Paprika

Ronnie de Winter • 27 september 2020

Zo gewoon...maar heel bijzonder!

 Over paprika

Een verse paprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de paprika.

Voor gebruik was je de paprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen.

Paprika is familie van de aardappel , de tomaat, de aubergine en de goijbes. Ze behoren tot de nachtschade familie. De antinutiënten in de paprika en de andere leden van deze familie kunnen een calciumtekort veroorzaken.  Dan voel je je nerveus en je slaapt slechter. Reuma-achtige klachten kunnen verergeren hierdoor. Daarom wordt vaak aangeraden niet te veel en te vaak producten van de nachtschade te eten.
Echter een beetje van deze stof bevordert juist herstel van het lichaam.
En anderzijds beperkt een warme bereiding deze negatieve effecten van de nachtschade.

Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter.

Paprika's bevatten veel vitamine C, E, K en foliumzuur. Vooral zoete puntpaprika's zijn rijk aan foliumzuur. En paprika's zijn vezelrijk.
Qua mineralen is kalium het best vertegenwoordigd.

Paprika's hebben  prachtige kleuren; groen, rood, geel en oranje. De stoffen die de paprika kleur geven zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van  UV straling. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.

Romige paprikasaus

Ingrediënten:
  • 2 rode puntpaprika's
  • 1 sjalotje of rode ui
  • 1 el roomboter of extra vierge olijfolie
  • 1,25 dl slagroom of kokosroom
  • zout en vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Was de paprika's en verwijder zaad en zaadlijsten.
  • Snijd de paprika's en het sjalotje in kleine stukken.
  • Smelt de boter in een pan op laag vuur.
  • Laat de paprika's en het sjalotje zacht worden in de boter.
  • Doe de groenten in een blender.
  • Voeg de slagroom, peper en zout toe.
  • Pureer het mengsel tot een gladde saus en serveer deze heet.
Lekker met pasta, snijbonen ( eventueel gebakken champignons) en een groene salade van een slasoort met rucola en tuinkruiden.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More