Rabarber met Griekse yoghurt

Ronnie de Winter • 26 mei 2024

een heerlijk zacht toetje of tussendoortje.

De rabarber die we in de winkels tegenkomen is de champagne rabarber. De schil van deze rabarbersoort is heel zacht en schillen is dan ook niet nodig. Dit in tegenstelling met de harde, vezelige en erg zure rabarber die we nog van vroeger kennen. De rode schil van de stengels zorgt voor een mooie roze kleur van de compôte. Omdat rabarber zuur smaakt, werd er vroeger veel suiker in de compôte gedaan. Dat is bij de huidige rabarber, die veel minder zuur is, niet nodig. Om de compôte iets te zoeten volstaan een paar abrikozen, vijgen of dadels of een beetje groene stevia.


Rabarber behoort tot de duizendknoopfamilie en is een groente. De rabarberplant heeft hele grote, driehoekige bladeren en felgekleurde roze/rode stengels. Hij vermeerdert zich via korte, dikke wortelstokken. De stengels en de bloemen kunnen we eten van de plant. De rest van de plant is giftig voor ons.

Rabarber met Griekse yoghurt

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 stengels rabarber
  • 1 tl groene stevia
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • Mespuntje kaneel
  • Griekse yoghurt
Bereidingswijze:
  • Was de rabarber.
  • Snijd van de boven- en onderkant van de stelen een klein stukje af.
  • Snijd de rabarber in stukjes.
  • Doe de stukjes rabarber met het kaneel en de vanillepoeder met een heel klein beetje water in een pan en breng ze aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de rabarber ongeveer 5 to 10 minuten pruttelen tot de stukjes zacht zijn.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de stevia toe en roer goed door.
  • Laat de rabarber wat afkoelen.
  • Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje. Doe daar de rabarber bovenop en garneer met wat stevia poeder.
  • Andersom kan ook: eerst de rabarber in een schaaltje doen en dan de Griekse yoghurt als topping versierd met wat groenestevia poeder.

Over rabarber



Rabarber heeft door de vele vezels een laxerende werking en is goed voor de darmen. Het heeft nog meer voordelen voor onze spijsvertering omdat het de maag versterkt en de lever reinigt. Rabarber is eetlust opwekkend, gaat bloedarmoede tegen en stimuleert de galproductie.


Rabarber is rijk aan de vitaminen B1, B2, B6, C en K en de mineralen ijzer, calcium, kalium, magnesium en mangaan.  Het bezit de krachtige oxidant quercetine, die de rabarber zijn specifieke kleur geeft. Deze antioxidant die onder de flavonolen valt, versterkt ons immuunsysteem en gaat ontstekingen in het lichaam tegen en vertraagt het verouderingsproces. Het is een natuurlijke antihistamine, voorkomt trombose en heeft een positieve invloed op het hart. Quercitine verlaagt het cortisolniveau in ons lichaam. (Cortisol is een stresshormoon wat bij een te veel zorgt voor negatieve emoties, slecht slapen, hoge bloeddruk en spijsverteringsstoornissen.)


Rabarber bevat veel vitamine K. Deze vitamine gaat osteoporose (botontkalking ) tegen. Daarbij bevat rabarber ook calcium wat ook nodig is om botten aan te maken en ze stevig te houden. Hierdoor zou rabarber uitstekend geschikt zijn voor het op orde houden van je skelet. Helaas is rabarber ook rijk aan oxaalzuur. En dit zuur neutraliseert het lichaam met name met calcium. Als hiervan niet genoeg voorradig is in de voeding, haalt het lichaam de benodigde calcium uit de botten.  En dit kan bij consumptie van veel oxaalzuur leiden tot botontkalking. Ook kan het de kans op het ontstaan van nierstenen vergroten.


Andere groenten met veel oxaalzuur zijn spinazie, postelein en snijbiet.  Maar ook cacao bevat veel oxaalzuur.  Als je last hebt van artritis, reuma , jicht of nierstenen doe je er goed aan niet elke dag oxaalzuur rijke groenten te eten. 

Of als je oxaalzuur rijke groente eet, voeg dan ook voeding, zoals paprika, Chinese kool, spruitjes, zaden en noten, vijgen, haver, quinoa, bieslook en tahin ( sesamzaadpasta) aan je maaltijd toe, die juist veel calcium bevatten en weinig tot geen oxaalzuur.

Het calcium uit deze voeding neemt het lichaam het gemakkelijkste op en het kan daarmee het oxaalzuur van de rabarber neutraliseren. Calcium uit zuivelproducten is veel moeilijker opneembaar.

Oxaalzuur heeft ook zeker positieve kanten. Het zorgt voor balans in de zuurgraad en kan zware metalen binden en hiermee verwijderen uit ons lichaam, het is een antioxidant die een positieve invloed heeft op de darmperistaltiek,


De vitaminen, mineralen en polyfenolen in rabarber werken synergetisch, dat wil zeggen dan ze elkaar versterken in hun werking.

En dat is heel fijn want rabarber bevat alle vitaminen en mineralen in kleine hoeveelheden.

Rabarber werkt, doordat het de productie van macrofagen, die belangrijk zijn voor ons immuunsysteem, verhoogt, preventie tegen kanker.


En zo heeft deze groente, die we als een bijgerecht of als toetje serveren, ons meer te bieden, dan we in eerste instantie zouden denken.

Belangrijke voedingstoffen in rabarber

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More