Bosuitjes of lente-ui
in een vaasje op het aanrecht
De bosui bevat bevat behalve veel
vezels, de vitaminen A,C,K, foliumzuur, B6 en de mineralen kalium, ijzer calcium, chroom, molybdeen en mangaan. Van vitamine B6 hebben we veel nodig want deze vitamine is bij tal van processen in ons lichaam betrokken waaronder de stofwisselingsprocessen en het functioneren van de hersenen.
Vitamine K, het best vertegenwoordigd in de bosui, is van groot belang voor de bloedstolling en voor de sterkte en het onderhoud van de botten.
Bosui bevat bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, welke een belangrijke antioxidant ter bescherming van je ogen.
De stof alliine in rauwe uien wordt in het lichaam omgezet in allicine. Dit natuurlijk antibioticum vergroot onze weerstand tegen infecties, schimmels en bacteriën. Uien zijn rauw vaak wat te scherp van smaak en worden door iedereen niet zo goed verteerd, maar zijn broertje de bosui bevat deze stof ook en is veel beter verteerbaar en lekkerder om rauw te eten. Ook rauwe knoflook bevat deze stof. Ik voeg knoflook pas op het laatst toe aan een gerecht zodat er zo min mogelijk van deze stof verloren gaat.
Een andere antioxidant die look-achtigen rijk zijn, is quercetine met zijn ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen.
Het amizozuur tryptofaan, ook aanwezig in de look-achtigen, is de voorloper van serotonine, ons gelukshormoon.
De stof cycloalline in uien en knoflook kan hartziekten voorkomen.
De scherpe stoffen in rauwe uien laten je ogen tranen en je neus vollopen. Deze eigenschap kan je goed gebruiken bij een verstopte neus. Leg een rauwe ui in stukjes op een schoteltje op je nachtkastje. De neus blijft dan open waardoor je beter kunt ademhalen en slapen.
- 2 grote gele uien
- 3 bosuitjes
- 1 th l roomboter, ghee, of kokosolie
- 1 grote zoete aardappel
- 1 th kurkuma
- 1 teentje knoflook
- 1 liter water
- 2 biologische groentebouillonblokjes
- peper
- 1 el dragon
- 1 el dille of ander tuinkruid
- Maak de 2 uien schoon en snijdt ze in grote stukken.
- Verwarm de olie of boter in een soeppan en laat de uien hierin glazig worden.
- Maak de zoete aardappel schoon en snijd hem in stukken.
- Doe vervolgens de zoete aardappel en de kurkuma erbij.
- Voeg ook het water, de bouillonblokjes en wat peper toe.
- Breng het aan de kook en laat het zachtjes koken tot de zoete aardappel gaar is.
- Pureer het geheel tot een gladde soep.
- Snijd de bosuitjes in ringetjes.
- Voeg de in ringen gesneden bosuitjes, de dragon en de dille bij de soep en laat het nog 5 a 10 minuten sudderen.
gerelateerde posts:









