Pastinaak

Ronnie de Winter • 2 augustus 2020

maakt een maaltijd bevredigender

Over de pastinaak

De pastinaak is de grote kruidige, witte oervorm van de wortel. Hij is zoet, bevat veel koolhydraten en B-vitaminen.  Hij behoort tot de schermbloemenfamilie net als de selderij en de venkel. Pastinaken groeien goed in ons Hollands klimaat en ze verder vroeger ook veel gegeten.
De pastinaak is voedend en kunnen aardappels in een maaltijd vervangen. Net als de aardappel bevat ook de pastinaak veel vezels en daarmee kunnen veel afvalstoffen het lichaam verlaten. Hoe sneller de vertering hoe beter afval stoffen het lichaam kunnen verlaten. Bij een langzame vertering kunnen toxines opnieuw door het lichaam opgenomen worden wat ziektes en ontstekingen in de hand werkt. Het eten van veel vezels is voor het lichaam heel gezond.
Pastinaken verhogen wel de bloedsuikerspiegel ondanks de vele vezels. Het is daarom belangrijk deze groente met vet en eiwitten te combineren. Hierdoor daalt de glycemische index. (een indicatie wat beterft de snelheid waarmee suikers opgenomen worden en de bloedsuiker stijgt).

Pastinaken combineren erg goed met paddenstoelen en met de toevoeging van laurier krijg je ook een betere balans in de bloedsuikerspiegel.

 Pastinaaksoep

Ingrediënten:

  • 2 pastinaken
  • 2 aardappels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • wat citroensap
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • peper & zout
  • eventueel een klein beetje tuinkers voor garnering


Bereidingswijze:

  • Was de pastinaken goed met een groenteborstel of schil ze met een dunschiller
  • Snijd de pastinaken in plakjes.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Pel de ui en de knoflooken snipper ze fijn.
  • Verwarm de olijfolie in de soeppan.
  • Fruit de gesneden ui en knoflook ze glazig zijn.
  • Voeg de plakjes pastinaak  toe.
  • Voeg de blokjes aardappel en het laurierblaadje toe.
  • Voeg  water toe.
  • Laat het geheel in zo’n 15 minuten op een laag vuurtje gaar worden.
  • Pureer de soep met een staafmixer
  • Maak op smaak met zout en peper het citroensap en wat extra vierge olijfolie
  • Garneer de soep eventueel met een beetje tuinkers.
Voeg om de soep helemaal af te maken wat gebakken champignons op het laatst toe.

      Gerelateerde posts:

      Een aquarel van rozenknoppen
      door Ronnie de Winter 7 september 2025
      Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
      tuinboontjes salade
      door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
      De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
      Haventje - ontmoeting
      door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
      Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
      bloemkoolsalade
      door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
      Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
      rode bietjes
      door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
      Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
      Een aquarel van een terras in stilte
      door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
      De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
      Groene aspergesoep met geitenkaas
      door Ronnie de Winter 27 juli 2025
      Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
      wilgen aquarel
      door Ronnie de Winter 20 juli 2025
      Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
      Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
      door Ronnie de Winter 13 juli 2025
      Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
      Een aquarel van een molen
      door Ronnie de Winter 6 juli 2025
      Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
      Show More