Bananen
Ronnie de Winter • 15 november 2020
als basis voor een smoothie, als ontbijt of voor tussendoor
De banaan als tussendoortje
Bananen bevatten veel magnesium en vezels. De vezels houden de bloedsuiker in balans, terwijl de suikers in een banaan je direct van energie voozien om dat het speeksel in de mond al een begin maakt met de vertering van deze suikers en koolhydraten. De magnesium zorgt voor ontspanning en gaat vermoeidheid tegen, vandaar dat bananen een zo'n gewild tussendoortje zijn.
Voor de vertering is het het beste om fruit op een lege maag te eten. Maar een banaan vormt daarin een uitzondering. Mits de banaan niet te rijp is. Een net gele banaan is goed te combineren met de muesli of smoothie. Of in een combinatie met grof gehakte noten en cranberry's.
Een banaan is een goede basis voor een smoothie. Door de vezels in de banaan zal de smoothie je langer een verzadigd gevoel geven. Combineer de banaan met allerlei groene bladgroenten, chiazaad, hennepeiwitpoeder of hennepzaad, geraspte kokos en verse munt. De banaan zal de smoothie romig maken.
"Bananenvla" met kokosrasp en chia zaad
Ingrediënten:
- 1 banaan
- 250 ml amandelmelk
- 1/2 tl vanille poeder
- 4 el chiazaad
- 1 el kokosrasp
Bereidingswijze:
- Mix de banaan, de amandelmelk en het vanille poeder in de blender.
- Doe het mengsel in een glas en voeg het chiazaad en de kokosrasp toe.
- Roer goed door.
- Zet het minimaal 4 uur in de koelkast.
- haal het uit de koelkast en laat het op temperatuur komen alvorens het op te eten.
Het chiazaad en de kokosrasp werken als verdikkingsmiddel. Je kunt hier meer of minder van toevoegen al naargelang hoe dik je de vla wilt hebben.
Over bananen
Bananen die net geel zijn hebben de meeste gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Het zetmeel in de banaan is nog niet volledig omgezet in suikers en de banaan bevat nog een voldoende hoeveelheid resistent zetmeel ( een vezelsoort) om de bloedsuikerspiegel niet te laten stijgen. Bij overrijpe bananen is bijna al het zetmeel omgezet in suiker en zij verhogen wel de bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel wordt door bacteriën in de darm omgezet in boterzuur. Dit zuur, boterzuur, heeft een positieve uitwerking op onze spijsvetering. Het is korte ketenvetzuur die ons energie geeft.
De voedingsvezel pectine in de banaan werkt voor onze darmen als een probiotica. Het voedt de goede bacteriën van onze darmflora.
Deze beide vezels, pectine en resistent zetmeel geven ons na het eten van een banaan een verzadigd gevoel.
De banaan bevat ook nog de vezel inuline. Deze vezel verbetert de darmperistaltiek.
Naast vezels
bevatten bananen kalium, magnesium, mangaan, koper, vitamine B6, vitamine C,
antioxidanten en fytonutriënten.
De vitamine C in de bananen verhoogt de weerstand.
Kalium verbetert de bloeddrukregulering en daarmee de gezondheid van je hart. Kalium is ook belangrijk voor een goede nierfunctie.
Choline is goed voor je geheugen en de fysterolen in bananen voor het cholesterol.
Bananen bevatten veel magnesium. magnesium is betrokken bij heel veel verschillende processen in ons lichaam en we hebben hier gauw een tekort aan. Magnesium zorgt voor ontspanning in het lichaam. Hierdoor wordt er meer serotonine aangemaakt die op zijn beurt de aanmaak van melatonine stimuleert. Melatonine is nodig voor een goede nachtrust. Als je moeilijk in slaap komt, neem dan eens een half uur voor je naar bed gaat een banaan. Mijn ervaring is dat je sneller in slaapt en een beter nachtrust ervaart. Ook net tryptofaan in bananen zorgt voor serotonine en dus ook melatonine aanmaak.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.