Citroen

Ronnie de Winter • 4 oktober 2020

Altijd handig om er een paar in huis te hebben!

Het is handig om altijd een paar citroenen in huis te hebben. Ik gebruik bijna elk dag wel een schijfje voor het één of ander.
Want citroensap of geraspte citroenschil geeft een gerecht een frisse smaak. Het voorkomt ook verkleuring van groenten als witlof en bloemkool of vruchten als avocado, appel, peer en banaan en maakt ze makkelijker te verteren.Eiwitrijke voeding zoals linzen, vlees en vis verteren beter als voor het opdienen wat citroensap er aan wordt toegevoegd en het zuur van citroensap maakt in een marinade het vlees malser.

Maar ik gebruik een schijfje citroen ook voor om mijn handen schoon te krijgen, als ik in de tuin gewerkt heb. Ook onder de nagelriemen en nagels wordt het dan gemakkelijk schoon en mijn huid wordt heel zacht.
Ik heb altijd een aangesneden citroen in de koelkast waardoor de koelkast lekker fris ruikt.

Het gebruik van citroen in gerechten bevordert onze gezondheid. Citroenen bevatten citroenzuur.
De zure smaak en het basische effect dat citroenzuur op ons lichaam heeft, zorgt er voor dat je je eerder verzadigd voelt.

Daarnaast zorgt het citroenzuur samen met de vitamine C voor een beter ijzeropname. IJzer is uit een plantaardige bron vaak moeilijker op te nemen voor ons lichaam.  Een goede oplossing is daarom om in de dressing van een salade citroensap te verwerken.
Citroenzuur verhoogt de urineproductie en de zuurgraad van de urine.  Als de zuurgraad verhoogd wordt houdt dit in dat de urine meer basisch wordt. In een basische omgeving zullen er minder gauw nierstenen in de nieren ontstaan.
Het pectine (een vezelsoort) van de citroen is een oplosbare vezel. Deze vezel neemt vocht op in de maag en zet daardoor uit waardoor deze vezel voor een verzadigd gevoel zorgt. Vandaar dat een salade waar je ook wat rasp van een citroenschil (biologisch) door heen doet wat meer vulling geeft.
Citroensap heeft een ontgiftende werking op de lever en het versterkt de werking van het maagzuur waardoor het voedsel sneller verteert. Toegevoegd aan kool of aan rauwkost gaat het constipatie en een opgeblazen buik tegen.

Een citroen bevat naast vitamine C en citroenzuur de mineralen kalium, calcium fosfor en magnesium.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More