Cranberry's
Ronnie de Winter • 8 november 2020
Met pompoen en kalkoen
Cranberry's hebben een zure smaak en combineren goed met eiwitrijke voeding. Het zuur van de cranberry's helpt bij de vertering van eiwitten en vet. Door ze te combineren met de zoete smaak van de pompoen is geen toevoeging van suiker of andere zoetstoffen nodig.
Cranberry's en kurkuma zijn ontstekingsremmend. De kalkoenfilet, van een kalkoen die vrij rondgelopen heeft en heeft kunnen scharrelen naar voedsel, bevat wat van het onstekingsremmende vetzuur Omega 3. Om onderstaand recept vegetarisch te maken kun je de kalkoen vervangen door gele linzen. Kook hiertoe de linzen apart gaar en voeg ze later aan de pompoenblokjes toe. Laat de pompoenblokjes niet te gaar worden.
Pompoen met cranbery's
Ingrediënten:
- 250 gram verse cranberry's
- 1/2 grote oranje pompoen
- 150 gram kalkoenfilet
- 1 rode ui
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1/4 th asafoetida
- 1/2 tl kurkumma
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Was de cranberry's en kook ze in ca 1 dl water in 10 min kapot. Laat de cranberry compôte afkoelen.
- Was de pompoen en verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes
- Maak de ui schoon en snipper hem in kleine stukjes.
- Spoel de kalkoenfilet af tot het spoelwater schoon is. Dep de filet droog met keukenpapier.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan en fruit erin de ui met de asafoetida.
- Voeg de pompoenstukjes toe, de kurkuma en een beetje water.
- Roer even door en leg in het midden van de pan de kalkoenfilet. Schuif de pompoenstukjes naar de zijkant.
- Laat het 10 - 15 minuten pruttelen tot de kalkoen gaar is en de pompoenstukjes zacht zijn.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Doe de pompoen blokjes op een bord, schep er wat cranberry compote op en leg bovenop een stukje kalkoen.
Geef er een groen salade bij.
De kalkoenfilet is goed te vervangen door tofu of door een linzenburger.
Over cranberry's
Vroeger bij ons thuis werden er met kerst cranberry's bij de kalkoen geserveerd. Mijn moeder kookte de schoongewassen bessen in een klein bodempje water tot ze na een minuut of tien stuk sprongen. Daarmee was de compôt klaar.
De pectine in de bessen binden het vocht waardoor het belangrijk is de bessen maar in een heel klein beetje water zachtjes te koken. Behalve bij kalkoen smaken deze bessen ook goed bij kip, ander gevogelte en wild.
De veenbes die in het wild voorkomt op Terschelling behoort tot de heidefamilie. Verse rijpe veenbessen zijn rond, hebben een dieprode kleur en smaken zuur. In de herfst worden ze in de winkels vers aangeboden en ze zijn zeker tot de kerst te verkrijgen.
Cranberry's bevatten vitamine B5, B6, C, E en K , de mineralen mangaan, koper en ijzer. Hart en de bloedvaten blijven gezond door de verschillende antioxidanten in de cranberry. Cranberry's bevatten daarnaast fytonutriënten die voorkomen dat bacteriën uit de darmen zich kunnen vastzetten in de wanden van de urinewegen en de blaas. Zo kunnen deze bessen blaasontsteking voorkomen. Als je vaak last hebt van blaasontsteking is het zeker aan te raden dagelijks een cranberry supplement te nemen.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.