Stamppot zuurkool met kip en tomatensaus
als stamppot!
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat.
De zoete aardappel en de appel verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede.
Dit recept is heel gemakkelijk en snel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
Stamppot zuurkool met kip en tomatensaus
- 1/2 pakje zuurkool
- 1 zoete aardappel
- 6 kruimige aardappelen
- 2 kipdijbeenfilet
- 1 kleine puntpaprika
- 1 appel
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerriepoeder
- beetje extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
- Was de puntpaprika en verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
- Was de appel , verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
- Pel de ui, snipper ze fijn en fruit ze in weinig extra vierge olijfolie tot ze glazig zien.
- Voeg de kipdijbeenfilet toe en bak het aan alle kanten een klein beetje aan.
- Voeg dan de stukjes tomaat, paprika en appel toe en roer het even door elkaar.
- Voeg de kerrie poeder en de paprika poeder toe en een klein beetje water.
- Breng het aan de kook , zet dan het vuur laag en laat het zo'n 10 minuten pruttelen.
- Keer af en toe de kipdijbeenfilet.
- Schil ondertussen de zoete aardappel en de aardappels. Snijd ze in stukken en kook ze in weinig water in 10 - 15 minuten gaar. Stamp ze tot een grove puree.
- Als de kip gaar is, voeg dan de tomatenpuree toe en roer het goed door.
- Maak op smaak met zwarte peper.
- Voeg aan de aardappel puree de rauwe zuurkool en het vocht toe en roer of stamp het goed door.
- Laat het nog even door warmen op het vuur.
- Serveer de stamppot zuurkool met de tomatensaus en de kip.
Over zuurkool
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij Fermenteren worden de natuurlijke suikers die de kool bevat door micro organismen omgezet in kooldioxide en organische zuren. Deze zuren geven de kool zijn zure smaak. De micro organismen vormen de probiotica. Door dit fermentatieproces komen er meer voedingstoffen in de kool. De enzymen en de probiotica die door dit fermentatieproces ontstaan zorgen ervoor dat de kool beter verteerbaar wordt. Het lichaam kan de voedingstoffen dan beter opnemen.
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen. Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuunsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuunsysteem . Zo gaat zuurkool allergische reacties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade aan de darmflora, die door antibiotica wordt veroorzaakt, herstellen. Ze voorkomt ook winderigheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.
Er is een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.
Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool antioxidanten en fytonutiënten, die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.
De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid gunstige bacteriën verlagen of doden.
Belangrijke voedingstoffen in zuurkool
Gerelateerde posts:









