Citroen
Ronnie de Winter • 4 oktober 2020
Altijd handig om er een paar in huis te hebben!
Het is handig om altijd een paar citroenen in huis te hebben. Ik gebruik bijna elk dag wel een schijfje voor het één of ander.
Want citroensap of geraspte citroenschil geeft een gerecht een frisse smaak. Het voorkomt ook verkleuring van groenten als witlof en bloemkool of vruchten als avocado, appel, peer en banaan en maakt ze makkelijker te verteren.Eiwitrijke voeding zoals linzen, vlees en vis verteren beter als voor het opdienen wat citroensap er aan wordt toegevoegd en het zuur van citroensap maakt in een marinade het vlees malser.
Maar ik gebruik een schijfje citroen ook voor om mijn handen schoon te krijgen, als ik in de tuin gewerkt heb. Ook onder de nagelriemen en nagels wordt het dan gemakkelijk schoon en mijn huid wordt heel zacht.
Ik heb altijd een aangesneden citroen in de koelkast waardoor de koelkast lekker fris ruikt.
Het gebruik van citroen in gerechten bevordert onze gezondheid. Citroenen bevatten citroenzuur.
De zure smaak en het basische effect dat citroenzuur op ons lichaam heeft, zorgt er voor dat je je eerder verzadigd voelt.
Daarnaast zorgt het citroenzuur samen met de vitamine C voor een beter ijzeropname. IJzer is uit een plantaardige bron vaak moeilijker op te nemen voor ons lichaam. Een goede oplossing is daarom om in de dressing van een salade citroensap te verwerken.
Citroenzuur verhoogt de urineproductie en de zuurgraad van de urine. Als de zuurgraad verhoogd wordt houdt dit in dat de urine meer basisch wordt. In een basische omgeving zullen er minder gauw nierstenen in de nieren ontstaan.
Het pectine (een vezelsoort) van de citroen is een oplosbare vezel. Deze vezel neemt vocht op in de maag en zet daardoor uit waardoor deze vezel voor een verzadigd gevoel zorgt. Vandaar dat een salade waar je ook wat rasp van een citroenschil (biologisch) door heen doet wat meer vulling geeft.
Citroensap heeft een ontgiftende werking op de lever en het versterkt de werking van het maagzuur waardoor het voedsel sneller verteert. Toegevoegd aan kool of aan rauwkost gaat het constipatie en een opgeblazen buik tegen.
Een citroen bevat naast vitamine C en citroenzuur de mineralen kalium, calcium fosfor en magnesium.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.