Thaise erwtensoep
Een stevige soep vol groenten!
Klein maar fijn, dat is de doperwt. Een peulvrucht die heel wat mineralen en vitaminen bevat in allemaal ongeveer gelijke hoeveelheden en goed uitgebalanceerd. Dat is handig voor ons lichaam. Omdat bij heel veel processen in ons lichaam deze stoffen samenwerken.
En met de doperwt krijgt ons lichaam deze stoffen in één keer aangeboden. Zeker in de wintertijd handig, wanneer ons lichaam veel energie kwijt is om ons te verwarmen. De verse doperwt hoef maar heel kort gekookt te worden. In 5 minuten is het erwtje al gaar. Gedroogde erwten zoals b.v. de spliterwt heeft een veel langer kooktijd nodig en moet van te voren nog geweekt worden.
Om tijd en gas/elektriciteit te sparen gaat de voorkeur uit naar gekookte doperwtjes. Verse doperwtjes zijn bijna niet te koop. Soms in een natuurvoedingszaak in de zomer worden ze korte tijd aangeboden. Het overgrote deel belandt na geblancheerd of gekookt te zijn in zakjes of potjes om ingevroren of geweckt te worden.
Gelukkig behouden ze hun voedingswaarde, maar de smaak is helaas minder dan vers.
Diepvriesdoperwten zijn wat knapperiger, doperwtjes uit een pot wat zachter. Voor een soep zijn doperwtjes uit een pot geschikter.
Het recept hieronder is voor twee personen en is goed vullend.
Thaise erwtensoep
- 40 gram gele of rode linzen
- 30 gram zilvervliesrijst
- 1 ui
- 1 klein potje doperwten
- 1/4 - 1/2 rode paprika
- 1/2 paksoi
- 3 wortels
- 1 wortelpeterselie
- 1 aardappel
- 1/2 courgette
- schijfje citroen
- 1/2 tl komijnzaad
- heel klein beetje venkelzaad
- 1 laurierblaadje
- 1/2 tl tijm
- 1/2 tl selderij
- 1/2 tl lavas
- zwarte peper en zout
- beetje extra vierge olijfolie of kokosolie
- Week de linzen met de rijst 4 uur in ruim water.
- Giet het water af en spoel de linzen en rijst in een zeef schoon.
- Pel de ui en snipper hem.
- Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
- Was de paksoi, snijd e stengels apart van het blad in stukjes. Snijd het blad in dunnen reepjes.
- Rasp de wortel en schil de peterseliewortel en snijd ze in kleine blokjes.
- Was de courgette en snijd hem in kleine blokjes.
- Verwarm de olie in de pan en fruit hierin de ui met het komijnzaad en venkelzaad glazig.
- Voeg dan de linzen met de rijst toe en roer even door.
- Voeg de aardappelstukjes, de tijm, het laurierblad toe en 300 ml water toe en roer goed door.
- Breng het aan de kook , zet het vuur dan laag en laat het in tien minuten gaar worden.
- Doe de wortel en peterseliewortelstukjes in een pan. Voeg een klein beetje water toe en kook de stukje in 5 minuten gaar, zodat ze nog een een wat stevige bite hebben.
- Giet het vocht van de doperwtjes af, spoel de erwtjes schoon en laat ze in een vergiet uitlekken.
- Verwijder, wanneer de linzen gaar zijn, het laurierblaadje en het schijfje citroen.
- Voeg de uitgelekte doperwtjes eraan toe en pureer het geheel tot een dikke brij. Voeg eventueel wat water toe.
- Voeg de gare worteltjes en peterseliewortel met vocht toe aan de brij.
- Zet het terug op het vuur en verwarm het tot net aan het kookpunt.
- Voeg de rest van de groente en kruiden toe. Bewaar het gesneden paksoiblad voor het laatst.
- Breng op smaak met zwarte peper en zout.
- Dien de soep op met wat geroosterd brood.
Over doperwtjes
De doperwt bevat de vitaminen A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E, en K en de mineralen magnesium, kalium, koper, ijzer, zink en fosfor.
Het aminozuur tryptofaan is ook in ruime mate aanwezig in de doperwt. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. het geeft ons ontspanning en een blij gevoel.
Onder de fytonutriënten in de doperwt bevat het polyfenolen en antioxidanten die kankerwerend en ontstekingsremmend zijn.
De polyfenol coumestrol is een fyto-oestrogeen die helpt bij overgangsklachten.
Door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in de erwt wordt de opnamen van de koolhydraten vertraagd waardoor en de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Samen met de ontstekingsremmende eigenschappen van de erwt is deze peulvrucht zeer geschikt voor met met diabetes 2.
Belangrijke voedingstoffen in doperwten
Gerelateerde posts:









