Suikermais

Ronnie de Winter • 20 september 2020

in september en oktober van eigen bodem!

De suikermaïs is een graangewas met een hoog suikergehalte en wordt in Midden-Amerika als hoofdvoedsel gegeten. De maïs die in Nederland verbouwd wordt, is een ander soort maïs en wordt voor veevoer gebruikt. Biologische maïs is niet gemanipuleerd en is geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. De bestrijdingsmiddelen bevatten xeno oestrogenen en verstoren onze hormoonhuishouding en veroorzaken buikvet.  Maïs wordt industrieel verwerkt tot zetmeel, suikers (stroop) en olie en in allerlei producten verwerkt. Veel koekjes bevatten maïsstroop en maïsolie, maar ook soepen, vleeswaren en conserven, salades, chips en andere kant en klaar voedingsmiddelen.

Suikermaïs bevat een type koolhydraat die onze bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. ( en is daardoor een dikmaker) Maar naast deze koolhydraten bevat maïs ook fructose , voedingsvezels en wat eiwit waardoor bij niet te grote inname in één keer onze suikerspiegel toch in balans kan blijven.

Verse maïs heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten want het kan overtollig cholesterol absorberen.
Maïs bevat een groot aantal B vitamines, vitamine A en C en is rijk aan antioxidanten. De gluten in maïs veroorzaken geen intoleranties en maïs wordt dan ook beschouwd als glutenvrij.

Verse maïs stoom je in 10 minuten gaar. De korrels zijn dan gemakkelijk van de kolf af te snijden.
Maïs kan je goed gebruiken om een salade, soep of ander gerecht meer bite te geven.

Rijstsalade met mais

Ingrediënten:

  • 100 gr zilvervliesrijst
  • 1 verse maiskolf
  • 2 puntpaprika’s
  • 2 bosuien
  • 1,5 tl dille
  • 1,5 tl peterselie
  • 2 el mayonaise
  • scheutje extra vierge olijfolie
  • 5-10 zongedroogde tomaatjes
  • 2 el hennepzaad
  • Verse dille of peterselie voor de garnering

Bereidingswijze:

  • Week de rijst 4 uur in water.
  • Giet het weekwater af en spoel de rijst. Kook de rijst en laat het afkoelen.
  • Stoom de maiskolf gaar en laat hem afkoelen. Snijd de maiskorrels van de kolf.
  • Snijd de paprika en zongedroogde tomaatjes in stukjes.
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de paprika en de zongedroogde tomaatjes een paar minuten. Laat het daarna afkoelen.
  • Snijd de bosuien in ringen.
  • Meng in een grote kom alle ingrediënten door elkaar.
  • Garneer de salade met wat verse dille of peterselie.
Lekker met kropsla en verse bascilicum.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More