Pastinaak
Ronnie de Winter • 2 augustus 2020
maakt een maaltijd bevredigender
Over de pastinaak
De pastinaak is de grote kruidige, witte oervorm van de wortel. Hij is zoet, bevat veel koolhydraten en B-vitaminen. Hij behoort tot de schermbloemenfamilie net als de selderij en de venkel. Pastinaken groeien goed in ons Hollands klimaat en ze verder vroeger ook veel gegeten.
De pastinaak is voedend en kunnen aardappels in een maaltijd vervangen. Net als de aardappel bevat ook de pastinaak veel vezels en daarmee kunnen veel afvalstoffen het lichaam verlaten. Hoe sneller de vertering hoe beter afval stoffen het lichaam kunnen verlaten. Bij een langzame vertering kunnen toxines opnieuw door het lichaam opgenomen worden wat ziektes en ontstekingen in de hand werkt. Het eten van veel vezels is voor het lichaam heel gezond.
Pastinaken verhogen wel de bloedsuikerspiegel ondanks de vele vezels. Het is daarom belangrijk deze groente met vet en eiwitten te combineren. Hierdoor daalt de glycemische index. (een indicatie wat beterft de snelheid waarmee suikers opgenomen worden en de bloedsuiker stijgt).
Pastinaken combineren erg goed met paddenstoelen en met de toevoeging van laurier krijg je ook een betere balans in de bloedsuikerspiegel.
Pastinaaksoep
Ingrediënten:
- 2 pastinaken
- 2 aardappels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- wat citroensap
- 1 laurierblaadje
- 1 el extra vierge olijfolie
- peper & zout
- eventueel een klein beetje tuinkers voor garnering
Bereidingswijze:
- Was de pastinaken goed met een groenteborstel of schil ze met een dunschiller
- Snijd de pastinaken in plakjes.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
- Pel de ui en de knoflooken snipper ze fijn.
- Verwarm de olijfolie in de soeppan.
- Fruit de gesneden ui en knoflook ze glazig zijn.
- Voeg de plakjes pastinaak toe.
- Voeg de blokjes aardappel en het laurierblaadje toe.
- Voeg water toe.
- Laat het geheel in zo’n 15 minuten op een laag vuurtje gaar worden.
- Pureer de soep met een staafmixer
- Maak op smaak met zout en peper het citroensap en wat extra vierge olijfolie
- Garneer de soep eventueel met een beetje tuinkers.
Voeg om de soep helemaal af te maken wat gebakken champignons op het laatst toe.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.