Boerenkool

Ronnie de Winter • 13 september 2020

Er is tegenwoordig ook een paarse variant!

 Over boerenkool

Boerenkool smaakt licht bitter. De kool wordt zoeter als er nachtvorst overheen is geweest.  Heeft het echt nog niet gevroren dan kun je de boerenkool ook met het verkoelende korianderzaad wat zoeter van smaak maken.

Bittere groenten zijn goed voor de lever. Ze stimuleren de ontgifting van de lever. Door regelmatig bittere groenten te eten houd je je lever op orde. Hij kan daardoor zijn functie goed uitvoeren. 
Boerenkool wordt nog al eens rauw aan smoothies toegevoegd. Rauw bevat boerenkool de meeste voedingsstoffen, maar is hij ook het moeilijkst te verteren. Daarom kies ik ervoor om de boerenkool kort ( 5 - 7 ) minuten te koken, te roerbakken of te stoven. Dan verteert boerenkool het beste en kun je dus ook profijt hebben van al die goede stoffen die boerenkool bezit.

Wanneer je de boerenkool wast en fijn snijdt en een poosje laat liggen neemt het aantal glucosinolaten in de boerenkool aanzienlijk toe.  Deze antinutriënten maakt de boerenkoolplant aan om zichzelf te beschermen tegen insectenvraat.  Het snijden lijkt voor de boerenkool op insectenvraat en daardoor gaat het blad extra glucosinolaten  aanmaken om zich beter te beschermen.  Door verhitten neemt het aantal glucosinolaten weer af. Een tweede reden om boerkool slechts kort te koken.
Glucosinolaten  beschermen ons tegen kankerverwekkende stoffen en komen in alle koolsoorten voor.

Boerenkool á la maison

Ingrediënten:

  • 100-200 gram boerenkool
  • 1/2 koolrabi
  • 1 gekookte en afgekoelde, middelgrote aardappel
  • 2 - 3 el water
  • 1 th komijnzaadjes
  • 1,5 th korianderpoeder

Bereidingswijze:

  • Was de boerenkool, verwijder de stengels en snijd het blad fijn.
  • Schil de koolrabi en snijd de helft in kleine blokjes.
  • Snijd de afgekoelde aardappel in stukjes.
  • Breng het water aan de kook in een pan met stevige bodem.
  • Doe de gesneden boerenkool en de blokjes koolrabi erin, dek het af en laat het op een kleine pit 5 tot 7 minuten sudderen.
  • Voeg de blokjes aardappel toe.
  • Verhit de olie in een kleine koekenpan op een kleine vlam.
  • Doe het komijnzaad erbij.
  • Zodra het komijnzaad bruin wordt voeg je de korianderpoeder toe. Dit laat je ook een beetje bruin worden.
  • Giet het over de boerenkool, de aardappelblokjes en koolrabiblokjes, meng het goed door elkaar.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More