Bloemkoolsoep

Ronnie de Winter • 12 januari 2025

Met een oosters tintje!

Soepen verwarmen snel het lichaam en het is een prachtige en handige manier om meer groenten en kruiden aan je  maaltijden toe te voegen.

Groenten en kruiden zijn met name de leveranciers van vele fytonutriënten, mineralen en vitaminen en vezels. Ze bevatten ook koolhydraten, vetten en eiwitten maar vaak veel minder dan andere voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, kaas, granen en peulvruchten. 

Geven eiwitten, vetten en koolhydraten je energie; groenten en kruiden houden je gezond en zorgen dat heel veel processen in je lichaam goed kunnen verlopen. Ook de processen die ervoor zorgen dat de koolhydraten, eiwitten en vetten je energie kunnen geven.  Vandaar dat groenten vaker dan één keer per dag op het menu zouden mogen staan. 

 

Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden.  Het is van de koolsoorten één van de  lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden.

 De fytonutriënten in de bloemkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.

Bloemkoolsoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 grote aardappel
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember van 2 cm
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2  tl koriander
  • 1/2 tl chilivlokken
  • zwarte peper
  • 3 el yoghurt
  • 500- 750 ml water
  • sap van 1  schijfje citroen
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 potje kikkererwten
  • 1 tl paprikapoeder
Bereidingswijze:
  • Maak de bloemkool schoon en snijd ze in kleine roosjes.
  • Schil de aardappel en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Schil de gember en snijd ze in kleine stukjes.
  • Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een zeef. Droog ze daarna met keukenpapier goed af.
  • Doe de droge kikkererwten in een kom. Voeg de helft van de olijfolie en de paprika poeder toe en roer alles goed door elkaar.
  • Leg de kikkererwten op de bakplaat van de oven en rooster ze in 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 - 200 graden krokant.
  • Verwarm de resterende olijfolie in de soeppan.
  • Fruit de gesnipperde ui, de knoflook en de gember hierin een paar minuten.
  • Voeg dan de koriander, het komijnpoeder, de chili vlokken en de kurkuma toe en bak de kruiden even mee.
  • Voeg dan de blokjes aardappel en de bloemkoolroosjes toe.
  • Roer even door elkaar en voeg een 500 - 750 ml  water toe.
  • Voeg het halve bouillonblokje en een beetje zwarte peper toe er roer alles goed door.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen tot de bloemkool en aardappel gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Knijp de schijfjes citroen goed uit boven de soep, roer het goed door, proef even of er nog wat zwarte peper moet worden toegevoegd.
  • Garneer de soep met de yoghurt en de geroosterde kikkererwten.
Lekker met een groene salade en naanbrood.

Over bloemkool


Bloemkool behoort tot de zwavelhoudende groenten.

Zwavel is een essentieel mineraal en is bij tal van processen in ons lichaam betrokken. Zo is het belangrijk voor de galvloeistof, de hersenen, het bindweefsel, het haar, de nagels, de huid, de lever en de alvleesklier. Zwavel is belangrijk voor de lever om te kunnen ontgiften en voor de alvleesklier om insuline aan te maken. Onze good guys in de darmflora maken van zwavel een natuurlijk antibiotica en gaan daarmee infecties tegen. In de spieren (bindweefsel) zorgt zwavel dat er minder melkzuur gevormd wordt waardoor spierkrampen worden verminderd en voorkomen. 

Zwavelrijke voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken in de darmen. Door een beetje citroensap aan het koofvocht toe te voegen

kun je dit tegengaan. Het zuur van het citroensap zorgt ook dat de witte kleur tijdens het koken behouden blijft.

Bloemkool is in 10- 15 minuten gaar als je hem stoomt of kookt in een bodempje water.


Belangrijke voedingstoffen in bloemkool

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More