Pastinaak
Ronnie de Winter • 2 augustus 2020
maakt een maaltijd bevredigender
Over de pastinaak
De pastinaak is de grote kruidige, witte oervorm van de wortel. Hij is zoet, bevat veel koolhydraten en B-vitaminen. Hij behoort tot de schermbloemenfamilie net als de selderij en de venkel. Pastinaken groeien goed in ons Hollands klimaat en ze verder vroeger ook veel gegeten.
De pastinaak is voedend en kunnen aardappels in een maaltijd vervangen. Net als de aardappel bevat ook de pastinaak veel vezels en daarmee kunnen veel afvalstoffen het lichaam verlaten. Hoe sneller de vertering hoe beter afval stoffen het lichaam kunnen verlaten. Bij een langzame vertering kunnen toxines opnieuw door het lichaam opgenomen worden wat ziektes en ontstekingen in de hand werkt. Het eten van veel vezels is voor het lichaam heel gezond.
Pastinaken verhogen wel de bloedsuikerspiegel ondanks de vele vezels. Het is daarom belangrijk deze groente met vet en eiwitten te combineren. Hierdoor daalt de glycemische index. (een indicatie wat beterft de snelheid waarmee suikers opgenomen worden en de bloedsuiker stijgt).
Pastinaken combineren erg goed met paddenstoelen en met de toevoeging van laurier krijg je ook een betere balans in de bloedsuikerspiegel.
Pastinaaksoep
Ingrediënten:
- 2 pastinaken
- 2 aardappels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- wat citroensap
- 1 laurierblaadje
- 1 el extra vierge olijfolie
- peper & zout
- eventueel een klein beetje tuinkers voor garnering
Bereidingswijze:
- Was de pastinaken goed met een groenteborstel of schil ze met een dunschiller
- Snijd de pastinaken in plakjes.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
- Pel de ui en de knoflooken snipper ze fijn.
- Verwarm de olijfolie in de soeppan.
- Fruit de gesneden ui en knoflook ze glazig zijn.
- Voeg de plakjes pastinaak toe.
- Voeg de blokjes aardappel en het laurierblaadje toe.
- Voeg water toe.
- Laat het geheel in zo’n 15 minuten op een laag vuurtje gaar worden.
- Pureer de soep met een staafmixer
- Maak op smaak met zout en peper het citroensap en wat extra vierge olijfolie
- Garneer de soep eventueel met een beetje tuinkers.
Voeg om de soep helemaal af te maken wat gebakken champignons op het laatst toe.
Gerelateerde posts:

Voel jij je weleens ‘te gevoelig’?
Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen?
Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder.
In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.










