Bosuitjes of lente-ui

Ronnie de Winter • 14 juni 2020

in een vaasje op het aanrecht

 Over de bosui

Bosuitjes behoren tot de Allium familie. Het is een look-achtige net zoals de gele en de rode ui, knoflook en bieslook.
Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Verse bosui heeft een donker groen blad met zo min mogelijk beschadigingen en een helder wit gedeelte met worteltjes daaronder. Bosuitjes blijven in de koelkast ongeveer 5 dagen goed. Maar in een glaasje water op het aanrecht groeien er steeds nieuw blaadjes aan en heb je er langer plezier van.
De bosui doet het goed in rijst of pasta gerechten of gebruik het fijngesneden rauw in een salade of als garnering in de soep.

Bosuitjes worden vooral gebruikt om smaak aan een gerecht te geven maar ze hebben meer te bieden.

De bosui bevat  bevat behalve veel vezels, de vitaminen A,C,K, foliumzuur, B6 en de mineralen kalium, ijzer calcium, chroom, molybdeen en mangaan. Van vitamine B6 hebben we veel nodig want deze vitamine is bij tal van processen in ons lichaam betrokken waaronder de stofwisselingsprocessen en het functioneren van de hersenen. 

Vitamine K, het best vertegenwoordigd in de bosui, is van groot belang voor de bloedstolling en voor de sterkte en het onderhoud van de botten.

Bosui bevat  bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, welke een belangrijke antioxidant ter bescherming van je ogen.

De stof alliine in rauwe uien wordt in het lichaam omgezet in allicine. Dit  natuurlijk antibioticum vergroot onze weerstand tegen infecties, schimmels en bacteriën. Uien zijn rauw vaak wat te scherp van smaak en worden door iedereen niet zo goed verteerd, maar zijn broertje de bosui bevat deze stof ook en is veel beter verteerbaar en lekkerder om rauw te eten. Ook rauwe knoflook  bevat deze stof. Ik voeg knoflook pas op het laatst toe aan een gerecht zodat er zo min mogelijk van deze stof verloren gaat.

Een andere antioxidant die look-achtigen rijk zijn, is quercetine met zijn ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen.

Het amizozuur tryptofaan, ook aanwezig in de look-achtigen, is de voorloper van serotonine, ons gelukshormoon.

De stof cycloalline in uien en knoflook kan hartziekten voorkomen.

De scherpe stoffen in rauwe uien laten je ogen tranen en je neus vollopen.  Deze eigenschap kan je goed gebruiken bij een verstopte neus. Leg een rauwe ui in stukjes op een schoteltje op je nachtkastje. De neus blijft dan open waardoor je beter kunt ademhalen en slapen.

    Uiensoep met bosuitjes en gele uien

    Ingrediënten:
    • 2 grote gele uien
    • 3 bosuitjes
    • 1 th l roomboter, ghee, of kokosolie
    • 1 grote zoete aardappel
    • 1 th kurkuma
    • 1 teentje knoflook
    • 1 liter water
    • 2 biologische groentebouillonblokjes
    • peper
    • 1 el dragon
    • 1 el dille of ander tuinkruid
    Bereidingswijze:
    • Maak de 2 uien schoon en snijdt ze in grote stukken.
    • Verwarm de olie of boter in een soeppan en laat de uien hierin glazig worden.
    • Maak de zoete aardappel schoon en snijd hem in stukken.
    • Doe vervolgens de zoete aardappel en de kurkuma erbij.
    • Voeg ook het water, de bouillonblokjes en wat peper toe.
    • Breng het aan de kook en laat het zachtjes koken tot de zoete aardappel gaar is.
    • Pureer het geheel tot een gladde soep.
    • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
    • Voeg de in ringen gesneden bosuitjes, de dragon en de dille bij de soep en laat het nog 5 a 10 minuten sudderen.

    gerelateerde posts:

    Groene aspergesoep met geitenkaas
    door Ronnie de Winter 27 juli 2025
    Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
    wilgen aquarel
    door Ronnie de Winter 20 juli 2025
    Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
    Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
    door Ronnie de Winter 13 juli 2025
    Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
    Een aquarel van een molen
    door Ronnie de Winter 6 juli 2025
    Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
    Paksoi stamppot
    door Ronnie de Winter 29 juni 2025
    Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
    Groentepasta met paddenstoelen
    door Ronnie de Winter 22 juni 2025
    Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
    mus in aquarel
    door Ronnie de Winter 15 juni 2025
    Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
    snijbonen
    door Ronnie de Winter 8 juni 2025
    Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
    Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
    door Ronnie de Winter 1 juni 2025
    Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
    Penseel en Pollepel
    door Ronnie de Winter 25 mei 2025
    Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
    Show More