Bananen

Ronnie de Winter • 15 november 2020

als basis voor een smoothie, als ontbijt of voor tussendoor

De banaan als tussendoortje

Bananen bevatten veel magnesium en vezels. De vezels houden de bloedsuiker in balans, terwijl de suikers in een banaan je direct van energie voozien om dat het speeksel in de mond al een begin maakt met de vertering van deze suikers en koolhydraten. De magnesium zorgt voor ontspanning en gaat vermoeidheid tegen,  vandaar dat bananen een zo'n gewild tussendoortje zijn.

Voor de vertering is het het beste om fruit op een lege maag te eten.  Maar een banaan vormt daarin een uitzondering. Mits de banaan niet te rijp is. Een net gele banaan is goed te combineren met de muesli of smoothie. Of in een combinatie met grof gehakte noten en cranberry's.

Een banaan is een goede basis voor een smoothie. Door de vezels in de banaan zal de smoothie je langer een verzadigd gevoel geven.  Combineer de banaan met allerlei groene bladgroenten, chiazaad, hennepeiwitpoeder of hennepzaad, geraspte kokos en verse munt. De banaan zal de smoothie romig maken. 

"Bananenvla" met kokosrasp en chia zaad

Ingrediënten:
  • 1 banaan
  • 250 ml amandelmelk
  • 1/2 tl vanille poeder
  • 4 el chiazaad
  • 1 el kokosrasp
Bereidingswijze:
  • Mix de banaan, de amandelmelk en het vanille poeder in de blender.
  • Doe het mengsel in een glas en voeg het chiazaad en de kokosrasp toe.
  • Roer goed door.
  • Zet het minimaal 4 uur in de koelkast.
  • haal het uit de koelkast en laat het op temperatuur komen alvorens het op te eten.
Het chiazaad en de kokosrasp werken als verdikkingsmiddel. Je kunt hier meer of minder van toevoegen al naargelang hoe dik je de vla wilt hebben.

Over bananen

Bananen die net geel zijn hebben de meeste gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Het zetmeel in de banaan is nog niet volledig omgezet in suikers en de banaan bevat nog een voldoende hoeveelheid resistent zetmeel ( een vezelsoort)  om  de bloedsuikerspiegel niet te laten stijgen. Bij overrijpe bananen is bijna al het zetmeel omgezet in suiker en zij verhogen wel de bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel wordt door bacteriën in de darm omgezet in boterzuur. Dit zuur, boterzuur, heeft een positieve uitwerking op onze spijsvetering. Het is korte ketenvetzuur die ons energie geeft.
De voedingsvezel pectine in de banaan werkt voor onze darmen als een probiotica. Het voedt de goede bacteriën van onze darmflora.
Deze beide vezels, pectine en resistent zetmeel geven ons na het eten van een banaan een verzadigd gevoel.
De banaan bevat ook nog de vezel inuline. Deze vezel verbetert de darmperistaltiek.

Naast vezels bevatten bananen kalium, magnesium, mangaan, koper, vitamine B6, vitamine C, antioxidanten en fytonutriënten.

De vitamine C in de bananen verhoogt de weerstand.
Kalium verbetert de bloeddrukregulering en daarmee de gezondheid van je hart.  Kalium is ook belangrijk voor een goede nierfunctie.
Choline is goed voor je geheugen en de fysterolen in bananen voor het cholesterol.

Bananen bevatten veel magnesium. magnesium is betrokken bij heel veel verschillende processen in ons lichaam en we hebben hier gauw een tekort aan.  Magnesium zorgt voor ontspanning in het lichaam. Hierdoor wordt er meer serotonine aangemaakt die op zijn beurt de aanmaak van melatonine stimuleert. Melatonine is nodig voor een goede nachtrust. Als je moeilijk in slaap komt, neem dan eens een half uur voor je naar bed gaat een banaan. Mijn ervaring is dat je sneller in slaapt en een beter nachtrust ervaart. Ook net tryptofaan in bananen zorgt voor serotonine en dus ook melatonine aanmaak.

    Gerelateerde posts:

    Groene aspergesoep met geitenkaas
    door Ronnie de Winter 27 juli 2025
    Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
    wilgen aquarel
    door Ronnie de Winter 20 juli 2025
    Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
    Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
    door Ronnie de Winter 13 juli 2025
    Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
    Een aquarel van een molen
    door Ronnie de Winter 6 juli 2025
    Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
    Paksoi stamppot
    door Ronnie de Winter 29 juni 2025
    Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
    Groentepasta met paddenstoelen
    door Ronnie de Winter 22 juni 2025
    Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
    mus in aquarel
    door Ronnie de Winter 15 juni 2025
    Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
    snijbonen
    door Ronnie de Winter 8 juni 2025
    Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
    Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
    door Ronnie de Winter 1 juni 2025
    Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
    Penseel en Pollepel
    door Ronnie de Winter 25 mei 2025
    Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
    Show More