Witlof

Ronnie de Winter • 21 juni 2020

Een bittere groente die de lever ondersteunt.

Over witlof


Biologisch dynamische witlof heeft nog zijn bittere smaak. Biologisch (dynamisch) geteelde voedingsmiddelen hebben hogere concentraties fytonutrïenten (de hoofdgroepen zijn: polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen) dan niet biologische geteelde producten. Vooral groenten met bittere en scherpe smaken bevatten veel fytonutrïenten. Deze fytonutrïenten beschermen ons tegen ziekten zoals dementie, kanker en hart en vaatziekten. Ze werken als antioxidaten maar hebben ook eigenschappen die de groenten hun specifiek smaak en kleur geven.  Bittere groenten stimuleren  o.a. door hun fytonutrïenten de lever om gifstoffen uit te scheiden.

Wil je deze eigenschap versterken voeg dan kurkuma, kerrie en zwarte peper toe aan een gerecht met witlof.  De zwarte peper zorgt voor een betere opname van kurkuma en voor een betere verbranding.  


Om de bittere smaak wat te verzachten en toch profijt te hebben van de fytonutrïenten die juist deze bittere smaak veroorzaken, kun je witlof goed combineren met iets zoets zoals appel voor in een salade, kokosrijstmelk om in te stoven of geroerbakt met blokjes gare pompoen. Ook een gebakken ui smaakt zoet en vormt met witlof een goed combi.

Witlof- aardappelschotel (2 pers.)

Ingrediënten:

•    2 stronkjes witlof
•    5 aardappels
•    1 ui
•    3 stengels bosui
•    1 teentje knoflook
•    1 th kerrie
•    1 th citroenkerrie
•    1 th kurkuma
•    verse peterselie
•    zwarte peper
•    zout
•    citroensap
•    kokosroom
•    1 el olijfolie
•    2 el hennepzaad
•    1 el walnoten
•    2 zacht gekookte eieren

Bereidingswijze:

•    Stoom de aardappels in de schil gaar en laat ze afkoelen. Snijd ze in kleine stukken.
•    Maak de witlof schoon en snijd ze in dunne ringen. sprenkel er wat citroensap overheen om verkleuring tegen te gaan.
•    Maak de ui schoon en snipper hem.
•    Maak de knoflook schoon en snijd ze heel fijn.
•    Was de stengels bosui en snijd ze in dunne ringetjes.
•    Verwarm de olijfolie in de pan en fruit de ui een paar minuten tot ze glazig ziet.
•    Voeg de witlof toe en roerbak deze een paar minuten.
•    Voeg de kerrie, de citroenkerrie, de kurkuma, zwarte peper en zout toe.
•    Roer goed door.
•    Voeg de in ringen gesneden bosui, de fijn gehakte peterselie en de koude aardappels, de fijngesneden knoflook en 1 á 2 el kokosroom toe.
•    Roer nogmaals door.
•    Hak de walnoten fijn en strooi ze samen met het hennepzaad over het gerecht.
•    Serveer bij dit gerecht met een zacht gekookt ei.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More