Blauwe bes
Boordevol antioxidanten!
Over blauwe bessen
Net zoals de bosbes en de cranberry bezit ook de blauwe bes een groot aantal antioxidanten. Al het fruit en alle groenten hebben kleur en dus ook antioxidanten. Maar elke groente en elke fruitsoort heeft zijn eigen specifieke soort. Er zijn heel veel verschillende fytonutiënten die allemaal weer een net iets andere werking en invloed hebben. Daarom is variatie in groenten en fruit zo belangrijk evenals het combineren van verschillen groenten en fruitsoorten onderling.
Met een variatie aan voedingsstoffen blijf het lichaam gezond en wordt het geprikkeld en gestimuleerd zich te onderhouden.
Verse blauwe bessen zijn stevige besjes met een prachtig diep paarsblauwe kleur. De blauwe bes is gevoelig voor kneuzingen. Ze bederven en schimmelen dan sneller. Verwijder bessen die niet goed meer zijn direct bij thuiskomt uit de verpakking. Zo kunnen ze de andere besjes niet aansteken. Blauwe bessen zijn toch zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast, maar zijn vers het lekkerst.
Omdat de blauwe bes gevoelig is voor kneuzing, rotting en schimmels wordt hij in de gewone teelt veel bespoten. Daarom raad ik je aan voor biologische blauwe bessen te kiezen. Biologische blauwe bessen worden in Nederland onbespoten geteeld.
Spinazie - blauwe bessen smoothie
Ingrediënten
- 1/2 avocado
- 1 banaan
- 2 el chiazaad
- 50 gram spinazie
- 200 ml kokos/rijstmelk
- 1/2 kopje blauwe bessen
Bereidingswijze:
- Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes.
- Ontdoe de avocado van de schil en verwijder de pit.
- Was de spinazie en slinger hem droog in een slacentrifuge.
- Mix alle ingrediënten in een blender tot een smoothie.
Salade met blauwe bessen
- 100 gram blauwe bessen
- 25 gram gehakte walnoten
- 150-200 gram gemengde sla
- Klein beetje haloumi in heel kleine blokjes gesneden
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroensap
- peper en zout
- Meng de olie en het citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
- Was de sla en slinger hem droog in een slacentrifuge.
- Was de bessen en dep ze met wat keuken papier droog.
- Mix alle ingrediënten door elkaar.
Gerelateerde posts:









