Bleekselderijsoep met rode linzen

Ronnie de Winter • 1 november 2020

Lekker voor als de dagen kouder worden.

Bleekselderijsoep met rode linzen

Bleekselderij, wortel, ui en tomaat vormen een lekkere combinatie en zijn de basis van dit recept. De rode linzen zorgen voor de eiwitten en binden de soep. Door wat brood bij de soep te serveren worden de eiwitten van de linzen aangevuld met de eiwitten van graan. Zo heb je een volwaardige eiwit bron. De puntpaprika en zoete bataat zijn te vervangen door tomatenpuree en de verse peterselie kun je vervangen door het blad van de selderij. Snijd het blad daartoe heel fijn en voeg het in het begin al aan het gerecht toe, zodat het zo lang mogelijk mee kookt. Dan is het blad goed te verteren.


Ingrediënten:
  • 50 gram rode linzen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 1 puntpaprika
  • 1/2 zoete bataat
  • 1 kleine ui
  • 2 pruimtomaatjes
  • verse peterselie
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1/2 th komijnzaad
  • 1/4 th asafoetida
  • zout en peper

Bereidingswijze:
  • Laat de linzen 4 uur voorweken in water.
  • Giet de linzen af en spoel ze schoon.
  • Maak de bleekselderij, de winterwortel, de puntpaprika, de bataat en de ui schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan en fruit de ui hierin met de asafoetida en het komijnzaad.
  • Voeg de paprika toe en laat het een minuutje meebakken.
  • Voeg dan de linzen en het halve groentebouillonblokje toe en roer alles even goed om.
  • Voeg vervolgens de stukjes winterwortel, bleekselderij, zoete bataat en 600 ml water toe.
  • Breng het aan de kook, doe het vuur laag en laat het zachtjes een kwartiertje gaar pruttelen.
  • Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de peterselie en snijd ze fijn.
  • Als de linzen gaar zijn, voeg dan de stukjes tomaat en de fijngesneden peterselie toe en maak de soep op smaak met peper en zout.

Geef er vers gesneden brood bij en eventueel een salade.


Over bleekselderij

We kennen het groene kruid selderij, waarvan we vooral het blad gebruiken met name in groentesoep, de knolselderij een belangrijk ingrédiënt van erwtensoep, waarbij vooral de knol gebruikt wordt en bleekselderij, waarvan we de stengels in een gerecht gebruiken.
De verschillende soorten selderij geven vooral smaak aan een gerecht.

Bleekselderij laat zich makkelijk combineren met andere groenten, is rauw te eten, maar ook gestoofd, gekookt of geroerbakt lekker.  Wil je bleekselderij in een salade verwerken, schaaf dan de stengel eens in heel dunne plakjes met een komkommerschaaf. Ze overheerst zo de salade niet en geeft een lekker bite. Bleekselderij smaakt  goed met de wat zoetere groenten, zoals de puntpaprika, pompoen, zoete bataat en pastinaak. Maar ook met blauwe bessen of banaan vormt ze een goede en lekkere combinatie.

De stengels van verse bleekselderij voelen stevig aan en hebben een frisgroene kleur zonder beschadigingen. In de groentela van de koelkast is bleekselderij 4 tot 5 dagen houdbaar.

Bleekselderij is rijk aan vitamine A, K en C,  de mineralen kalium, magnesium en calcium en vezels. Het is een nitraatrijke groente (bloeddrukverlagend) en is vochtafdrijvend. 
Door de vele onoplosbare vezels bevordert bleekselderij de spijsvertering en met name de darmwerking. Daarnaast ontgift bleekselderij de lever.
Selderij bevat de krachtige ontstekingsremmers polyacetyleen en luteoline. Luteoline remt tevens de groei van tumoren.
Magnesium is bij heel veel processen betrokken in het lichaam en we hebben snel een tekort aan dit mineraal. Kalium reguleert de bloeddruk  en vitamine A houdt de ogen in een goede conditie.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More