Peultjes

Ronnie de Winter • 7 juni 2020

Vers het lekkerst!

 Over peultjes

Peultjes behoren tot de familie van de vlinderbloemigen en zijn net als sperziebonen en snijbonen verse peulvruchten.

Verse peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig en smaken zoet. Ze zijn gemakkelijk zelf te kweken en zijn vooral in de lentemaanden verkrijgbaar in de winkel. Peultjes blijven in de groentela van de koelkast ongeveer 5 dagen goed.  Jonge peultjes zijn het lekkerst en hebben bijna geen draden. Oudere peulen hebben over één kant van de peul een taaie draad die je door het toppen van de peultjes er af trekt.

De peulen bevatten lectine, een gifstof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen indringers. Lectine wordt vernietigd door verhitting. Peulen moeten dus verhit worden om geen buikklachten te krijgen en eetbaar te zijn. 5 tot 7 minuten stomen, roerbakken of koken is voldoende om de peulen  knapperig en toch gaar te krijgen.

Peultjes gaan goed samen in een gerecht met paprika, ui, champignons en taugé. Ook doen ze het goed afgekoeld in een salade met veldsla, sesamzaad en kokosrasp.

Peultjes bevatten vele antioxidanten, o.a. vitamine C, waardoor ze het risico op kanker verminderen. En ze hebben een gunstige invloed op het cholesterol.

Peultjes roerbakken ( 2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gr peultjes
  • 2 wortels
  • 1 rode ui
  • 3 paksoi stengels
  • bieslook
  • vliespinda's
  • 2 plakjes gekookte biet
  • 1 gekookt meiknolletje
  • 1 el oijfolie

Bereidingswijze:
  • Maak de peultjes, de wortels, de paksoi stengels en de ui schoon.
  • Snijd de wortel in plakjes, de ui en de paksoi stengels in stukjes.
  • Snijd het gekookte mei knolletjes in stukjes.
  • verwarm de olijfolie in de pan.
  • Fruit de ui hierin.
  • Voeg dan de peultjes toe en roerbak ze 2 minuten.
  • Voeg de plakjes wortel en de stukjes paksoi stengel toe en roer bak deze ook een paar minuten.
  • Laat het nog 5 minuten sudderen.
  • Voeg dan de stukjes biet en meiknolletjes toe en roer even door tot ze warm zijn.
  • Tenslotte voeg je een handje vliespinda's en de gesnipperde bieslook toe. Voeg eventueel nog een klein scheutje olijfolie.
  • Dien gelijk op.

Lekker met rijst of met een stukje kabeljauw.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More