Cranberry's

Ronnie de Winter • 8 november 2020

Met pompoen en kalkoen

Cranberry's hebben een zure smaak en combineren goed met eiwitrijke voeding. Het zuur van de cranberry's helpt bij de vertering van eiwitten en vet. Door ze te combineren met de zoete smaak van de pompoen is geen toevoeging van suiker of andere zoetstoffen nodig.
Cranberry's en kurkuma zijn ontstekingsremmend. De kalkoenfilet, van een kalkoen die vrij rondgelopen heeft en heeft kunnen scharrelen naar voedsel, bevat wat van het onstekingsremmende vetzuur Omega 3. Om onderstaand recept vegetarisch te maken kun je de kalkoen vervangen door gele linzen. Kook hiertoe de linzen apart gaar en voeg ze later aan de pompoenblokjes toe. Laat de pompoenblokjes niet te gaar worden.

Pompoen met cranbery's

Ingrediënten:
  • 250 gram verse cranberry's
  • 1/2 grote oranje pompoen
  • 150 gram kalkoenfilet
  • 1 rode ui
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/4 th asafoetida
  • 1/2 tl kurkumma
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
  • Was de cranberry's en kook ze in ca 1 dl water in 10 min kapot. Laat de cranberry compôte afkoelen.
  • Was de pompoen en verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes
  • Maak de ui schoon en snipper hem in kleine stukjes.
  • Spoel de kalkoenfilet af tot het spoelwater schoon is. Dep de filet droog met keukenpapier.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan en fruit erin de ui met de asafoetida.
  • Voeg de pompoenstukjes toe, de kurkuma en een beetje water.
  • Roer even door en leg in het midden van de pan de kalkoenfilet. Schuif de pompoenstukjes naar de zijkant.
  • Laat het 10 - 15 minuten pruttelen tot de kalkoen gaar is en de pompoenstukjes zacht zijn.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Doe de pompoen blokjes op een bord, schep er wat cranberry compote op en leg bovenop een stukje kalkoen.

Geef er een groen salade bij.
De kalkoenfilet is goed te vervangen door tofu of door een linzenburger.

Over cranberry's

Vroeger bij ons thuis werden er met kerst cranberry's bij de kalkoen geserveerd. Mijn moeder kookte de schoongewassen bessen in een klein bodempje water tot ze na een minuut of tien stuk sprongen. Daarmee was de compôt klaar.
De pectine in de bessen binden het vocht waardoor het belangrijk is de bessen maar in een heel klein beetje water zachtjes te koken. Behalve bij kalkoen smaken deze bessen ook goed bij kip, ander gevogelte en wild.

De veenbes die in het wild voorkomt op Terschelling behoort tot de heidefamilie. Verse rijpe veenbessen zijn rond, hebben een dieprode kleur en smaken zuur. In de herfst worden ze in de winkels vers aangeboden en ze zijn zeker tot de kerst te verkrijgen.

Cranberry's bevatten vitamine B5, B6, C, E en K , de mineralen mangaan, koper en ijzer.  Hart en de bloedvaten blijven gezond door de verschillende antioxidanten in de cranberry. Cranberry's bevatten daarnaast fytonutriënten die voorkomen dat bacteriën uit de darmen zich kunnen vastzetten in de wanden van de urinewegen en de blaas. Zo kunnen deze bessen blaasontsteking voorkomen. Als je vaak last hebt van blaasontsteking is het zeker aan te raden dagelijks een cranberry supplement te nemen.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More