Blauwe bes

Ronnie de Winter • 23 augustus 2020

Boordevol antioxidanten!

Over blauwe bessen


Net zoals de bosbes en de cranberry  bezit ook de blauwe bes een groot aantal antioxidanten. Al het fruit en alle groenten hebben kleur en dus ook antioxidanten. Maar elke groente en elke fruitsoort heeft zijn eigen specifieke soort. Er zijn heel veel verschillende fytonutiënten die allemaal weer een net iets andere werking en invloed hebben. Daarom is variatie in groenten en fruit zo belangrijk evenals het combineren van verschillen groenten en fruitsoorten onderling.

Met een variatie aan voedingsstoffen blijf het lichaam gezond en wordt het geprikkeld en gestimuleerd zich te onderhouden.


Verse blauwe bessen zijn stevige besjes met een prachtig diep paarsblauwe kleur. De blauwe bes is gevoelig voor kneuzingen.  Ze bederven en schimmelen dan sneller. Verwijder bessen die niet goed meer zijn direct bij thuiskomt uit de verpakking. Zo kunnen ze de andere besjes niet aansteken. Blauwe bessen zijn toch zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast, maar zijn vers het lekkerst.

Omdat de blauwe bes gevoelig is voor kneuzing,  rotting en schimmels wordt hij in de gewone teelt veel bespoten. Daarom raad ik je aan voor biologische blauwe bessen te kiezen. Biologische blauwe bessen worden in Nederland onbespoten geteeld.

Spinazie - blauwe bessen smoothie

Ingrediënten

  • 1/2 avocado
  • 1 banaan
  • 2 el chiazaad
  • 50 gram spinazie
  • 200 ml kokos/rijstmelk
  • 1/2 kopje blauwe bessen

Bereidingswijze:

  • Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes.
  • Ontdoe de avocado van de schil en verwijder de pit.
  • Was de spinazie en slinger hem droog in een slacentrifuge.
  • Mix alle ingrediënten  in een blender tot een smoothie.

Salade met blauwe bessen


Ingrediënten:

  • 100 gram blauwe bessen
  • 25 gram  gehakte walnoten
  • 150-200 gram gemengde  sla
  • Klein beetje haloumi in heel kleine blokjes gesneden
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Meng  de olie en het citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de sla en slinger hem droog in een slacentrifuge.
  • Was de bessen en dep ze met wat keuken papier droog.
  • Mix alle ingrediënten door elkaar.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More