Portobello

Ronnie de Winter • 6 september 2020

Een hele grote champignon.

Over  portobello

De portobello is de reuzeversie van de kastanjechampignon. Met zijn grote hoed, korte steel, vlezige structuur en neutrale smaak is hij heel goed te vullen met groenten en wat stukjes kaas of haloumi of als vulling in een omelet. Zo worden de eiwitten van de portobello aangevuld, bevat hij alle essentiële eiwitten en is hij geschikt als vleesvervanger.
 
De portobello is het vruchtlichaam van een schimmel. Hij groeit in het donker en bestaat voor meer dan 90 % uit water. Hij is beter niet rauw te eten omdat de stof agaritine in de portobello in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Door de portobello te verhitten, wordt deze stof voor het grootste deel afgebroken.
De vezels van portobello zijn moeilijk verteerbaar. Voor mensen met een zwakke spijsvertering raad ik aan de portobello na het bakken in een blender te vermalen en als saus of soep te verwerken.  Op deze manier zijn de voedingstoffen van de portobello veel gemakkelijker op te nemen.

De portobello is een goede bron van de B vitamines, met name de vitamines  B2, B3 en foliumzuur. Het bevat de mineralen magnesium, kalium, fosfor en koper. Portobello bevat de provitamine D. Deze vitamine kan onder invloed van UV straling zich in het lichaam omzetten tot vitamine D.

Om de portobello te verwerken borstel je hem eerst schoon. Daarna kun je hem vullen en in de oven laten gaar worden , je kunt hem in plakken of stukjes snijden bakken in wat extra vierge olijfolie, roerbakken met andere groenten of je voegt hem toe in kleine stukjes in een soep.


Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More