Citroen

Ronnie de Winter • 4 oktober 2020

Altijd handig om er een paar in huis te hebben!

Het is handig om altijd een paar citroenen in huis te hebben. Ik gebruik bijna elk dag wel een schijfje voor het één of ander.
Want citroensap of geraspte citroenschil geeft een gerecht een frisse smaak. Het voorkomt ook verkleuring van groenten als witlof en bloemkool of vruchten als avocado, appel, peer en banaan en maakt ze makkelijker te verteren.Eiwitrijke voeding zoals linzen, vlees en vis verteren beter als voor het opdienen wat citroensap er aan wordt toegevoegd en het zuur van citroensap maakt in een marinade het vlees malser.

Maar ik gebruik een schijfje citroen ook voor om mijn handen schoon te krijgen, als ik in de tuin gewerkt heb. Ook onder de nagelriemen en nagels wordt het dan gemakkelijk schoon en mijn huid wordt heel zacht.
Ik heb altijd een aangesneden citroen in de koelkast waardoor de koelkast lekker fris ruikt.

Het gebruik van citroen in gerechten bevordert onze gezondheid. Citroenen bevatten citroenzuur.
De zure smaak en het basische effect dat citroenzuur op ons lichaam heeft, zorgt er voor dat je je eerder verzadigd voelt.

Daarnaast zorgt het citroenzuur samen met de vitamine C voor een beter ijzeropname. IJzer is uit een plantaardige bron vaak moeilijker op te nemen voor ons lichaam.  Een goede oplossing is daarom om in de dressing van een salade citroensap te verwerken.
Citroenzuur verhoogt de urineproductie en de zuurgraad van de urine.  Als de zuurgraad verhoogd wordt houdt dit in dat de urine meer basisch wordt. In een basische omgeving zullen er minder gauw nierstenen in de nieren ontstaan.
Het pectine (een vezelsoort) van de citroen is een oplosbare vezel. Deze vezel neemt vocht op in de maag en zet daardoor uit waardoor deze vezel voor een verzadigd gevoel zorgt. Vandaar dat een salade waar je ook wat rasp van een citroenschil (biologisch) door heen doet wat meer vulling geeft.
Citroensap heeft een ontgiftende werking op de lever en het versterkt de werking van het maagzuur waardoor het voedsel sneller verteert. Toegevoegd aan kool of aan rauwkost gaat het constipatie en een opgeblazen buik tegen.

Een citroen bevat naast vitamine C en citroenzuur de mineralen kalium, calcium fosfor en magnesium.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More