Pompoencurry

Ronnie de Winter • 16 juni 2024

Lekker met quinoa!

Pompoenen lenen zich heel goed voor curry's. Door de zwarte bonen in de curry te combineren met quinoa verkrijg je volwaardige eiwitten en is het toevoegen van vlees of een andere eiwitbron niet nodig.

De yoghurt of skyr serveren we er apart bij. Op deze manier is de curry al iets afgekoeld voor je de yoghurt of skyr toevoegt en gaat deze niet schiften.

Pompoencurry

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 klein potje zwarte bonen
  • 1 fles pompoen of 400 gram aan pompoenblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1/2 puntpaprika
  • 3 wortels
  • 4 bladeren Chinese kool
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kaneel
  • 3 tl koriander
  • 3 draadjes saffraan
  • schijfje citroen
  • zwarte peper
  • water
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • geraspte sinaasappelschil
Bereidingswijze:

  • Snijd de flespompoen doormidden.  Verwijder de pitten en draden en snijd hem eerst in moten. Verwijder dan de schil en snijd hem in stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Schil de gember en snijd hem in hele kleine stukjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de helft in kleine stukjes.
  • Was de koolbladeren en snijd ze in dunne reepjes.
  • Rasp de wortels en snijd ze in stukjes.
  • Week de saffraandraadjes 10 minuten in een beetje warm water.
  • Spoel de zwarte bonen goed onder de kraan af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui, knoflook en stukjes gember een paar minuten. Voeg dan de blokjes wortel en paprika toe en roer even goed door. Voeg dan de stukjes pompoen, de geraspte sinaasappelschil, het schijfje citroen en de alle kruiden toe.
  • Roer even goed door en laat het op een laag pitjes 10 minuten stoven.
  • Voeg dan de zwarte bonen toe en de reepjes kool en laat het nog even doorwarmen.
  • Serveer de curry met een schaaltje yoghurt of skyr.

Lekker met een groene salade  en quinoa.

Over pompoen


De schil van de fles pompoen is niet eetbaar en de flespompoen moet je dan ook schillen. Daartoe snijd je de pompoen eerst in stukken , dan in parten en deze schil je. Ook verwijder je de zaadlijsten. Pompoenen kun je in veel gerechten gebruiken en ze zijn lang houdbaar.


Pompoen bevat met name veel bètacaroteen, provitamine A. Deze stof beperkt de schade die door vrije radicalen aan hart en vaten ontstaan, is kankerremmend en is uitstekend voor ons immuunsysteem. De stof cucurbitacine in pompoen beschermt de lever en remt de groei van kwaadaardige cellen af.  Andere belangrijke antioxidanten in pompoen zijn luteïne en zeaxanthine die beiden de ogen beschermen tegen de schadelijke uv straling van de zon en het blauwe licht van beeldschermen. Deze stoffen kunnen staar en maculadegeneratie voorkomen.

In pompoen vinden we de vitaminen A, B, C en K en de mineralen ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor en koper. Een pompoen bevat naast vitaminen, mineralen en antioxidanten ook wat alfalinoleenzuur, een omega 3 vetzuur, die ontstekingsremmend werkt.


Belangrijke voedingstoffen in pompoen

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More