De sinaasappel, een wintervrucht!
Rijk aan vitamine C en calcium

Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen.
Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven.
De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
Bietjes met sinaasappel
- 4 rode bieten
- 1 sinaasappel
- 1 ui
- klein beetje kokosolie
- 1/2 tl kardamon
- zwarte peper en zout
- Schil de bieten, snijd ze in stukjes en kook ze in weinig water in 15 minuten gaar.
- Pel de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes.
- Pel de ui en snijd hem in ringen.
-
- Verwarm de kokosolie in de pan en voel de ui ringen toe. Bak ze op laag vuur glazig.
- Voeg de sinaasappel stukjes toe en roer ze door de uien.
- Voeg de kardamon, het zout en de zwarte peper toe.
- Giet de bietjes af en vang het kookwater op.
- Voeg de gare bietjes toe aan het sinaasappel ui mengsel en voeg eventueel wat kookvocht toe.
- Proef en voeg eventueel nog wat kardamon peper en zout toe.
- |Garneer met een paar blaadjes munt.
Over Sinaasappels
Sinaasappels worden in december tot in maart geoogst. Het is deus een echte wintervrucht die ook kou nodig heeft in de nacht om de mooie oranje kleur te verkrijgen. Er zijn verschillende rassen, zoals navel sinaasappels of bloedsinaasappel. We kennen zure sinaasappels, maar ook bittere en zoete. De bloedsinaasappel bevat de meeste anioxidanten.
Sinaasappels, zeker als we er elke dag één eten, helpen mee de bloeddruk te verlagen. De stoffen pectine, kalium en flavonoïden zijn hier verantwoordelijk voor.
Een halve sinaasappel in combinatie met een banaan geeft snel een magnesiumaanvulling voor het lichaam. Magnesium is een mineraal waar we veel van gebruiken in tijden van stress en wat bij heel veel processen van ons lichaam betrokken is. Magnesium is niet het enige mineraal dat deze vrucht rijk is. Ook calcium, koper, ijzer, kalium, zink, mangaan en fosfor vinden we in de sinaasappel. Deze mineralen neutraliseren het zuur wat de sinaasappel bevat zodat de sinaasappel geen verzurend effect heeft op ons lichaam. Ze zorgen er zelfs voor dat andere zuren ook uit het lichaam verwijderd worden. De grote hoeveelheid citroenzuur voorkomt de vorming van urinestenen.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C, een sterke antioxidant, die vooral ontstekingen verminderen en virale infecties tegen gaat.
Vitamine C zorgt ook voor een betere ijzer opname. Wanneer het ijzer uit de voeding beter opgenomen wordt, voel je je minder vermoeid.
Vitamine C is nodig bij de vorming van collageen. Collageen is een eiwit dat onze huid stevig maakt en ons haar laat glanzen. Maar het is ook nodig voor de opbouw van spieren en pezen. Elke dag een sinaasappel eten kan na verloop van tijd spier- en peesherstel bespoedigen.
Ook de fytonutriënten in de sinaasappel bevatten waardevolle stoffen. Vooral de schil van de sinaasappel en de witte velletjes bevatten belangrijke flavonoïden, zoals de limonoïden, die net als vitamine C, ook ons immuunsysteem versterken.
De flavonoïden, carotenoïden, limonoïden en vitamine C in de sinaasappel beschermen ons tegen kanker.
De carotenoïden luteine en zeaxanthine beschermen onze ogen tegen schadelijke uv straling van de zon en straling van beeldschermen.
Eet een sinaasappel in zijn geheel. Dan zorgt de sinaasappel ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft. De velletjes en het witte van de schil bevatten veel vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat het suiker in de sinaasappel niet te snel in het bloed komt en daardoor blijft de bloedsuikerspiegel in balans. De vezels zijn ook goed voor onze darmgezondheid.
In de schil van de sinaasappel zitten ook waardevolle fytonutriënten.
Sinaasappelschil smaakt wat bitter, maar is een heerlijk toevoeging en smaakmaker in gerechten. Voeg het geraspt op het laatst toe aan een warm gerecht of voeg het samen met wat sinaasappelsap toe aan de dressing van een salade.
Belangrijke voedingstoffen in sinaasappel
Gerelateerde posts:









