Witlof

Ronnie de Winter • 21 juni 2020

Een bittere groente die de lever ondersteunt.

Over witlof


Biologisch dynamische witlof heeft nog zijn bittere smaak. Biologisch (dynamisch) geteelde voedingsmiddelen hebben hogere concentraties fytonutrïenten (de hoofdgroepen zijn: polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen) dan niet biologische geteelde producten. Vooral groenten met bittere en scherpe smaken bevatten veel fytonutrïenten. Deze fytonutrïenten beschermen ons tegen ziekten zoals dementie, kanker en hart en vaatziekten. Ze werken als antioxidaten maar hebben ook eigenschappen die de groenten hun specifiek smaak en kleur geven.  Bittere groenten stimuleren  o.a. door hun fytonutrïenten de lever om gifstoffen uit te scheiden.

Wil je deze eigenschap versterken voeg dan kurkuma, kerrie en zwarte peper toe aan een gerecht met witlof.  De zwarte peper zorgt voor een betere opname van kurkuma en voor een betere verbranding.  


Om de bittere smaak wat te verzachten en toch profijt te hebben van de fytonutrïenten die juist deze bittere smaak veroorzaken, kun je witlof goed combineren met iets zoets zoals appel voor in een salade, kokosrijstmelk om in te stoven of geroerbakt met blokjes gare pompoen. Ook een gebakken ui smaakt zoet en vormt met witlof een goed combi.

Witlof- aardappelschotel (2 pers.)

Ingrediënten:

•    2 stronkjes witlof
•    5 aardappels
•    1 ui
•    3 stengels bosui
•    1 teentje knoflook
•    1 th kerrie
•    1 th citroenkerrie
•    1 th kurkuma
•    verse peterselie
•    zwarte peper
•    zout
•    citroensap
•    kokosroom
•    1 el olijfolie
•    2 el hennepzaad
•    1 el walnoten
•    2 zacht gekookte eieren

Bereidingswijze:

•    Stoom de aardappels in de schil gaar en laat ze afkoelen. Snijd ze in kleine stukken.
•    Maak de witlof schoon en snijd ze in dunne ringen. sprenkel er wat citroensap overheen om verkleuring tegen te gaan.
•    Maak de ui schoon en snipper hem.
•    Maak de knoflook schoon en snijd ze heel fijn.
•    Was de stengels bosui en snijd ze in dunne ringetjes.
•    Verwarm de olijfolie in de pan en fruit de ui een paar minuten tot ze glazig ziet.
•    Voeg de witlof toe en roerbak deze een paar minuten.
•    Voeg de kerrie, de citroenkerrie, de kurkuma, zwarte peper en zout toe.
•    Roer goed door.
•    Voeg de in ringen gesneden bosui, de fijn gehakte peterselie en de koude aardappels, de fijngesneden knoflook en 1 á 2 el kokosroom toe.
•    Roer nogmaals door.
•    Hak de walnoten fijn en strooi ze samen met het hennepzaad over het gerecht.
•    Serveer bij dit gerecht met een zacht gekookt ei.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More