Winterschotel zuurkool
Voor de koude dagen!
Zuurkool is gefermenteerde kool. Fermenteren werd vroeger veel gebruikt om voedselbederf tegen te gaan en het voedsel langer te kunnen bewaren. Door het fermentatieproces ontstaan er meer voedingsstoffen en dat biedt voor onze gezondheid voordelen. De probiotica ( goede bacteriën voor onze darmen) die door dit proces ontstaan, helpen het lichaam om voedingstoffen beter op te nemen.
De goede bacteriën in zuurkool gaan door hitte of door te lang blootgesteld te zijn aan de lucht dood. Leg het daarom na aankoop in de koelkast en kook het niet als je de zuurkool klaarmaakt. Beter is het om de zuurkool pas op het laatst aan een gerecht toe te voegen en slechts licht te verwarmen.
Vind je de kool te zuur? Dan kun je een appel, blauwe bessen of een zoete bataat zoals toevoegen om de zure smaak wat te veraangenamen.
Winterschotel zuurkool
- aardappels
- zoete bataat
- een appel
- 1 ui
- rundergehakt of vegetarisch gehakt
- zuurkool
- 3 el tomatenpuree
- laurierblad
- nootmuskaat
- zwarte peper en zout
- Schil de aardappels en de bataat en kook of stoom ze in weinig water gaar.
- Pel de ui en snipper hem.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Verwarm de olie in de pan en fruit de ui hierin tot ze glazig ziet. Voeg het gehakt toe en bak het tot het grijs ziet.
- Voeg dan de nootmuskaat, het laurierblad, zwarte peper en een klein beetje zout toe.
- Voeg de stukjes appel toe.
- Laat even pruttelen en voeg dan de tomatenpuree toe.
- Giet de aardappels af wanneer ze gaar zijn en voeg de zuurkool toe.
- Prak de aardappels en de zuurkool door elkaar en doe het in een schaal.
- Schenk de tomaten/gehakt saus er over heen.
Over zuurkool
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen. Op deze manier draagt zuurkool bij aan onze gezondheid.
Door witte kool te fermenteren ontstaat er zuurkool. Fermenteren is het toevoegen van micro organismen die de natuurlijke suikers in de kool omzetten in kooldioxide en zuren. Zo ontstaat er een zure smaak. En worden er probiotica en veel verschillende enzymen gevormd die de kool beter verteerbaar maken waardoor de voedingstoffen gemakkelijker op te nemen zijn.
De probiotica vult onze darmflora aan, die onze darmwand gezond houdt, en ze beschermt ons lichaam tegen gifstoffen en schadelijke bacteriën. Ook versterkt ze ons immuunsysteem, gaat allergische reacties tegen en vermindert ontstekingen.
Zuurkool bevat een grote hoeveelheid vitamine C en ijzer. Ook deze dragen bij om het immuumsysteem te versterken.
Een goed werkende darmflora heeft invloed op de kwaliteit en de gezondheid van je hersenen. Probiotica ondersteunt de aanmaak van het hormoon serotonine, ons gelukshormoon, en verbetert zo je humeur.
Probiotica herstelt de schade die antibiotica aan de darmflora veroorzaakt en kan diarree die veroorzaakt wordt door antibiotica voorkomen. Probiotica kan ook winderigheid, een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree en symptomen van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa verminderen.
kshormoon.
Zoals alle koolsoorten bevat ook zuurkool en het sap antioxidanten en andere goede plantenstoffen (fytonutiënten) die het risico op verschillende soorten kanker verlagen.
De goede hoeveelheid vezels en probiotica in zuurkool helpen de cholesterolwaarden verlagen en de vitamine K zorgt voor sterke en gezonde botten.
De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid gunstige bacteriën verlagen of doden.
Belangrijke voedingstoffen in zuurkool
Gerelateerde posts:









