Andijviesoep
Vol met antioxidanten!
Andijvie is een wat bittere groenten. Door zijn bittere smaak is hij juist uitermate goed voor onze lever. Hij helpt de lever bij de ontgifting.
Eet je andijvie rauw dan gebruik je minder van de groente. In deze soep kun je de hele andijviekrop kwijt. Doordat je hem slechts laat slinken en daarna pureert behoud je veel van zijn voedingstoffen en kun je hem in het geheel verwerken.
Andijviesoep
- 1 krop andijvie
- 80 gram gele linzen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el extra vierge olijfolie
- stukje kombu
- 100 gram diepvries doperwtjes
- 1 groente bouillonblokje
- 1/2 tl venkelzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- zwarte peper
- kokosmelk of kokosroom
- oregano, tijm, basilicum etc.
- Was de andijvie, sla ze goed droog en snijd ze grof.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze heel fijn.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan en fruit hierin de knoflook, de ui, het komijnzaad en het venkelzaad.
- Voeg de linzen, het bouillonblokje, de kombu en het water toe
- Breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn.
- Kook de doperwtjes in een klein beetje water in een paar minuten gaar.
- Haal de kombu uit de soep, snijd hem in kleine stukjes en doe het dan weer terug in de soep.
- Pureer de soep.
- Voeg de helft van de andijvie toe en laat deze wat slinken.
- Zet dan het vuur uit en roer de rest van de andijvie erdoor.
- Voeg de kokosmelk of room toe en wat zwarte peper.
- Pureer nogmaals de soep.
- Voeg dan de doperwtjes toe en de fijngesneden tuinkruiden.
- Dien direct op.
Over andijvie
Andijvie is een bittere groente en behoort tot de cichoreifamilie. Het is een groente die een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. De bitterstoffen in andijvie ondersteunen de lever het lichaam te ontgiften en ze zuiveren het bloed. Andijvie is vochtafdrijvend en de vele vezels zorgen voor een betere darmfunctie waardoor voedingstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Verse andijvie heeft de voorkeur want zoals elke bladgroente, bevat het dan de meeste voedingstoffen. Andijvie bevat veel van het in vet oplosbare vitamine K en in verhouding veel van het mineraal mangaan. Mangaan speelt een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en bij de aanmaak van botten en kraakbeen. Vitamine K speelt ook een rol bij de bot aanmaak en het onderhoud hiervan omdat het calcium opslaat en vasthoudt. Andijvie is voor gezonde botten o.a. dus een belangrijke groente.
De donkergroene bladeren bevatten het meeste bladgroen en daarmee het meeste chlorofyl. Een stof die zware metalen aan zich bindt en ze op deze manier afvoert.
De bittere smaak van andijvie wordt verzacht als je deze groenten combineert met een zoetere groente zoals de rode puntpaprika, pompoen, zoete aardappel, worteltjes, ui of pastinaak.
Belangrijke voedingstoffen in andijvie
Gerelateerde posts:









