Vijgen
Vers of gedroogd
Over vijgen
Een gedroogde vijg is een heerlijk zoete vrucht, die je al snel energie geeft. Door zijn grote hoeveelheid vezels en fructose blijft de bloedsuikerspiegel in balans. Fructose wordt door de lever direct omgezet en de vezels zorgen dat de suikers langzaam in de bloedbaan opgenomen warden. Maar let wel op, bij een te groot aanbod van fructose in één keer zet de lever de fructose voor een deel om naar cholesterol, wat tot leververvetting kan leiden. De pectine, een vezel die goed vertegenwoordigt is in de vijg, biedt het lichaam bescherming tegen vrije radicalen.
Vijgen worden vaak verwerkt bij eiwitrijke producten. De vijg versnelt de vertering van eiwitten waardoor er sneller energie vrijkomt en de concentratie versterkt wordt.
Vijgen verbeteren de stoelgang door hun grote hoeveelheid vezels en werken ontstekingsremmend op het darmslijmvlies.
Verse vijgen bestaan voor een aanzienlijk deel uit water. Door vijgen te drogen wordt het vochtgehalte van de vrucht lager waar bij de koolhydraten in de vrucht geconcentreerd worden. De caloriewaarde stijgt niet of nauwelijks. Er is wel een toename van eiwitten, vetten en ballaststoffen. Ook de concentratie van mineralen en sporenelementen nemen toe doordat het water verdampt. Vitamine C gaat helaas voor een groot deel verloren maar daarentegen nemen de B vitaminen ( B1, B2, B6, niacine)en vitamine E toe. Door het drogen wordt de vijg dus een goede energieleverancier.
Om de vertering gedroogd vijgen te verbeteren raad ik je aan de vijgen in stukjes te snijden en minstens 10 minuten te laten weken in water.
Vijgen zijn goed te combineren met kaas, zalm en yoghurt, maar ook lekker bij wild, kip en kalkoen. Ze maken het vlees malser. En in een fruitsalade doet de gedroogde vijg het ook goed.
Ingrediënten:
- krop sla
- 1 appel
- 1 wortel
- 1/4knolselderij
- 5 gedroogde vijgen
- 1 citroen
- 2 el extra vierge olijfolie
- zwarte peper en zout
- een paar walnoten of amandelen
- Was de sla en sla hem droog.
- Snijd de gedroogde vijgen in kleine stukjes en laat ze in wat water een kwartiertje weken.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
- Besprenkel de appel met citroensap.
- Was de wortel en rasp hem fijn.
- Besprenkel de geraspte wortel met wat citroensap.
- Was de selderij, schil hem en rasp hem fijn.
- Doe de geraspte knolselderij in een zeef en schenk er kokend water over. Laat het goed uitlekken.
- Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, peper en zout.
- Hak de walnoten in kleine stukjes
- Doe de geraspte wortel, de geraspte selderij, de stukjes appel en de stukjes vijgen in een schaal.
- Schenk de helft van de dressing er over en roer alles goed door elkaar.
- Snijd de sla in reepjes. Doe ook de sla in een schaal en schenk daar de andere helft van de dressing over. Roer vlak voor het opdienen de dressing door de sla.
- Strooi de gehakte walnoten voer de sla en dien het samen met de wortel/selderij/vijgen salade op.
- 1/2 rode kool
- 1 ui
- 1 appel
- 2 gedroogde vijgen
- een stukje gember van 2 cm.
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/4 tl koriander
- 1/4 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kurkuma
- zwarte peper
- zout
- 1 el extra vierge olijfolie
- garam masala
- Maak de rode kool schoon en snijd hem in kleine stukken/reepjes.
- Snijd de gedroogde vijgen in stukjes en laat ze in wat water een kwartiertje weken.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Schil de gember en snijd hem heel fijn.
- Verwarm de olijfolie in een pan.
- Voeg de ui en het het komijnzaad toe en bak het tot de ui glazig is.
- Voeg de gember, de koriander, de kaneel, het kruidnagelpoeder, de kurkuma en wat zwarte peper toe.
- Roer het goed door elkaar.
- Voeg dan de stukjes appel en de stukjes vijgen met het weekwater toe en roer het goed door.
- Voeg de stukken rode kool toe en een kopje water.
- Breng het aan de kook. Zet daarna het vuur zacht.
- Laat de rode kool in 10 - 15 minuten gaar worden.
- Pureer het gerecht en maak het op smaak met garam masala, peper en zout.
Gerelateerde posts:









