Thaise erwtensoep

Ronnie de Winter • 11 december 2022

Een stevige soep vol groenten!

Klein maar fijn, dat is de doperwt. Een peulvrucht die heel wat mineralen en vitaminen bevat in allemaal ongeveer gelijke hoeveelheden en goed uitgebalanceerd. Dat is handig voor ons lichaam. Omdat bij heel veel processen in ons lichaam deze stoffen samenwerken.

En met de doperwt krijgt ons lichaam deze stoffen in één keer aangeboden. Zeker in de wintertijd handig, wanneer ons lichaam veel energie kwijt is om ons te verwarmen. De verse doperwt hoef maar heel kort gekookt te worden. In 5 minuten is het erwtje al gaar. Gedroogde erwten zoals b.v. de spliterwt heeft een veel langer kooktijd nodig en moet van te voren nog geweekt worden.

Om tijd en gas/elektriciteit te sparen gaat de voorkeur uit naar gekookte doperwtjes. Verse doperwtjes zijn bijna niet te koop. Soms in een natuurvoedingszaak in de zomer worden ze korte tijd aangeboden. Het overgrote deel belandt na geblancheerd of gekookt te zijn in zakjes of  potjes om ingevroren of geweckt te worden.

Gelukkig behouden ze hun voedingswaarde, maar de smaak is helaas minder dan vers.

Diepvriesdoperwten zijn wat knapperiger, doperwtjes uit een pot wat zachter. Voor een soep zijn doperwtjes uit een pot geschikter.

Het recept hieronder is voor twee personen en is goed vullend.

Thaise erwtensoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 40 gram gele of rode linzen
  • 30 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 klein potje doperwten
  • 1/4 - 1/2 rode paprika
  • 1/2 paksoi
  • 3 wortels
  • 1 wortelpeterselie
  • 1 aardappel
  • 1/2 courgette
  • schijfje citroen
  • 1/2 tl komijnzaad
  • heel klein beetje venkelzaad
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl selderij
  • 1/2 tl lavas
  • zwarte peper en zout
  • beetje extra vierge olijfolie of kokosolie

Bereidingswijze:
  • Week de linzen met de rijst 4 uur in ruim water.
  • Giet het water af en spoel de linzen en rijst in een zeef schoon.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
  • Was de paksoi, snijd e stengels apart van het blad in stukjes. Snijd het blad in dunnen reepjes.
  • Rasp de wortel en schil de peterseliewortel en snijd ze in kleine blokjes.
  • Was de courgette en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de olie in de pan en fruit hierin de ui met het komijnzaad en venkelzaad glazig.
  • Voeg dan de linzen met de rijst toe en roer even door.
  • Voeg de aardappelstukjes, de tijm, het laurierblad toe en 300 ml water toe en roer goed door.
  • Breng het aan de kook , zet het vuur dan laag en laat het in tien minuten gaar worden.
  • Doe de wortel en peterseliewortelstukjes in een pan. Voeg een klein beetje water toe en kook de stukje in 5 minuten gaar, zodat ze nog een een wat stevige bite hebben.
  • Giet het vocht van de doperwtjes af, spoel de erwtjes schoon en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Verwijder, wanneer de linzen gaar zijn, het laurierblaadje en het schijfje citroen.
  • Voeg de uitgelekte doperwtjes eraan toe en pureer het geheel tot een dikke brij. Voeg eventueel wat water toe.
  • Voeg de gare worteltjes en peterseliewortel met vocht toe aan de brij.
  • Zet het terug op het vuur en verwarm het tot net aan het kookpunt.
  • Voeg de rest van de groente en kruiden toe. Bewaar het gesneden paksoiblad voor het laatst.
  • Breng op smaak met zwarte peper en zout.
  • Dien de soep op met wat geroosterd brood.

Over doperwtjes


De doperwt bevat de vitaminen A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E, en K en de mineralen magnesium, kalium, koper, ijzer, zink en fosfor.


Het aminozuur tryptofaan is ook in ruime mate aanwezig in de doperwt. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. het geeft ons ontspanning en een blij gevoel.


Onder de fytonutriënten in de doperwt bevat het polyfenolen en antioxidanten die kankerwerend en ontstekingsremmend zijn.

De polyfenol coumestrol is een fyto-oestrogeen die helpt bij overgangsklachten.


Door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in de erwt wordt de opnamen van de koolhydraten vertraagd waardoor en de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Samen met de ontstekingsremmende eigenschappen van de erwt is deze peulvrucht zeer geschikt voor met met diabetes 2.



Belangrijke voedingstoffen in doperwten

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More