Bleekselderijsoep met rode linzen

Ronnie de Winter • 1 november 2020

Lekker voor als de dagen kouder worden.

Bleekselderijsoep met rode linzen

Bleekselderij, wortel, ui en tomaat vormen een lekkere combinatie en zijn de basis van dit recept. De rode linzen zorgen voor de eiwitten en binden de soep. Door wat brood bij de soep te serveren worden de eiwitten van de linzen aangevuld met de eiwitten van graan. Zo heb je een volwaardige eiwit bron. De puntpaprika en zoete bataat zijn te vervangen door tomatenpuree en de verse peterselie kun je vervangen door het blad van de selderij. Snijd het blad daartoe heel fijn en voeg het in het begin al aan het gerecht toe, zodat het zo lang mogelijk mee kookt. Dan is het blad goed te verteren.


Ingrediënten:
  • 50 gram rode linzen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 puntpaprika
  • 1/2 zoete bataat
  • 1 kleine ui
  • 2 pruimtomaatjes
  • verse peterselie
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1/2 th komijnzaad
  • 1/4 th asafoetida
  • zout en peper

Bereidingswijze:
  • Laat de linzen 4 uur voorweken in water.
  • Giet de linzen af en spoel ze schoon.
  • Maak de bleekselderij, de winterwortel, de puntpaprika, de bataat en de ui schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan en fruit de ui hierin met de asafoetida en het komijnzaad.
  • Voeg de paprika toe en laat het een minuutje meebakken.
  • Voeg dan de linzen en het halve groentebouillonblokje toe en roer alles even goed om.
  • Voeg vervolgens de stukjes winterwortel, bleekselderij, zoete bataat en 600 ml water toe.
  • Breng het aan de kook, doe het vuur laag en laat het zachtjes een kwartiertje gaar pruttelen.
  • Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de peterselie en snijd ze fijn.
  • Als de linzen gaar zijn, voeg dan de stukjes tomaat en de fijngesneden peterselie toe en maak de soep op smaak met peper en zout.

Geef er vers gesneden brood bij en eventueel een salade.


Over bleekselderij

We kennen het groene kruid selderij, waarvan we vooral het blad gebruiken met name in groentesoep, de knolselderij een belangrijk ingrédiënt van erwtensoep, waarbij vooral de knol gebruikt wordt en bleekselderij, waarvan we de stengels in een gerecht gebruiken.
De verschillende soorten selderij geven vooral smaak aan een gerecht.

Bleekselderij laat zich makkelijk combineren met andere groenten, is rauw te eten, maar ook gestoofd, gekookt of geroerbakt lekker.  Wil je bleekselderij in een salade verwerken, schaaf dan de stengel eens in heel dunne plakjes met een komkommerschaaf. Ze overheerst zo de salade niet en geeft een lekker bite. Bleekselderij smaakt  goed met de wat zoetere groenten, zoals de puntpaprika, pompoen, zoete bataat en pastinaak. Maar ook met blauwe bessen of banaan vormt ze een goede en lekkere combinatie.

De stengels van verse bleekselderij voelen stevig aan en hebben een frisgroene kleur zonder beschadigingen. In de groentela van de koelkast is bleekselderij 4 tot 5 dagen houdbaar.

Bleekselderij is rijk aan vitamine A, K en C,  de mineralen kalium, magnesium en calcium en vezels. Het is een nitraatrijke groente (bloeddrukverlagend) en is vochtafdrijvend. 
Door de vele onoplosbare vezels bevordert bleekselderij de spijsvertering en met name de darmwerking. Daarnaast ontgift bleekselderij de lever.
Selderij bevat de krachtige ontstekingsremmers polyacetyleen en luteoline. Luteoline remt tevens de groei van tumoren.
Magnesium is bij heel veel processen betrokken in het lichaam en we hebben snel een tekort aan dit mineraal. Kalium reguleert de bloeddruk  en vitamine A houdt de ogen in een goede conditie.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More