Thaise erwtensoep

Ronnie de Winter • 11 december 2022

Een stevige soep vol groenten!

Klein maar fijn, dat is de doperwt. Een peulvrucht die heel wat mineralen en vitaminen bevat in allemaal ongeveer gelijke hoeveelheden en goed uitgebalanceerd. Dat is handig voor ons lichaam. Omdat bij heel veel processen in ons lichaam deze stoffen samenwerken.

En met de doperwt krijgt ons lichaam deze stoffen in één keer aangeboden. Zeker in de wintertijd handig, wanneer ons lichaam veel energie kwijt is om ons te verwarmen. De verse doperwt hoef maar heel kort gekookt te worden. In 5 minuten is het erwtje al gaar. Gedroogde erwten zoals b.v. de spliterwt heeft een veel langer kooktijd nodig en moet van te voren nog geweekt worden.

Om tijd en gas/elektriciteit te sparen gaat de voorkeur uit naar gekookte doperwtjes. Verse doperwtjes zijn bijna niet te koop. Soms in een natuurvoedingszaak in de zomer worden ze korte tijd aangeboden. Het overgrote deel belandt na geblancheerd of gekookt te zijn in zakjes of  potjes om ingevroren of geweckt te worden.

Gelukkig behouden ze hun voedingswaarde, maar de smaak is helaas minder dan vers.

Diepvriesdoperwten zijn wat knapperiger, doperwtjes uit een pot wat zachter. Voor een soep zijn doperwtjes uit een pot geschikter.

Het recept hieronder is voor twee personen en is goed vullend.

Thaise erwtensoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 40 gram gele of rode linzen
  • 30 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 klein potje doperwten
  • 1/4 - 1/2 rode paprika
  • 1/2 paksoi
  • 3 wortels
  • 1 wortelpeterselie
  • 1 aardappel
  • 1/2 courgette
  • schijfje citroen
  • 1/2 tl komijnzaad
  • heel klein beetje venkelzaad
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl selderij
  • 1/2 tl lavas
  • zwarte peper en zout
  • beetje extra vierge olijfolie of kokosolie

Bereidingswijze:
  • Week de linzen met de rijst 4 uur in ruim water.
  • Giet het water af en spoel de linzen en rijst in een zeef schoon.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
  • Was de paksoi, snijd e stengels apart van het blad in stukjes. Snijd het blad in dunnen reepjes.
  • Rasp de wortel en schil de peterseliewortel en snijd ze in kleine blokjes.
  • Was de courgette en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de olie in de pan en fruit hierin de ui met het komijnzaad en venkelzaad glazig.
  • Voeg dan de linzen met de rijst toe en roer even door.
  • Voeg de aardappelstukjes, de tijm, het laurierblad toe en 300 ml water toe en roer goed door.
  • Breng het aan de kook , zet het vuur dan laag en laat het in tien minuten gaar worden.
  • Doe de wortel en peterseliewortelstukjes in een pan. Voeg een klein beetje water toe en kook de stukje in 5 minuten gaar, zodat ze nog een een wat stevige bite hebben.
  • Giet het vocht van de doperwtjes af, spoel de erwtjes schoon en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Verwijder, wanneer de linzen gaar zijn, het laurierblaadje en het schijfje citroen.
  • Voeg de uitgelekte doperwtjes eraan toe en pureer het geheel tot een dikke brij. Voeg eventueel wat water toe.
  • Voeg de gare worteltjes en peterseliewortel met vocht toe aan de brij.
  • Zet het terug op het vuur en verwarm het tot net aan het kookpunt.
  • Voeg de rest van de groente en kruiden toe. Bewaar het gesneden paksoiblad voor het laatst.
  • Breng op smaak met zwarte peper en zout.
  • Dien de soep op met wat geroosterd brood.

Over doperwtjes


De doperwt bevat de vitaminen A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E, en K en de mineralen magnesium, kalium, koper, ijzer, zink en fosfor.


Het aminozuur tryptofaan is ook in ruime mate aanwezig in de doperwt. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. het geeft ons ontspanning en een blij gevoel.


Onder de fytonutriënten in de doperwt bevat het polyfenolen en antioxidanten die kankerwerend en ontstekingsremmend zijn.

De polyfenol coumestrol is een fyto-oestrogeen die helpt bij overgangsklachten.


Door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in de erwt wordt de opnamen van de koolhydraten vertraagd waardoor en de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Samen met de ontstekingsremmende eigenschappen van de erwt is deze peulvrucht zeer geschikt voor met met diabetes 2.



Belangrijke voedingstoffen in doperwten

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More