Boerenkool
Ronnie de Winter • 13 september 2020
Er is tegenwoordig ook een paarse variant!
Over boerenkool
Boerenkool smaakt licht bitter. De kool wordt zoeter als er nachtvorst overheen is geweest. Heeft het echt nog niet gevroren dan kun je de boerenkool ook met het verkoelende korianderzaad wat zoeter van smaak maken.
Bittere groenten zijn goed voor de lever. Ze stimuleren de ontgifting van de lever. Door regelmatig bittere groenten te eten houd je je lever op orde. Hij kan daardoor zijn functie goed uitvoeren.
Boerenkool wordt nog al eens rauw aan smoothies toegevoegd. Rauw bevat boerenkool de meeste voedingsstoffen, maar is hij ook het moeilijkst te verteren. Daarom kies ik ervoor om de boerenkool kort ( 5 - 7 ) minuten te koken, te roerbakken of te stoven. Dan verteert boerenkool het beste en kun je dus ook profijt hebben van al die goede stoffen die boerenkool bezit.
Wanneer je de boerenkool wast en fijn snijdt en een poosje laat liggen neemt het aantal glucosinolaten in de boerenkool aanzienlijk toe. Deze antinutriënten maakt de boerenkoolplant aan om zichzelf te beschermen tegen insectenvraat. Het snijden lijkt voor de boerenkool op insectenvraat en daardoor gaat het blad extra glucosinolaten aanmaken om zich beter te beschermen. Door verhitten neemt het aantal glucosinolaten weer af. Een tweede reden om boerkool slechts kort te koken.
Glucosinolaten beschermen ons tegen kankerverwekkende stoffen en komen in alle koolsoorten voor.
Boerenkool á la maison
Ingrediënten:
- 100-200 gram boerenkool
- 1/2 koolrabi
- 1 gekookte en afgekoelde, middelgrote aardappel
- 2 - 3 el water
- 1 th komijnzaadjes
- 1,5 th korianderpoeder
Bereidingswijze:
- Was de boerenkool, verwijder de stengels en snijd het blad fijn.
- Schil de koolrabi en snijd de helft in kleine blokjes.
- Snijd de afgekoelde aardappel in stukjes.
- Breng het water aan de kook in een pan met stevige bodem.
- Doe de gesneden boerenkool en de blokjes koolrabi erin, dek het af en laat het op een kleine pit 5 tot 7 minuten sudderen.
- Voeg de blokjes aardappel toe.
- Verhit de olie in een kleine koekenpan op een kleine vlam.
- Doe het komijnzaad erbij.
- Zodra het komijnzaad bruin wordt voeg je de korianderpoeder toe. Dit laat je ook een beetje bruin worden.
- Giet het over de boerenkool, de aardappelblokjes en koolrabiblokjes, meng het goed door elkaar.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.