Paksoi, een sterke ontgifter
Lekker in een oosters gerecht!
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
Paksoi met rijst
- 2 kleine paksoi
- 1 rode puntpaprika
- 2 wortels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- soja saus
- 1 el extra vierge olijfolie
- Maak de paksoi schoon. Snijd de stengels apart van de bladeren in kleine stukjes. Snijd het blad in dunne reepjes.
- Was de puntpaprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd hem inkleien stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
- Schrap de wortels en snijd ze in kleine blokjes.
- Verwarm de olijfolie in de pan.
- Fruit hierin de ui en de knoflook.
- Voeg de stukjes wortels en paprika toe en roerbak een paar minuten.
- Zet dan even het vuur laag, doe de deksel op de pan zodat de worteltjes zacht kunnen worden.
- Doe dan de stukjes stengel van de paksoi in de pan en zet het vuur weer hoog.
- Roerbak het geheel een paar minuten.
- Voeg de reepjes blad toe en roebak een paar seconden.
- Voeg dan de soja saus toe.
- Proef en voeg eventueel nog wat meer soja saus toe.
- Maak verder op smaak met zwarte peper.
Over paksoi
Alle koolsoorten behoren tot de familie van de kruisbloemigen en zo ook paksoi. Koolsoorten zijn bij uitstek geschikt om je lichaam te ontgiften. De chlorofyl in de kool bindt zich aan gifstoffen en kan deze zo uit het lichaam verwijderen.
Maar ook de grote hoeveelheden antioxidanten in paksoi neutraliseren de schadelijke werking op ons lichaam van de vrije radicalen en zorgen hiermee voor ontgifting. Net als alle koolsoorten bevat paksoi glucosinolaten die het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
Paksoi is een groente met sterke ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ziektes en aandoeningen voorkomen kunnen worden.
Verse paksoi heeft een weinig beschadigd donkergroen blad en een stevige stengel. Ze is in de groente la van de koelkast een paar dagen houdbaar. Hoe verser de paksoi, hoe groter de voedingswaarde. Een long fresh lade in de koelkast is dan ook ideaal om deze groente iets langer te kunnen bewaren.
Paksoi heeft een milde smaak. Daarom is hij niet zo gemakkelijk als kool soort te herkennen. De meeste koolsoorten hebben de typisch koolsmaak. Paksoi heeft deze veel minder. Paksoi is heel gauw klaar. De stengel is in slechts een paar minuten gaar en het blad in seconden. Deze groente leent zich dan ook uitermate om te roerbakken. Waarbij je de stengel eerst onder veel roeren gaar laat worden en dan op het laatst enkele seconden het blad mee bakt. Het lekkerst is als de stengel iets knapperig blijft. Het blad en de stengel is ook goed rauw te verwerken in een smoothie of op het laatst toe te voegen in een soep.
Belangrijke voedingstoffen in paksoi
Gerelateerde posts:









