Paprika
Ronnie de Winter • 27 september 2020
Zo gewoon...maar heel bijzonder!
Over paprika
Een verse paprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de paprika.
Voor gebruik was je de paprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen.
Paprika is familie van de aardappel , de tomaat, de aubergine en de goijbes. Ze behoren tot de nachtschade familie. De antinutiënten in de paprika en de andere leden van deze familie kunnen een calciumtekort veroorzaken. Dan voel je je nerveus en je slaapt slechter. Reuma-achtige klachten kunnen verergeren hierdoor. Daarom wordt vaak aangeraden niet te veel en te vaak producten van de nachtschade te eten.
Echter een beetje van deze stof bevordert juist herstel van het lichaam.
En anderzijds beperkt een warme bereiding deze negatieve effecten van de nachtschade.
Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter.
Paprika's bevatten veel vitamine C, E, K en foliumzuur. Vooral zoete puntpaprika's zijn rijk aan foliumzuur. En paprika's zijn vezelrijk.
Qua mineralen is kalium het best vertegenwoordigd.
Paprika's hebben prachtige kleuren; groen, rood, geel en oranje. De stoffen die de paprika kleur geven zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van UV straling. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.
Romige paprikasaus
Ingrediënten:
- 2 rode puntpaprika's
- 1 sjalotje of rode ui
- 1 el roomboter of extra vierge olijfolie
- 1,25 dl slagroom of kokosroom
- zout en vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
- Was de paprika's en verwijder zaad en zaadlijsten.
- Snijd de paprika's en het sjalotje in kleine stukken.
- Smelt de boter in een pan op laag vuur.
- Laat de paprika's en het sjalotje zacht worden in de boter.
- Doe de groenten in een blender.
- Voeg de slagroom, peper en zout toe.
- Pureer het mengsel tot een gladde saus en serveer deze heet.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P