Suikermais
Ronnie de Winter • 20 september 2020
in september en oktober van eigen bodem!
De suikermaïs is een graangewas met een hoog suikergehalte en wordt in Midden-Amerika als hoofdvoedsel gegeten. De maïs die in Nederland verbouwd wordt, is een ander soort maïs en wordt voor veevoer gebruikt. Biologische maïs is niet gemanipuleerd en is geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. De bestrijdingsmiddelen bevatten xeno oestrogenen en verstoren onze hormoonhuishouding en veroorzaken buikvet. Maïs wordt industrieel verwerkt tot zetmeel, suikers (stroop) en olie en in allerlei producten verwerkt. Veel koekjes bevatten maïsstroop en maïsolie, maar ook soepen, vleeswaren en conserven, salades, chips en andere kant en klaar voedingsmiddelen.
Suikermaïs bevat een type koolhydraat die onze bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. ( en is daardoor een dikmaker) Maar naast deze koolhydraten bevat maïs ook fructose , voedingsvezels en wat eiwit waardoor bij niet te grote inname in één keer onze suikerspiegel toch in balans kan blijven.
Verse maïs heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten want het kan overtollig cholesterol absorberen.
Maïs bevat een groot aantal B vitamines, vitamine A en C en is rijk aan antioxidanten. De gluten in maïs veroorzaken geen intoleranties en maïs wordt dan ook beschouwd als glutenvrij.
Verse maïs stoom je in 10 minuten gaar. De korrels zijn dan gemakkelijk van de kolf af te snijden.
Maïs kan je goed gebruiken om een salade, soep of ander gerecht meer bite te geven.
Rijstsalade met mais
Ingrediënten:
- 100 gr zilvervliesrijst
- 1 verse maiskolf
- 2 puntpaprika’s
- 2 bosuien
- 1,5 tl dille
- 1,5 tl peterselie
- 2 el mayonaise
- scheutje extra vierge olijfolie
- 5-10 zongedroogde tomaatjes
- 2 el hennepzaad
- Verse dille of peterselie voor de garnering
Bereidingswijze:
- Week de rijst 4 uur in water.
- Giet het weekwater af en spoel de rijst. Kook de rijst en laat het afkoelen.
- Stoom de maiskolf gaar en laat hem afkoelen. Snijd de maiskorrels van de kolf.
- Snijd de paprika en zongedroogde tomaatjes in stukjes.
- Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de paprika en de zongedroogde tomaatjes een paar minuten. Laat het daarna afkoelen.
- Snijd de bosuien in ringen.
- Meng in
een grote kom alle ingrediënten door elkaar.
- Garneer de salade met wat verse dille of peterselie.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P