kool en peulvruchten

Ronnie de Winter • 9 augustus 2020

bereiden met asafoetida

Over de bereiding van peulvruchten en koolsoorten


Koolsoorten en peulvruchten zijn gezonde voedingsmiddelen, maar zijn niet altijd voor iedereen goed te verteren. Om een betere vertering van deze voedingsmiddelen mogelijk te maken, kunnen we ze combineren met verschillende kruiden en specerijen.

Asafoetida, komijnzaad, venkelzaad, citroensap, nootmuskaat, bonenkruid bijvoorbeeld zorgen voor minder gasontwikkeling in het spijsverteringsstelsel. Je kunt met deze specerijen ook de smaak beïnvloeden.

Asafoetida, komijnzaad en venkelzaad rooster je eerst licht in wat extra vierge olijfolie. Hierdoor activeer je hun medicinale werking en hun geur. Ze zijn dus heel geschikt om te gebruiken als je kool gaat roerbakken. Citroensap voeg je toe als je de kool stoof of kookt of bij de peulvruchten kort voor je ze opdient. Nootmuskaat en bonenkruid gebruikt je met name bij peulvruchten en voeg je op het laatst toe. Nootmuskaat wordt ook gebruikt bij bloemkool.


Om de glucosinolaten (fytronutiënt) in kool te vergroten, snijd je bij de bereiding van een gerecht allereerst de kool en daarna de andere ingrediënten. Door een lange en hoge verhitting gaan deze voedingstoffen echter weer verloren.  Roerbakken op lage temperatuur en kort stoven en koken is hiervoor de oplossing.

Door een betere vertering worden de voedingstoffen beter opgenomen. Het kost de spijsvertering minder energie en je hebt minder last van spijsverteringsklachten.



Combineer je kool met linzen in één maaltijd dan is het voldoende om asafoetida of bij de kool of bij de linzen toe te voegen.

Linzen burgers (Basisrecept voor 2 stuks)

Ingrediënten:

  • 60 gr ongekookte rode of gele linzen
  • 40 gr ongekookte zilvervliesrijst
  • 1/2 th zwart mosterdzaad
  • 1/2 th venkelzaad
  • 1/4 th asafoetida
  • 1th kurkuma
  • 1 schijfje citroen
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout

Bereidingswijze:
  • Week de rijst en de linzen 4 uur in een ruime hoeveelheid water.
  • Giet het water af, spoel de rijst en de linzen goed schoon en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Verwarm de extra vierge olie in de pan.
  • Rooster hierin op een zacht vuur de venkelzaadjes, de asafoetida en het zwart mosterdzaad tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg dan de uitgelekte linzen en de rijst toe.
  • Voeg 200 gr water toe.
  • Breng het aan de kook.
  • Zet het vuur laag.
  • Voeg de kurkumma en de zwarte peper toe.
  • Knijp het schijfje citroen erboven uit en voeg dan ook dit uitgeknepen schijfje toe.
  • Doe geen deksel op de pan en laat het gerecht in 20 - 30 minuten gaar worden en droog koken.
  • Voeg eventueel als het te droog wordt nog wat water toe.
  • Roer niet meer.
  • Als het gerecht gaar is, voeg dan wat zout toe. Doe het vuur uit en laat het afkoelen.
  • Als het gerecht afgekoeld is kun je een vormpje vullen met dit mengsel en er burgers van maken.

Serveer de burgers met een schijfje tomaat en wat fijngehakte bieslook.

Gerelateerde posts:

In alle onderstaande recepten kun je een mespuntje asafoetida bij de bereiding toevoegen voor een betere vertering.

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More