De pinda

Ronnie de Winter • 18 oktober 2020

Een voedzaam aardnootje!

Over de pinda

De pindaplant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en is een eenjarige plant. Na de bloei ontwikkelen zich peulen aan de plant. De stengels waaraan de peulen zitten, buigen zich naar de grond tot uiteindelijk de peulen in de aarde belanden. Daar groeien de peulen verder om uiteindelijke te ontkiemen en weer nieuwe pindaplantjes te vormen. 
Door dit proces worden pinda's ook wel aardnoten genoemd.  De pinda is echter een peulvrucht.

De pinda peulen worden gebrand waardoor het lectine, een antinutriënt die alle peulvruchten bevatten, voor de mens onschadelijk wordt gemaakt.
Pinda's zijn erg voedzaam. Ze bevatten vezels, koolhydraten, eiwitten en met name de onverzadigde vetzuren omega 6 (linolzuur) en 9 (oliezuur).
Linolzuur werkt ontstekingsbevorderend als de balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren verstoord is. Omdat onze voeding over het algemeen veel omega 6 vetzuren bevat is het verstandig om bij het eten vanmpinda's ook te zorgen voor voldoende voeding met omega 3 vetzuur, zoals vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten.

Door de combinatie van vezels, eiwitten en vetten worden pinda's worden langzaam verteerd, geven voor een langere tijd een verzadigd gevoel en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.
Pinda's bevatten de vitaminen C,E,B3,B6, foliumzuur en de mineralen magnesium, mangaan, zink, koper en fosfor.
De fytonutriënten in pinda's zijn krachtige antioxidanten. Ook in de vliesjes zitten belangrijke antioxidanten.

De vetzuren in de pinda's oxideren snel onder invloed van licht en zuurstof.  Bewaar pinda's daarom niet te lang in een goed afgesloten pot op een donkere plaats.

Gebakken komkommer met pinda's en spitskool

Ingrediënten:
  • 1/2 komkommer,
  • 1/4 spitskool
  • 2 bosuitjes
  • 2 cm verse gember
  • 2 schijfjes citroen
  • 1/2 th sambal
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • handje ongezouten pinda's met vlies
Bereidingswijze:
  • Was de komkommer en snijd hem in de lengte in dunne plakken
  • Was de spitskool en snijd hem in dunne reepjes
  • Was de bosuitjes en snijd ze in ringetjes.
  • Maak de gember schoon en snijd hem fijn.
  • Maak van de sambal, de ketjap manis , 1 schijfje citroen en 1/2 el olijfolie een sausje.
  • Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak hierin de gember en plakken komkommer een paar minuten.
  • Voeg dan de reepjes kool toe en roer goed om.
  • Als de kool zacht is voeg de de ringetjes bosui toe en roer nog even kort.
  • Dien de groenten op, strooi er wat pinda's over en geef het sausje er apart bij.
Lekker met rijst of met kabeljauw.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More