Pruimen

Ronnie de Winter • 30 augustus 2020

Heerlijk zomerfruit!

 Over pruimen

In ons land is de pruimenboom een juweeltje als hij in bloei staan. Hij doet het goed in ons gematigd klimaat. De vruchten kunnen in augustus en september geoogst worden en Hollandse pruimen zijn van een goede kwaliteit en hebben een lekkere zoete smaak.
Verse pruimen zijn stevig en bij wat lichte druk geven ze mee.  Pruimen bewaar je op een koel plaats maar liever niet in de koelkast.
Pruimen eet je met schil, de schillen bevatten veel vezels en zijn goed voor onze darmen. Binnen in de pruim zit een steenachtige pit. Als de pruimen rijp zijn, wip je de pit er gemakkelijk uit als je de pruim door midden snijd.

Pruimen bevatten sorbitol. Sorbitol is een suikeralcohol met een laxerende werking. Er zijn gele, paarse en rode pruimen. De antioxidanten in de vrucht hebben invloed op de kleur en ze beschermen ons tegen de gevolgen van oxidatie in ons lichaam. Pruimen zijn goed voor de huid en onze tanden en kiezen. Ze remmen de bacteriegroei in de mond waardoor de plakvorming op onze tanden minder kans krijgt gaatjes te veroorzaken. Vitamine E in de pruim  is nodig om onze huid te herstellen en jong te houden. Het cholesterolgehalte in het bloed en de lever zijn ook gebaat bij de consumptie van pruimen.

De gedroogde pruim is veel calorierijker dan een verse pruim. Dit komt omdat tijdens het drogen het zetmeel in de pruim omgezet wordt in suikers. Wil je gedroogde pruimen gebruiken in een gerecht, week de pruimen dan eerst in water zodat het lichaam ze beter kan verteren.
Gebruik er niet te veel i.v.m. het sorbitol in de pruim.

Tussendoortje met pruimen


Ingrediënten: ( 1 pers)


  • 2 gedroogde pruimen
  • 15 gehakte amandelen
  • 1 dl amandelyoghurt
  • 1 mespuntje vanille
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 sinaasappel schijfje


Bereidingswijze:


  • Ontpit de pruimen , snijd ze in stukjes en week ze 10 minuten in wat water.
  • Rooster de amandelen lichtjes en hak ze grof.
  • Roer de vanille en de kaneel door de amandelyoghurt.
  • Vul een glas op een pootje achtereenvolgens met een laagje gehakte amandelen, een laagje amandelyoghurt, een laagje van de geweekte pruimen, een laagje amandel yoghurt, de resterende gehakte amandelen en de pruimen en sluit af met een laagje amandelyoghurt.
  • Garneer met een beetje kaneelpoeder en een schijfje sinaasappel.


Je kunt hiervoor ook verse pruimen gebruiken. Kook dan de pruimen met wat kaneel een minuutje en laat ze afkoelen.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More