- Voeg de stukjes bleekselderij toe en roerbak deze kort. Voeg dan de in reepjes gesneden stengels van de paksoi toe en roerbak deze mee.
- Voeg dan de broccoli roosjes toe en roerbak tot deze beet gaar zijn.
- Voeg dan de natto toe, met de mosterd, de sojasaus en kurkuma en zwarte peper en roer alles goed door.
- Voeg als laatste de reepjes blad van de paksoi toe.
- Roer de gare linzen en rijst erdoorheen en proef even of de smaak goed is.
- Voeg anders nog wat zwarte peper toe.
- Garneer met de gekookte eieren.
Over natto
Natto is erg voedzaam. Het bevat alle aminozuren en is daarmee een volwaardige eiwitbron. Door het fermentatie proces zijn de eiwitten evenals de vitaminen en mineralen ook goed opneembaar.
Natto is rijk aan probiotica en vezels en helpt zo de darmflora gezond te worden en gezond te houden. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goed immuunsysteem.
Natto is ook rijk aan vitamine C, ijzer, zink, selenium en koper. Ook deze voedingstoffen helpen je immuunsysteem op orde te houden.
Natto is één van de weinige plantaardige bronnen die veel vitamine k2 bevat.
Doordat natto gemaakt is van sojabonen bevat het soja-isoflavonen. Samen met de vitamine K2 verlagen zij het risico op kanker.
De probiotica, de vitamine k2, de vezels maar ook het enzym nattokinase verlagen samen het cholesterolniveau en de bloeddruk. Ze verminderen hiermee de kans op hart- en vaatziekten.
Het calcium en de vitamine K2 zorgen voor sterkere botten, mits er ook voldoende vitamine D3 aanwezig is in je lichaam.
Als je natto nog nooit gegeten hebt, begin dan met een klein portie b.v. 50 gram. Zo kun je eerst wennen aan de geur en de smaak.
Belangrijke voedingstoffen in natto
Gerelateerde posts:









