Pastinaak

Ronnie de Winter • 2 augustus 2020

maakt een maaltijd bevredigender

Over de pastinaak

De pastinaak is de grote kruidige, witte oervorm van de wortel. Hij is zoet, bevat veel koolhydraten en B-vitaminen.  Hij behoort tot de schermbloemenfamilie net als de selderij en de venkel. Pastinaken groeien goed in ons Hollands klimaat en ze verder vroeger ook veel gegeten.
De pastinaak is voedend en kunnen aardappels in een maaltijd vervangen. Net als de aardappel bevat ook de pastinaak veel vezels en daarmee kunnen veel afvalstoffen het lichaam verlaten. Hoe sneller de vertering hoe beter afval stoffen het lichaam kunnen verlaten. Bij een langzame vertering kunnen toxines opnieuw door het lichaam opgenomen worden wat ziektes en ontstekingen in de hand werkt. Het eten van veel vezels is voor het lichaam heel gezond.
Pastinaken verhogen wel de bloedsuikerspiegel ondanks de vele vezels. Het is daarom belangrijk deze groente met vet en eiwitten te combineren. Hierdoor daalt de glycemische index. (een indicatie wat beterft de snelheid waarmee suikers opgenomen worden en de bloedsuiker stijgt).

Pastinaken combineren erg goed met paddenstoelen en met de toevoeging van laurier krijg je ook een betere balans in de bloedsuikerspiegel.

 Pastinaaksoep

Ingrediënten:

  • 2 pastinaken
  • 2 aardappels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • wat citroensap
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • peper & zout
  • eventueel een klein beetje tuinkers voor garnering


Bereidingswijze:

  • Was de pastinaken goed met een groenteborstel of schil ze met een dunschiller
  • Snijd de pastinaken in plakjes.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Pel de ui en de knoflooken snipper ze fijn.
  • Verwarm de olijfolie in de soeppan.
  • Fruit de gesneden ui en knoflook ze glazig zijn.
  • Voeg de plakjes pastinaak  toe.
  • Voeg de blokjes aardappel en het laurierblaadje toe.
  • Voeg  water toe.
  • Laat het geheel in zo’n 15 minuten op een laag vuurtje gaar worden.
  • Pureer de soep met een staafmixer
  • Maak op smaak met zout en peper het citroensap en wat extra vierge olijfolie
  • Garneer de soep eventueel met een beetje tuinkers.
Voeg om de soep helemaal af te maken wat gebakken champignons op het laatst toe.

      Gerelateerde posts:

      Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
      door Ronnie de Winter 14 december 2025
      In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
      door Ronnie de Winter 7 december 2025
      Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
      Komijnzaad
      door Ronnie de Winter 30 november 2025
      Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
      boerenkool
      door Ronnie de Winter 23 november 2025
      Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
      Aquarel  branding met meeuwen
      door Ronnie de Winter 16 november 2025
      Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
      Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
      door Ronnie de Winter 9 november 2025
      Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Show More