Paksoi, een sterke ontgifter

Ronnie de Winter • 26 januari 2025

Lekker in een oosters gerecht!

Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.

Paksoi met rijst

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 2 kleine paksoi
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • soja saus
  • 1 el extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
  • Maak de paksoi schoon. Snijd de stengels apart van de bladeren in kleine stukjes. Snijd het blad in dunne reepjes.
  • Was de puntpaprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd hem inkleien stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Schrap de wortels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verwarm de olijfolie in de pan.
  • Fruit hierin de ui en de knoflook.
  • Voeg de stukjes wortels en paprika toe en roerbak een paar minuten.
  • Zet dan even het vuur laag, doe de deksel op de pan zodat de worteltjes zacht kunnen worden.
  • Doe dan de  stukjes stengel van de paksoi in de pan en zet het vuur weer hoog.
  • Roerbak het geheel een paar minuten.
  • Voeg de reepjes blad toe en roebak een paar seconden.
  • Voeg dan de soja saus toe.
  • Proef en voeg eventueel nog wat meer soja saus toe.
  • Maak verder op smaak met zwarte peper.

Serveer bij de paksoi basmatti zilvervlies rijst en gebakken tofu of tempé.

Over paksoi

Alle koolsoorten behoren tot de familie van de kruisbloemigen en zo ook paksoi. Koolsoorten zijn bij uitstek geschikt om je lichaam te ontgiften. De chlorofyl in de kool bindt zich aan gifstoffen en kan deze zo uit het lichaam verwijderen.


Maar ook de grote hoeveelheden antioxidanten in paksoi neutraliseren de schadelijke werking op ons lichaam van de vrije radicalen en zorgen hiermee voor ontgifting. Net als alle koolsoorten bevat paksoi glucosinolaten die het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.

Paksoi is een groente met sterke ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ziektes en aandoeningen voorkomen kunnen worden.


Verse paksoi heeft een weinig beschadigd donkergroen blad en een stevige stengel. Ze is in de groente la van de koelkast een paar dagen houdbaar. Hoe verser de paksoi, hoe groter de voedingswaarde. Een long fresh lade in de koelkast is dan ook ideaal om deze groente iets langer te kunnen bewaren.


Paksoi heeft een milde smaak. Daarom is hij niet zo gemakkelijk als kool soort te herkennen. De meeste koolsoorten hebben de typisch koolsmaak. Paksoi heeft deze veel minder. Paksoi is heel gauw klaar. De stengel is in slechts een paar minuten gaar en het blad in seconden. Deze groente leent zich dan ook uitermate om te roerbakken. Waarbij je de stengel eerst onder veel roeren gaar laat worden en dan op het laatst enkele seconden het blad mee bakt. Het lekkerst is als de stengel iets knapperig blijft. Het blad en de stengel is ook goed rauw te verwerken in een smoothie of op het laatst toe te voegen in een soep.


Belangrijke voedingstoffen in paksoi

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More