Portobello

Ronnie de Winter • 6 september 2020

Een hele grote champignon.

Over  portobello

De portobello is de reuzeversie van de kastanjechampignon. Met zijn grote hoed, korte steel, vlezige structuur en neutrale smaak is hij heel goed te vullen met groenten en wat stukjes kaas of haloumi of als vulling in een omelet. Zo worden de eiwitten van de portobello aangevuld, bevat hij alle essentiële eiwitten en is hij geschikt als vleesvervanger.
 
De portobello is het vruchtlichaam van een schimmel. Hij groeit in het donker en bestaat voor meer dan 90 % uit water. Hij is beter niet rauw te eten omdat de stof agaritine in de portobello in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Door de portobello te verhitten, wordt deze stof voor het grootste deel afgebroken.
De vezels van portobello zijn moeilijk verteerbaar. Voor mensen met een zwakke spijsvertering raad ik aan de portobello na het bakken in een blender te vermalen en als saus of soep te verwerken.  Op deze manier zijn de voedingstoffen van de portobello veel gemakkelijker op te nemen.

De portobello is een goede bron van de B vitamines, met name de vitamines  B2, B3 en foliumzuur. Het bevat de mineralen magnesium, kalium, fosfor en koper. Portobello bevat de provitamine D. Deze vitamine kan onder invloed van UV straling zich in het lichaam omzetten tot vitamine D.

Om de portobello te verwerken borstel je hem eerst schoon. Daarna kun je hem vullen en in de oven laten gaar worden , je kunt hem in plakken of stukjes snijden bakken in wat extra vierge olijfolie, roerbakken met andere groenten of je voegt hem toe in kleine stukjes in een soep.


Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More