De pinda
Ronnie de Winter • 18 oktober 2020
Een voedzaam aardnootje!
Over de pinda
De pindaplant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en is een eenjarige plant. Na de bloei ontwikkelen zich peulen aan de plant. De stengels waaraan de peulen zitten, buigen zich naar de grond tot uiteindelijk de peulen in de aarde belanden. Daar groeien de peulen verder om uiteindelijke te ontkiemen en weer nieuwe pindaplantjes te vormen.
Door dit proces worden pinda's ook wel aardnoten genoemd. De pinda is echter een peulvrucht.
De pinda peulen worden gebrand waardoor het lectine, een antinutriënt die alle peulvruchten bevatten, voor de mens onschadelijk wordt gemaakt.
Pinda's zijn erg voedzaam. Ze bevatten vezels, koolhydraten, eiwitten en met name de onverzadigde vetzuren omega 6 (linolzuur) en 9 (oliezuur).
Linolzuur werkt ontstekingsbevorderend als de balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren verstoord is. Omdat onze voeding over het algemeen veel omega 6 vetzuren bevat is het verstandig om bij het eten vanmpinda's ook te zorgen voor voldoende voeding met omega 3 vetzuur, zoals vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten.
Door de combinatie van vezels, eiwitten en vetten worden pinda's worden langzaam verteerd, geven voor een langere tijd een verzadigd gevoel en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.
Pinda's bevatten de vitaminen C,E,B3,B6, foliumzuur en de mineralen magnesium, mangaan, zink, koper en fosfor.
De fytonutriënten in pinda's zijn krachtige antioxidanten. Ook in de vliesjes zitten belangrijke antioxidanten.
De vetzuren in de pinda's oxideren snel onder invloed van licht en zuurstof. Bewaar pinda's daarom niet te lang in een goed afgesloten pot op een donkere plaats.
Gebakken komkommer met pinda's en spitskool
Ingrediënten:
- 1/2 komkommer,
- 1/4 spitskool
- 2 bosuitjes
- 2 cm verse gember
- 2 schijfjes citroen
- 1/2 th sambal
- 1 el ketjap manis
- 1 el extra vierge olijfolie
- handje ongezouten pinda's met vlies
Bereidingswijze:
- Was de komkommer en snijd hem in de lengte in dunne plakken
- Was de spitskool en snijd hem in dunne reepjes
- Was de bosuitjes en snijd ze in ringetjes.
- Maak de gember schoon en snijd hem fijn.
- Maak van de sambal, de ketjap manis , 1 schijfje citroen en 1/2 el olijfolie een sausje.
- Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan.
- Bak hierin de gember en plakken komkommer een paar minuten.
- Voeg dan de reepjes kool toe en roer goed om.
- Als de kool zacht is voeg de de ringetjes bosui toe en roer nog even kort.
- Dien de groenten op, strooi er wat pinda's over en geef het sausje er apart bij.
Lekker met rijst of met kabeljauw.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.