Rijst en groenten
...past bij elke groente!
Rijst is een neutraal voedingsmiddel. Net zoals aardappels kun je het met elke groente combineren. Ook vlees en vis gaan goed samen met rijst. Rijst valt onder de granen maar het bevat geen gluten, in tegenstelling tot vele andere granen. Rijst bevat veel koolhydraten (ruim 70%) en kan daardoor bloedsuikerspiegel schommelingen veroorzaken. Ondanks dat rijst het zetmeel bevat van het type amylum, dat minder snel in de bloedstroom wordt opgenomen dan het zetmeel uit tarwe. Witte geraffineerde rijst zal dit eerder doen dan bruine of zilvervlies rijst. Door de vezels die deze bruine of zilvervlies rijst nog bevat, zullen de koolhydraten langzamer omgezet worden in glucose waardoor deze ook geleidelijker aan het bloed afgegeven worden. Voeg je meer vezels toe in de vorm van verschillende groenten vertraag je de opname van glucose nog meer.
Eet je vooraf een groene salade met een dressing van appelciderazijn en olie en eet je maar een klein beetje rijst daarna met veel groente, dan heb je nauwelijks last van bloedsuikerspiegelschommelingen.
Er zijn verschillende soorten rijst. Hoe minder de rijst bewerkt is hoe meer voedingstoffen hij bevat.
Op de verpakking kun je lezen hoeveel koolhydraten de rijst bevat en hoeveel daarvan suikers zijn. Hoe lager het aantal suikers hoe beter voor je bloedsuikerspiegel en je gewicht.
Wanneer je zilvervliesrijst of bruine rijst gebruikt, kun je kooktijd verkorten door de rijst 4 uur te weken in water. Spoel de rijst daarna af en zet hem met schoon water op. De kooktijd is dan gehalveerd. Staat er op de verpakking dat de rijst een half uur gekookt moet worden dan kun je nu volstaan met 15 minuten. Door het weken in wat lauw water breekt ook het fytinezuur voor een groot deel af. Hoewel rijst in verhouding tot andere granen weinig fytinezuur bevat, kost het afbreken van fytinezuur het lichaam veel mineralen. Deze mineralen kan het dan niet meer gebruiken om de depots aan te vullen. Zitten er al weinig mineralen in je voeding dan haalt het lichaam om fytinezuur af te breken mineralen uit je mineralendepots zoals uit de tanden, botten, nagels etc.
Rijst is een goede vervanger van brood. In de oosterse landen waar de westerse invloed nog niet teveel is doorgedrongen, eten ze vaak drie keer warm. 's Morgens een soep met veel groenten en een beetje rijst of noedels, tussen de middag ook groenten met een klein beetje rijst en een beetje vis of vlees en 's avonds wederom een weinig rijst met groenten en vis, vlees of ei.
Door drie keer per dag een voor je lichaam goede maaltijd te nuttigen, heb je veel meer energie. Je blijft beter op gewicht en je humeur en welzijn verbetert zienderogen. Je kunt in minder tijd veel meer werk verrichten. Ook hoef je tussendoor niet steeds wat te eten. Je ervaart minder of geen dips meer en je kunt veel langer in een rustigere tempo je werk verrichten. Allerlei soorten eet verslavingen verdwijnen vanzelf. Misschien een idee om langzaam over te schakelen naar een energie gevende voeding(leef)wijze.
Rijst gaat goed samen met peulvruchten. De eiwitten in peulvruchten en rijst vullen elkaar aan tot volwaardige eiwitten. Ons lichaam kan ongeveer 25 gram eiwitten per maaltijd volledig omzetten in aminozuren om zo ons lichaam van de goede bouwstoffen te voorzien. Het eten van meer eiwitten in een maaltijd heeft dan ook weinig zin. Als het lichaam ze niet kan verteren heb je er weinig aan. Mannen kunnen wat meer eiwitten verteren dan vrouwen per maaltijd omdat ze meer spijsverteringssappen aan maken dan vrouwen. Ze hebben meer spieren dan vrouwen en hebben dus ook meer eiwitten nodig om deze te kunnen onderhouden. Maar ook zij hebben een grens.
Hoe de bouw van je lichaam is, is bepalend voor de samenstelling van je maaltijden. Evenals hoe je je lichaam gebruikt. Een hardloper verbrandt veel koolhydraten en heeft ze dus ook nodig. Een krachtpatser heeft krachtige spieren en heeft dus ook in verhouding meer eiwitten nodig. Heb je meer eiwitten nodig dan is het handig om te weten dat je deze het beste kunt verdelen over de maaltijden die je nuttigt.
Ook de niet sporter doet er goed aan zijn eiwitten te verdelen over de verschillende maaltijden. Zo vraag je niet te veel van je spijsvertering en heb je de hele dag door energie. Wist je dat je spijsvertering het grootste deel van je energie opslurpt? Wel zo'n 85 % van de beschikbare energie gaat naar je spijsvertering. De rest kun je gebruiken voor andere activiteiten.
Hoe meer voeding je kiest die niet te veel kost van je spijsvertering, hoe minder je van de spijsvertering vraagt en hoe fitter je je voelt.
Enfin... terug naar de rijst. De basmati zilvervliesrijst of de volkoren basmati rijst is een rijstsoort met heel weinig tot geen suikers. Ze smaakt dan ook minder zoet dan andere rijstsoorten, eerder wat kruidiger. Deze rijst is een droogkokende rijst. En behoudt bij het koken zijn stevige korrel. De korrel is langwerpig. Door haar wat kruidige smaak combineert ze goed bij hartige gerechten.
Je kunt de rijst in verschillende combinaties van zwarte peper, kardamon, kruidnagel, kaneel en kurkuma al kokende kruiden. Ook kun je saffraan met de rijst mee koken. Laat de rijst als deze drooggekookt is, nog even nawellen met een deksel op de pan. Dan wordt hij zachter en nog smakelijker.
Volwaardige ongeraffineerde rijst zoals de volkoren basmati rijst ontgift de dikke darm en geeft de minste reactie op de bloedsuikerspiegel.
Rijst met groenten
- 75 - 100 gram volkoren of bruine basmatirijst
- 1/2 oranje pompoen
- 1 grote wortel
- 1 kopje doperwtjes
- 1/4 groentebouillonblokje
- 1 tl paprikapoeder
- zwarte peper
- beetje extra vierge olijfolie
- Week de rijst 4 uur in water.
- Spoel de rijst af laat hem uitlekken in een zeef.
- Kook de rijst met 150 ml water in 15 - 20 minuten droog
- Als de rijst is drooggekookt, roer de rijst dan door, doe het deksel op de pan en laat de rijst nog 5 minuten nawellen.
- Maak de pompoen schoon en snijd hem in moeten. Verwijder de zaadlijsten en snijd de helt van de pompoen in blokjes.
- Schrap de wortel en snijd hem in kleine stukjes.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
- Voeg de pompoenen wortelstukjes toe en roer goed door.
- Verkruimel het bouillonblokje erover en schenk er een klein beetje water bij.
- Roer goed door en breng aan de kook.
- Laat het tien minuten pruttelen op laag vuur.
- Voeg de doperwtjes en het paprikapoeder toe en roer nog even goed.
- Laat nog 5 minuten pruttelen.
- Maak op smaak met zwarte peper.
- Serveer de groente met de rijst.
Belangrijke voedingstoffen in volkoren basmati rijst
Gerelateerde posts:









