Peultjes
Ronnie de Winter • 7 juni 2020
Vers het lekkerst!
Over peultjes
Peultjes behoren tot de familie van de vlinderbloemigen en zijn net als sperziebonen en snijbonen verse peulvruchten.
Verse peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig en smaken zoet. Ze zijn gemakkelijk zelf te kweken en zijn vooral in de lentemaanden verkrijgbaar in de winkel. Peultjes blijven in de groentela van de koelkast ongeveer 5 dagen goed. Jonge peultjes zijn het lekkerst en hebben bijna geen draden. Oudere peulen hebben over één kant van de peul een taaie draad die je door het toppen van de peultjes er af trekt.
De peulen bevatten lectine, een gifstof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen indringers. Lectine wordt vernietigd door verhitting. Peulen moeten dus verhit worden om geen buikklachten te krijgen en eetbaar te zijn. 5 tot 7 minuten stomen, roerbakken of koken is voldoende om de peulen knapperig en toch gaar te krijgen.
Peultjes gaan goed samen in een gerecht met paprika, ui, champignons en taugé. Ook doen ze het goed afgekoeld in een salade met veldsla, sesamzaad en kokosrasp.
Peultjes bevatten vele antioxidanten, o.a. vitamine C, waardoor ze het risico op kanker verminderen. En ze hebben een gunstige invloed op het cholesterol.
Peultjes roerbakken ( 2 pers)
Ingrediënten:
- 150 gr peultjes
- 2 wortels
- 1 rode ui
- 3 paksoi stengels
- bieslook
- vliespinda's
- 2 plakjes gekookte biet
- 1 gekookt meiknolletje
- 1 el oijfolie
Bereidingswijze:
- Maak de peultjes, de wortels, de paksoi stengels en de ui schoon.
- Snijd de wortel in plakjes, de ui en de paksoi stengels in stukjes.
- Snijd het gekookte mei knolletjes in stukjes.
- verwarm de olijfolie in de pan.
- Fruit de ui hierin.
- Voeg dan de peultjes toe en roerbak ze 2 minuten.
- Voeg de plakjes wortel en de stukjes paksoi stengel toe en roer bak deze ook een paar minuten.
- Laat het nog 5 minuten sudderen.
- Voeg dan de stukjes biet en meiknolletjes toe en roer even door tot ze warm zijn.
- Tenslotte voeg je een handje vliespinda's en de gesnipperde bieslook toe. Voeg eventueel nog een klein scheutje olijfolie.
- Dien gelijk op.
Lekker met rijst of met een stukje kabeljauw.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P