Pruimen
Ronnie de Winter • 30 augustus 2020
Heerlijk zomerfruit!
Over pruimen
In ons land is de pruimenboom een juweeltje als hij in bloei staan. Hij doet het goed in ons gematigd klimaat. De vruchten kunnen in augustus en september geoogst worden en Hollandse pruimen zijn van een goede kwaliteit en hebben een lekkere zoete smaak.
Verse pruimen zijn stevig en bij wat lichte druk geven ze mee. Pruimen bewaar je op een koel plaats maar liever niet in de koelkast.
Pruimen eet je met schil, de schillen bevatten veel vezels en zijn goed voor onze darmen. Binnen in de pruim zit een steenachtige pit. Als de pruimen rijp zijn, wip je de pit er gemakkelijk uit als je de pruim door midden snijd.
Pruimen bevatten sorbitol. Sorbitol is een suikeralcohol met een laxerende werking. Er zijn gele, paarse en rode pruimen. De antioxidanten in de vrucht hebben invloed op de kleur en ze beschermen ons tegen de gevolgen van oxidatie in ons lichaam. Pruimen zijn goed voor de huid en onze tanden en kiezen. Ze remmen de bacteriegroei in de mond waardoor de plakvorming op onze tanden minder kans krijgt gaatjes te veroorzaken. Vitamine E in de pruim is nodig om onze huid te herstellen en jong te houden. Het cholesterolgehalte in het bloed en de lever zijn ook gebaat bij de consumptie van pruimen.
De gedroogde pruim is veel calorierijker dan een verse pruim. Dit komt omdat tijdens het drogen het zetmeel in de pruim omgezet wordt in suikers. Wil je gedroogde pruimen gebruiken in een gerecht, week de pruimen dan eerst in water zodat het lichaam ze beter kan verteren.
Gebruik er niet te veel i.v.m. het sorbitol in de pruim.
Tussendoortje met pruimen
Ingrediënten: ( 1 pers)
- 2 gedroogde pruimen
- 15 gehakte amandelen
- 1 dl amandelyoghurt
- 1 mespuntje vanille
- 1 mespuntje kaneel
- 1 sinaasappel schijfje
Bereidingswijze:
- Ontpit de pruimen , snijd ze in stukjes en week ze 10 minuten in wat water.
- Rooster de amandelen lichtjes en hak ze grof.
- Roer de vanille en de kaneel door de amandelyoghurt.
- Vul een glas op een pootje achtereenvolgens met een laagje gehakte amandelen, een laagje amandelyoghurt, een laagje van de geweekte pruimen, een laagje amandel yoghurt, de resterende gehakte amandelen en de pruimen en sluit af met een laagje amandelyoghurt.
- Garneer met een beetje kaneelpoeder en een schijfje sinaasappel.
Je kunt hiervoor ook verse pruimen gebruiken. Kook dan de pruimen met wat kaneel een minuutje en laat ze afkoelen.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P