Cranberry's

Ronnie de Winter • 8 november 2020

Met pompoen en kalkoen

Cranberry's hebben een zure smaak en combineren goed met eiwitrijke voeding. Het zuur van de cranberry's helpt bij de vertering van eiwitten en vet. Door ze te combineren met de zoete smaak van de pompoen is geen toevoeging van suiker of andere zoetstoffen nodig.
Cranberry's en kurkuma zijn ontstekingsremmend. De kalkoenfilet, van een kalkoen die vrij rondgelopen heeft en heeft kunnen scharrelen naar voedsel, bevat wat van het onstekingsremmende vetzuur Omega 3. Om onderstaand recept vegetarisch te maken kun je de kalkoen vervangen door gele linzen. Kook hiertoe de linzen apart gaar en voeg ze later aan de pompoenblokjes toe. Laat de pompoenblokjes niet te gaar worden.

Pompoen met cranbery's

Ingrediënten:
  • 250 gram verse cranberry's
  • 1/2 grote oranje pompoen
  • 150 gram kalkoenfilet
  • 1 rode ui
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/4 th asafoetida
  • 1/2 tl kurkumma
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
  • Was de cranberry's en kook ze in ca 1 dl water in 10 min kapot. Laat de cranberry compôte afkoelen.
  • Was de pompoen en verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes
  • Maak de ui schoon en snipper hem in kleine stukjes.
  • Spoel de kalkoenfilet af tot het spoelwater schoon is. Dep de filet droog met keukenpapier.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan en fruit erin de ui met de asafoetida.
  • Voeg de pompoenstukjes toe, de kurkuma en een beetje water.
  • Roer even door en leg in het midden van de pan de kalkoenfilet. Schuif de pompoenstukjes naar de zijkant.
  • Laat het 10 - 15 minuten pruttelen tot de kalkoen gaar is en de pompoenstukjes zacht zijn.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Doe de pompoen blokjes op een bord, schep er wat cranberry compote op en leg bovenop een stukje kalkoen.

Geef er een groen salade bij.
De kalkoenfilet is goed te vervangen door tofu of door een linzenburger.

Over cranberry's

Vroeger bij ons thuis werden er met kerst cranberry's bij de kalkoen geserveerd. Mijn moeder kookte de schoongewassen bessen in een klein bodempje water tot ze na een minuut of tien stuk sprongen. Daarmee was de compôt klaar.
De pectine in de bessen binden het vocht waardoor het belangrijk is de bessen maar in een heel klein beetje water zachtjes te koken. Behalve bij kalkoen smaken deze bessen ook goed bij kip, ander gevogelte en wild.

De veenbes die in het wild voorkomt op Terschelling behoort tot de heidefamilie. Verse rijpe veenbessen zijn rond, hebben een dieprode kleur en smaken zuur. In de herfst worden ze in de winkels vers aangeboden en ze zijn zeker tot de kerst te verkrijgen.

Cranberry's bevatten vitamine B5, B6, C, E en K , de mineralen mangaan, koper en ijzer.  Hart en de bloedvaten blijven gezond door de verschillende antioxidanten in de cranberry. Cranberry's bevatten daarnaast fytonutriënten die voorkomen dat bacteriën uit de darmen zich kunnen vastzetten in de wanden van de urinewegen en de blaas. Zo kunnen deze bessen blaasontsteking voorkomen. Als je vaak last hebt van blaasontsteking is het zeker aan te raden dagelijks een cranberry supplement te nemen.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More