Suikermais
Ronnie de Winter • 20 september 2020
in september en oktober van eigen bodem!
De suikermaïs is een graangewas met een hoog suikergehalte en wordt in Midden-Amerika als hoofdvoedsel gegeten. De maïs die in Nederland verbouwd wordt, is een ander soort maïs en wordt voor veevoer gebruikt. Biologische maïs is niet gemanipuleerd en is geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. De bestrijdingsmiddelen bevatten xeno oestrogenen en verstoren onze hormoonhuishouding en veroorzaken buikvet. Maïs wordt industrieel verwerkt tot zetmeel, suikers (stroop) en olie en in allerlei producten verwerkt. Veel koekjes bevatten maïsstroop en maïsolie, maar ook soepen, vleeswaren en conserven, salades, chips en andere kant en klaar voedingsmiddelen.
Suikermaïs bevat een type koolhydraat die onze bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. ( en is daardoor een dikmaker) Maar naast deze koolhydraten bevat maïs ook fructose , voedingsvezels en wat eiwit waardoor bij niet te grote inname in één keer onze suikerspiegel toch in balans kan blijven.
Verse maïs heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten want het kan overtollig cholesterol absorberen.
Maïs bevat een groot aantal B vitamines, vitamine A en C en is rijk aan antioxidanten. De gluten in maïs veroorzaken geen intoleranties en maïs wordt dan ook beschouwd als glutenvrij.
Verse maïs stoom je in 10 minuten gaar. De korrels zijn dan gemakkelijk van de kolf af te snijden.
Maïs kan je goed gebruiken om een salade, soep of ander gerecht meer bite te geven.
Rijstsalade met mais
Ingrediënten:
- 100 gr zilvervliesrijst
- 1 verse maiskolf
- 2 puntpaprika’s
- 2 bosuien
- 1,5 tl dille
- 1,5 tl peterselie
- 2 el mayonaise
- scheutje extra vierge olijfolie
- 5-10 zongedroogde tomaatjes
- 2 el hennepzaad
- Verse dille of peterselie voor de garnering
Bereidingswijze:
- Week de rijst 4 uur in water.
- Giet het weekwater af en spoel de rijst. Kook de rijst en laat het afkoelen.
- Stoom de maiskolf gaar en laat hem afkoelen. Snijd de maiskorrels van de kolf.
- Snijd de paprika en zongedroogde tomaatjes in stukjes.
- Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de paprika en de zongedroogde tomaatjes een paar minuten. Laat het daarna afkoelen.
- Snijd de bosuien in ringen.
- Meng in
een grote kom alle ingrediënten door elkaar.
- Garneer de salade met wat verse dille of peterselie.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.