Bietjes
als warm hoofdgerecht of rauw in een salade
Over rode bieten
Rode bieten, een puur Hollandse groente, zijn goedkoop en heel goed in allerlei gerechten te verwerken. In een coolfresh lade van de koelkast zijn ze wel maanden houdbaar. De zomerbieten worden meestal met loof per bosje verkocht en de winterbieten, als knollen zonder loof.
De bietjes zijn tegenwoordig in verschillende kleuren te krijgen. Er zijn gele bieten maar ook witte en rood/wit gestreepte.
Als de bladeren vers zijn en niet beschadigd vormen ze het voedzaamste gedeelte van de biet. Vooral het jong blad is lekker in een salade.
Verse bietjes zijn stevig en hebben een diep rode kleur. Kleine bietjes zijn het lekkerste van smaak en van structuur.
De biet behoort tot de Chenopodiaceous familie waar ook de suikerbiet aan verwant is. Vandaar dat de biet ook op een minisuikerbiet lijkt en zoet is van smaak. De suikers van de rode biet hebben weinig invloed op de bloedsuikerspiegel want de rode biet bevat hier maar weinig van en heeft veel vezels. De rode kleur wijst op de aanwezigheid van antioxidanten die allen ontstekingsremmend en kankerwerend zijn. Bietjes helpen de lever het lichaam te ontgiften en zijn goed voor het immuunsysteem. Doordat bieten nitraatrijk zijn verlagen ze de bloeddruk.
Bietjes verbeteren de lichamelijke prestaties. Door het nitraat worden de bloedvaten verwijd en kan er meer zuurstof getransporteerd worden naar de spieren. Daarnaast zorgt de biet ervoor dat de spieren minder energie verbruiken en daardoor langer actief kunnen blijven.
Rode bieten bevatten veel vitamine C en foliumzuur en de mineralen magnesium, kalium, ijzer, koper en mangaan.
Een goede bereidingswijze is om de bietjes dun te schillen, in kleine blokjes te snijden en in een klein beetje extra vierge olijfolie te roerbakken. En vervolgens met een klein beetje water erbij 5 tot 10 minuten laten smoren. Zo blijven veel pigmenten en fytronutiënten behouden.
Bietjes kun je ook rauw eten, maar je spijsvertering geeft meestal de voorkeur aan de gekookte versie.
- 100 gr basmatirijst
- 2 dl water
- zout
- 1/2 el kokos olie of ghee
- 1/4 tl zwart mosterdzaad
- 1/4 th komijnzaad
- 1 dessertlepel verse gember fijngehakt
- 1/4 th asafoetida
- 1 tomaat gepureerd
- 1 middelgrote rode biet, dun geschild en in blokjes gesneden
- 1/4 th cardamon
- 1/4 th kurkuma
- beetje zout
- 2 el fijngesneden verse koriander.
- Week de rijst 4 uur in ruim water.
- Giet de rijst af en spoel ze goed na. Laat ze uitlekken in een zeef.
- Kook de rijst in 2 dl water met een klein beetje zout zonder te roerenin ca 30 minutengaar.
- Maak de rijst wat los met een vork en laat hem afkoelen.
- Verhit de olie of ghee in een pan, draai het vuur laag en bak de mosterdzaadjes tot ze gesprongen zijn (deksel op de pan, pan van het vuur)
- Zet de pan terug op het vuur en voeg de komijnzaadjes, de gember en de asafoetida toe. Roer even.
- Doe de blokjes biet, de kurkuma en een klein laagje water erbij.
- Breng het aan de kook, draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en kook de bietjes gaar.
- Voeg de tomaten erbij en laat het nog een paar minuten meekoken.
- Haal de pan van het vuur.
- Voeg de cardamon, zout en gekookte rijst toe. Schep het luchtig door elkaar tot alles goed warm is.
- Serveer met de verse koriander en een groene salade waar je o.a. het bietenblad in verwerkt.
Gerelateerde posts:









