Bloemkoolsoep
Met een oosters tintje!
Soepen verwarmen snel het lichaam en het is een prachtige en handige manier om meer groenten en kruiden aan je maaltijden toe te voegen.
Groenten en kruiden zijn met name de leveranciers van vele fytonutriënten, mineralen en vitaminen en vezels. Ze bevatten ook koolhydraten, vetten en eiwitten maar vaak veel minder dan andere voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, kaas, granen en peulvruchten.
Geven eiwitten, vetten en koolhydraten je energie; groenten en kruiden houden je gezond en zorgen dat heel veel processen in je lichaam goed kunnen verlopen. Ook de processen die ervoor zorgen dat de koolhydraten, eiwitten en vetten je energie kunnen geven. Vandaar dat groenten vaker dan één keer per dag op het menu zouden mogen staan.
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden.
De fytonutriënten in de bloemkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
Bloemkoolsoep
- 1 kleine bloemkool
- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 stukje gember van 2 cm
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl koriander
- 1/2 tl chilivlokken
- zwarte peper
- 3 el yoghurt
- 500- 750 ml water
- sap van 1 schijfje citroen
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1 potje kikkererwten
- 1 tl paprikapoeder
- Maak de bloemkool schoon en snijd ze in kleine roosjes.
- Schil de aardappel en snijd hem in kleine stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
- Schil de gember en snijd ze in kleine stukjes.
- Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een zeef. Droog ze daarna met keukenpapier goed af.
- Doe de droge kikkererwten in een kom. Voeg de helft van de olijfolie en de paprika poeder toe en roer alles goed door elkaar.
- Leg de kikkererwten op de bakplaat van de oven en rooster ze in 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 - 200 graden krokant.
- Verwarm de resterende olijfolie in de soeppan.
- Fruit de gesnipperde ui, de knoflook en de gember hierin een paar minuten.
- Voeg dan de koriander, het komijnpoeder, de chili vlokken en de kurkuma toe en bak de kruiden even mee.
- Voeg dan de blokjes aardappel en de bloemkoolroosjes toe.
- Roer even door elkaar en voeg een 500 - 750 ml water toe.
- Voeg het halve bouillonblokje en een beetje zwarte peper toe er roer alles goed door.
- Laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen tot de bloemkool en aardappel gaar is.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Knijp de schijfjes citroen goed uit boven de soep, roer het goed door, proef even of er nog wat zwarte peper moet worden toegevoegd.
- Garneer de soep met de yoghurt en de geroosterde kikkererwten.
Over bloemkool
Bloemkool behoort tot de zwavelhoudende groenten.
Zwavel is een essentieel mineraal en is bij tal van processen in ons lichaam betrokken. Zo is het belangrijk voor de galvloeistof, de hersenen, het bindweefsel, het haar, de nagels, de huid, de lever en de alvleesklier. Zwavel is belangrijk voor de lever om te kunnen ontgiften en voor de alvleesklier om insuline aan te maken. Onze good guys in de darmflora maken van zwavel een natuurlijk antibiotica en gaan daarmee infecties tegen. In de spieren (bindweefsel) zorgt zwavel dat er minder melkzuur gevormd wordt waardoor spierkrampen worden verminderd en voorkomen.
Zwavelrijke voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken in de darmen. Door een beetje citroensap aan het koofvocht toe te voegen
kun je dit tegengaan. Het zuur van het citroensap zorgt ook dat de witte kleur tijdens het koken behouden blijft.
Bloemkool is in 10- 15 minuten gaar als je hem stoomt of kookt in een bodempje water.
Belangrijke voedingstoffen in bloemkool
Gerelateerde posts:









