De pinda

Ronnie de Winter • 18 oktober 2020

Een voedzaam aardnootje!

Over de pinda

De pindaplant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en is een eenjarige plant. Na de bloei ontwikkelen zich peulen aan de plant. De stengels waaraan de peulen zitten, buigen zich naar de grond tot uiteindelijk de peulen in de aarde belanden. Daar groeien de peulen verder om uiteindelijke te ontkiemen en weer nieuwe pindaplantjes te vormen. 
Door dit proces worden pinda's ook wel aardnoten genoemd.  De pinda is echter een peulvrucht.

De pinda peulen worden gebrand waardoor het lectine, een antinutriënt die alle peulvruchten bevatten, voor de mens onschadelijk wordt gemaakt.
Pinda's zijn erg voedzaam. Ze bevatten vezels, koolhydraten, eiwitten en met name de onverzadigde vetzuren omega 6 (linolzuur) en 9 (oliezuur).
Linolzuur werkt ontstekingsbevorderend als de balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren verstoord is. Omdat onze voeding over het algemeen veel omega 6 vetzuren bevat is het verstandig om bij het eten vanmpinda's ook te zorgen voor voldoende voeding met omega 3 vetzuur, zoals vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten.

Door de combinatie van vezels, eiwitten en vetten worden pinda's worden langzaam verteerd, geven voor een langere tijd een verzadigd gevoel en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.
Pinda's bevatten de vitaminen C,E,B3,B6, foliumzuur en de mineralen magnesium, mangaan, zink, koper en fosfor.
De fytonutriënten in pinda's zijn krachtige antioxidanten. Ook in de vliesjes zitten belangrijke antioxidanten.

De vetzuren in de pinda's oxideren snel onder invloed van licht en zuurstof.  Bewaar pinda's daarom niet te lang in een goed afgesloten pot op een donkere plaats.

Gebakken komkommer met pinda's en spitskool

Ingrediënten:
  • 1/2 komkommer,
  • 1/4 spitskool
  • 2 bosuitjes
  • 2 cm verse gember
  • 2 schijfjes citroen
  • 1/2 th sambal
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • handje ongezouten pinda's met vlies
Bereidingswijze:
  • Was de komkommer en snijd hem in de lengte in dunne plakken
  • Was de spitskool en snijd hem in dunne reepjes
  • Was de bosuitjes en snijd ze in ringetjes.
  • Maak de gember schoon en snijd hem fijn.
  • Maak van de sambal, de ketjap manis , 1 schijfje citroen en 1/2 el olijfolie een sausje.
  • Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak hierin de gember en plakken komkommer een paar minuten.
  • Voeg dan de reepjes kool toe en roer goed om.
  • Als de kool zacht is voeg de de ringetjes bosui toe en roer nog even kort.
  • Dien de groenten op, strooi er wat pinda's over en geef het sausje er apart bij.
Lekker met rijst of met kabeljauw.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More