Peultjes

Ronnie de Winter • 7 juni 2020

Vers het lekkerst!

 Over peultjes

Peultjes behoren tot de familie van de vlinderbloemigen en zijn net als sperziebonen en snijbonen verse peulvruchten.

Verse peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig en smaken zoet. Ze zijn gemakkelijk zelf te kweken en zijn vooral in de lentemaanden verkrijgbaar in de winkel. Peultjes blijven in de groentela van de koelkast ongeveer 5 dagen goed.  Jonge peultjes zijn het lekkerst en hebben bijna geen draden. Oudere peulen hebben over één kant van de peul een taaie draad die je door het toppen van de peultjes er af trekt.

De peulen bevatten lectine, een gifstof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen indringers. Lectine wordt vernietigd door verhitting. Peulen moeten dus verhit worden om geen buikklachten te krijgen en eetbaar te zijn. 5 tot 7 minuten stomen, roerbakken of koken is voldoende om de peulen  knapperig en toch gaar te krijgen.

Peultjes gaan goed samen in een gerecht met paprika, ui, champignons en taugé. Ook doen ze het goed afgekoeld in een salade met veldsla, sesamzaad en kokosrasp.

Peultjes bevatten vele antioxidanten, o.a. vitamine C, waardoor ze het risico op kanker verminderen. En ze hebben een gunstige invloed op het cholesterol.

Peultjes roerbakken ( 2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gr peultjes
  • 2 wortels
  • 1 rode ui
  • 3 paksoi stengels
  • bieslook
  • vliespinda's
  • 2 plakjes gekookte biet
  • 1 gekookt meiknolletje
  • 1 el oijfolie

Bereidingswijze:
  • Maak de peultjes, de wortels, de paksoi stengels en de ui schoon.
  • Snijd de wortel in plakjes, de ui en de paksoi stengels in stukjes.
  • Snijd het gekookte mei knolletjes in stukjes.
  • verwarm de olijfolie in de pan.
  • Fruit de ui hierin.
  • Voeg dan de peultjes toe en roerbak ze 2 minuten.
  • Voeg de plakjes wortel en de stukjes paksoi stengel toe en roer bak deze ook een paar minuten.
  • Laat het nog 5 minuten sudderen.
  • Voeg dan de stukjes biet en meiknolletjes toe en roer even door tot ze warm zijn.
  • Tenslotte voeg je een handje vliespinda's en de gesnipperde bieslook toe. Voeg eventueel nog een klein scheutje olijfolie.
  • Dien gelijk op.

Lekker met rijst of met een stukje kabeljauw.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More