Zoete aardappel curry

Ronnie de Winter • 5 januari 2025

met ras el hanout!

De zoete aardappel is niet verwant aan de gewone aardappel. Het is een totaal andere plant die deze knol voortbrengt. Ook de bladeren van deze plant zijn eetbaar. De zoete aardappel behoort tot de winde- familie terwijl de gewone aardappel een nachtschade is. Je kunt dan ook het vocht waarin je de zoete aardappel kookt gebruiken. Iets wat niet aan te raden is bij de gewone aardappel vanwege het giftige  solanine dat het bevat. De zoete aardappel kan je rauw eten de gewone aardappel niet.

Calcium, magnesium, vitamine A en bètacaroteen zijn goed vertegenwoordigd in de zoete aardappel. Terwijl de gewone aardappel meer B-vitamines bevat.

De gewone aardappel is vrij neutraal van smaak, de zoete aardappel smaakt wat zoetig en wat kruidig. Hij is dan ook heel geschikt om er een zeer smakelijke soep van te maken.


Zoete aardappel curry

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 winterwortel
  • 1 rode puntpaprika
  • een paar spruitjes
  • 1 grote rode ui
  • 1 portobello
  • klein beetje extra vierge olijfolie
  • 3 tl ras el hanout
  • 100 gr tomatenpuree
  • beetje zachte geitenkaas
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Schrap de winterwortel en snijd hem in kleine stukjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de ui en snijd hem klein.
  • Maak de spruitjes schoon. Snijd ze, indien nodig, in gelijke stukken.
  • Borstel de portobello en snijd hem in stukjes
  • Doe een beetje extra vierge olijfolie  in de koekenpan.
  • Bak hierin de portobello goudbruin en zet ze apart in een schaaltje.
  • Doe de rest van de olijfolie in de pan en bak hierin de ui.
  • Voeg dan de stukjes zoete aardappel, stukjes wortel en paprika en de spruitjes toe en roer goed door elkaar.
  • Roerbak het een paar minuten en voeg dan de ras el hanout en een klein beetje water toe.
  • Zet het vuur laag, roer het nog eens goed door. Doe de deksel op de pan en laat het 5 - 10 minuten pruttelen.
  • Voeg de tomatenpuree en een beetje zachte geitenkaas toe en roer alles goed door.
  • Maak op smaak met wat zwarte peper en zout
Lekker met naanbrood en een groene salade.

Over zoete aardappel


De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is zoet en kruimig. Hij bevat veel fructose en inuline. Inuline is een koolhydraat die heel langzaam verteert en de fructose is een snel verteerbare koolhydraat. De combinatie van deze twee in de zoete bataat houden elkaar in evenwicht. Ook de vezel pectine, waar de zoete aardappel rijk aan is, voorkomt dat de suikers snel in heb bloed worden opgenomen. Hierdoor is de glycemische waarde van de bataat lager dan die van gewone aardappels, die vooral zetmeel als koolhydraten bevat. Als de bloedsuiker beter in balans blijft, hoeft het lichaam minder insuline aan te maken en is je lichaam minder geneigd vet op te slaan.

De manier waarop je de zoete aardappel bereidt, heeft echter ook invloed op de glycemische waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe sneller de bloedsuiker stijgt. Koken of stomen zorgt ervoor dat de glycemische waarde van de zoete aardappel laag blijft, lager dan die van gekookte aardappels. Maar bakken en frituren verhoogt de glycemische waarde zeer. Chips van bataat is dus net zo ongezond als chips van gewone aardappels wat glycemische index betreft.


Zoete aardappels zijn een goede bron van magnesium, een mineraal dat stress en angst vermindert en bij ouderen ook goed werkt tegen slapeloosheid.

De oranje kleur van zoete aardappels laat zien dat ze rijk zijn aan bètacaroteen. Deze stof zet ons lichaam om in vitamine A, een krachtige antioxidant die in vet oplosbaar is.

Tryptofaan wat nodig is om serotonine aan te maken, ons gelukshormoon, is ook goed vertegenwoordigd in deze knol.

Veel van deze stoffen en andere antioxidanten zitten in de schil. Borstel daarom een bataat goed schoon en kook of stoom en eet hem met schil.


We hebben oranje bataten maar ook paarse. Deze laatste bevatten nog wat andere antioxidanten die ook ontstekingsremmend en kankerremmend zijn. Hoe donkerder de kleur van een knol, groente of fruit hoe meer antioxidanten hij bevat.


Bataat is een goede bron van choline, een stof die ontstekingsremmend werkt.


Wanneer de zoete bataat gekookt en afgekoeld is, bevat hij veel resistent zetmeel. Dit is een soort vezel wat pas in de dikke darm verteert en onder invloed van deze vezel produceert de dikke darm vitaminen en gezonde vetten. Daarnaast voedt resistent zetmeel de goede darmbacteriën en werkt dus als een probiotica. Resistent zetmeel brengt ook ontstekingen tot rust en verbetert de zuurgraad in de darmen.

Het zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.

Om zo veel mogelijk resistent zetmeel te laten vormen in de bataat, kook je de baat eerst in 10 minuten gaar en laat je hem afkoelen. Vervolgens zet je hem een nacht in de koelkast weg en eet je hem de volgende dag.


De winderigheid die zoete bataat kan veroorzaken komt door raffinose, een in de bataat aanwezige suiker. Deze wordt pas verteerd in de dikke darm waarbij gassen ontstaan die tot winderigheid leiden. De ene bataat bevat meer raffinose dan de andere. Naarmate je vaker een zoete aardappel eet, raakt je spijsvertering eraan gewend en zal de winderigheid afnemen.


Belangrijke voedingstoffen in zoete aardappel

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More