Herfst schotel met asafoetida
Ronnie de Winter • 25 oktober 2020
Een kruid wat ook duivelsdrek genoemd wordt
Herfstschotel
Dit herfst gerecht bevat een verrassende combinatie: boerenkool met pompoen en champignons. De asafoetida (in combinatie met fenegriek) en het komijnzaad zijn toegevoegd voor de smaak en om de boerenkool beter de te verteren. De gember en kurkuma zijn ontstekingsremmende specerijen en geven pit aan het gerecht.
De zoete smaak van pompoen en de kokosmelk is heel voedend en past goed bij de bittere smaak van de boerenkool.
Voor de vegetarische variant van dit recept kun je de kalkoenfilet door vegetarisch gehakt of tofu.
Ingrediënten: (2 personen)
- 100 - 150 gram boerenkool
- 1/2 oranje pompoen
- 125 gr. champignons
- 1/2 oranje paprika
- 1 kleine rode ui
- 150 gr kalkoenfilet
- 2 cm verse gember
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1/4 th asafoetida
- 1/2 th komijnzaad
- 1th kurkuma
- zwarte peper en zout
- water of kokosmelk
Bereidingswijze:
- Was de boerenkool en snijd ze fijn.
- Was de pompoen en haal de zaden eruit en snijd ze met schil in kleine stukken.
- Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
- Maak de paprika, de gember en de ui schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de kalkoenfilet in een pan met koud water of spoel het een aantal keren af onder de koude kraan, tot dat het water bijna schoon is.
- Dep de kalkoenfilet met keukenpapier droog.
- Verwarm 1 el extra vierge olijfolie in een pan.
- Bak de fijngesneden gember, de gesnipperde ui, het asafoetida en de komijnzaadjes in de olie een beetje aan op niet al te hoog vuur.
- Zet het vuur laag, doe de stukje paprika in de pan en bak ze een paar minuutjes mee.
- Voeg dan de stukjes pompoen toe, een beetje water of kokosmelk, de kurkuma en breng het op smaak met zwarte peper. Breng het vocht net even aan de kook en zet dan het vuur laag.
- Schuif de de groenten aan de zijkant en leg in het midden van de pan de kalkoenfilet. Strooi naar smaak wat zout op de kalkoenfilet en doe dan de deksel op de pan.
- Laat het 10 minuten op een zacht vuur gaar stoven.
- Verwarm de andere lepel extra vierge olijfolie in een koekenpan en bak de plakje champignons tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Zet dan het vuur uit.
- Als de pompoen en de kalkoenfilet gaar zijn, haal je de kalkoenfilet uit de pan en voeg je de gesneden boerenkool toe. Roer het goed om. Of roerbak de gesneden boerenkool met weinig olijfolie in de koekenpan.
- Laat de kalkoen even afkoelen. Snijd dan de kalkoenfilet in stukjes of plakjes en voeg het weer toe aan de pan, of serveer het er apart bij.
- Voeg de gebakken champignons toe en dien het gerecht in een schaal op.
Over asafoetida
De plant, waaruit Asafoetida wordt verkregen, behoort tot de schermbloemenfamilie. Het wordt verkregen uit de wortel van de plant. Asafoetida smaakt bitter en heeft een typische zwavellucht. Deze lucht verdwijnt als asafoetida in een klein beetje olie wordt geroosterd. Ze is dan een goede vervanger voor prei, ui of knoflook wat smaak betreft.
Peulvruchten en koolsoorten verteren beter als een klein beetje asafoetida wordt toegevoegd. Je hebt dan minder last van winderigheid of een opgeblazen gevoel.
Maar asafoetida doet meer. Het is een goed kruid om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en de coumarine in asafoetida voorkomt bloedstolling in de aderen. Het werkt als een natuurlijke bloedverdunner en bloedrukverlager.
De antivirale en antibacteriële werking van dit kruid verhoogt onze natuurlijk weerstand tegen virussen en bacteriële infecties.
Daarbij stimuleert het de ademhaling en is slijmoplossend.
Vaak wordt asafoetida vermengt met rijstmeel. Maar er is ook asafoetida te koop gemengd met fenegriek. In een afgesloten pot is het lang te bewaren.
Asafoetida wordt vaak gebruikt met kurkuma, zoals in een linzen curry. Je hebt maar een mespuntje nodig in een gerecht, want de smaak overheerst snel.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.