Paprika
Ronnie de Winter • 27 september 2020
Zo gewoon...maar heel bijzonder!
Over paprika
Een verse paprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de paprika.
Voor gebruik was je de paprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen.
Paprika is familie van de aardappel , de tomaat, de aubergine en de goijbes. Ze behoren tot de nachtschade familie. De antinutiënten in de paprika en de andere leden van deze familie kunnen een calciumtekort veroorzaken. Dan voel je je nerveus en je slaapt slechter. Reuma-achtige klachten kunnen verergeren hierdoor. Daarom wordt vaak aangeraden niet te veel en te vaak producten van de nachtschade te eten.
Echter een beetje van deze stof bevordert juist herstel van het lichaam.
En anderzijds beperkt een warme bereiding deze negatieve effecten van de nachtschade.
Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter.
Paprika's bevatten veel vitamine C, E, K en foliumzuur. Vooral zoete puntpaprika's zijn rijk aan foliumzuur. En paprika's zijn vezelrijk.
Qua mineralen is kalium het best vertegenwoordigd.
Paprika's hebben prachtige kleuren; groen, rood, geel en oranje. De stoffen die de paprika kleur geven zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van UV straling. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.
Romige paprikasaus
Ingrediënten:
- 2 rode puntpaprika's
- 1 sjalotje of rode ui
- 1 el roomboter of extra vierge olijfolie
- 1,25 dl slagroom of kokosroom
- zout en vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
- Was de paprika's en verwijder zaad en zaadlijsten.
- Snijd de paprika's en het sjalotje in kleine stukken.
- Smelt de boter in een pan op laag vuur.
- Laat de paprika's en het sjalotje zacht worden in de boter.
- Doe de groenten in een blender.
- Voeg de slagroom, peper en zout toe.
- Pureer het mengsel tot een gladde saus en serveer deze heet.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.