Linzenburger met ei

Ronnie de Winter • 9 juni 2024

als vlees vervanger!

Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer.

Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.

Linzenburgers met ei

(voor 4 burgers)

Ingrediënten:
  • 100 gram gele linzen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 12 gram verse oregano
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 á 2 eieren
  • 40 gram haloumi
  • 2 el havermout
  • 8 gram cashewnoten
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Week de linzen 4 uur in lauw water met een klein beetje zout en appelciderazijn.
  • Spoel de linzen goed af onder koud water en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze grof.
  • Was de oregano en pluk de blaadjes ervan af.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
  • Doe de linzen, de ui, de knoflook, de zongedroogde tomaatjes, de oregano, de havermout, de cashewnoten, het venkel- en komijnzaad in een keukenmachine en maal alles tot een dikke puree.
  • Snijd de haloumie in kleine stukjes en roer di door de puree.
  • Voeg wat zwarte peper toe.
  • Proef even of de smaak goed is.
  • Klop het ei los in een schaal en voeg er de olijfolie aan toe.
  • Roer dit door de puree.
  • Maak van de puree 4 schijven, leg ze op een bakplaat op bakpapier en bak ze in de oven bij 140 graden in 30 - 40 minuten gaar.

Een lekker sausje bij deze burgers is een mengsel van kwark of hangop waar wat knoflook, basilicum en extra vierge olijfolie door heen geroerd zijn.
Serveer bij deze burgers een groen salade.

Over linzen


Linzen zijn van de gedroogde peulvruchten het best verteerbaar en zijn een goede bron van magnesium en eiwitten. In combinatie met granen vormen ze een volwaardige eiwitbron en kunnen vlees vervangen en ons van voldoende energie voorzien.

Dit komt door het aminozuur carnitine. Vlees is rijk aan dit aminozuur. Maar ons lichaam kan dit aminozuur ook zelf samenstellen uit de aminozuren uit peulvruchten en granen. Het is dan wel belangrijk dat je peulvruchten goed kunt verteren.


Er zijn verschillende soorten linzen. De rode en de gele linzen zijn het lichts verteerbaar. Door linzen van te voren 4 uur te weken in lauw water met een klein beetje appelciderazijn en een 1/2 mespuntje zout worden de linzen nog beter verteerbaar.


Linzen en andere peulvruchten zijn erg verzurend voor je lichaam. Dit komt doordat ze rijk zijn aan fytinezuur.

Om fytine zuur te kunnen afbreken, gebruikt je lichaam veel belangrijk mineralen die hiermee verloren gaan voor opname in je lichaam. Over het algemeen krijgen we al veel fytinezuur binnen door de samenstelling van onze maaltijden. Fytinezuur zit ook in chocola, cacao, granen en brood. Door linzen te weken in lauw water breekt het fytine zuur voor een deel af.

Door wat appelciderazijn en zout aan het weekwater toe te voegen , wordt er meer fytinezuur af gebroken.

Na het weken giet je het weekwater af en spoel je de linzen goed met koud water af.


Linzen bevatten eiwitten, koolhydraten en veel vezels. De koolhydraten zijn complexe koolhydraten waarvan een deel resistent zetmeel is. . Ze geven tijdens de vertering langzaam hun suikers af aan het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ze zijn een goede leverancier van energie voor ons lichaam en verhogen dan ook onze fysiek prestaties. Resistent zetmeel vormt een prebiotica voor onze darmflora, waardoor bepaalde bacteriën in onze darmen boterzuur aanmaken. Bpoterzuur is enerzijds weer voedsel voor andere darmbacteriën waardoor de kans op darmontstekingen, overgewicht, kanker en diabetes verminderd wordt.

Linzen zijn rijk aan magnesium en verminderen vermoeidheid.

Ze bevatten nog veel meer goede voedingstoffen (zie tabel hieronder) maar ze hebben zoals elk voedingsmiddel ook een nadeel. Ze bevatten veel purines. Voor mensen met gewrichtsproblemen zoals jicht en artritis doen er goed aan niet te veel linzen in één keer te eten.


Linzen bevatten B- vitamines, (waaronder foliumzuur), vitamine E, de mineralen magnesium, zink, ijzer, mangaan, molybdeen en koper en verschillende antioxidanten.



Belangrijke voedingstoffen in linzen

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More