Boekweitpasta met bietjes en tomaat
Boekweit is geen graan maar een grassoort!

Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes.
Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
Boekweit fusili met bietjes en tomaat.
- 120 gram boekweit fusili
- 3 bieten
- 2 tomaten
- 2 el tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 el extra vierge olijfolie
- 3 tl Italiaanse kruiden
- een mespunt nootmuskaat
- zwarte peper
- zachte geitenkaas
- klein beetje geraspte kaas
- tofu
- Kook de fusili in ruim water in 8 minuten gaar.
- Giet de fusili af in een zeef en spoel ze met koud water af.
- Laat ze uitlekken in de zeef.
- Pel de knoflook en de ui en snijd ze fijn.
- Schil de bietjes en snijd ze in stukjes en kook ze in weinig water gaar. Giet ze af.
- Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
- Verwarm de olijfolie in de pan.
- Fruit hierin de knoflook en de ui.
- Voeg de stukjes tomaat toe en de gare bietjes en roer het goed door.
- Voeg de kruiden, de tomaten puree en de verkruimelde tofu toe.
- Roer alles goed door.
- Voeg de fusili toe en verwarm deze in de saus.
- Dien op met wat verse zachte geitenkaas en geraspte kaas.
Over Boekweit
Boekweit is geen graansoort, al wordt hij vaak wel tot de granen gerekend. Het is een gewas dat tot de duizendknoopfamilie behoort. De vruchtjes van deze plant zijn driekantig en lijken qua samenstelling op graan. De vruchtjes, korrels, bevatten hoogwaardige eiwitten en veel mineralen. Het bevat lysine, een essentieel aminozuur, dat in graan bijna niet voorkomt. Boekweit is licht verteerbaar en heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Boekweit heeft een zachte nootachtige smaak.
Boekweit heeft een relatief lage glycemische index en is glutenvrij en is hierdoor een goede voedingstof voor de darmen. De stof rutine in boekweit stimuleert en verbetert de doorbloeding van de bloedvaten en daarmee ook de doorbloeding in de darmen. Een andere belangrijke stof in boekweit is vanadium. Deze stof hebben we in kleine hoeveelheden nodig voor de glucose stofwisseling. Het gaat de vorming van cholesterol tegen, is nodig voor de vorming van botten, kraakbeen en tanden en is nodig voor de balans tussen natrium en kalium.
Boekweit bevat maar weinig fytinezuur. Hoe minder fytinezuur hoe beter de mineralen door het lichaam opgenomen kunnen worden.
Belangrijke voedingstoffen in boekweit
Gerelateerde posts:









