Snijbonen
Ronnie de Winter • 23 juli 2020
Verse peulvruchten
Over snijbonen
Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie. Vers zijn ze stevig en frisgroen en ongeveer 20 cm lang. Het zijn peulen die we meestal in reepjes snijden wanneer we ze bereiden. Zoals alle verse peulvruchten bevatten ook snijbonen voor een groente relatief veel eiwitten. Ze zijn daarnaast rijk aan onverteerbare voedingsvezels. Snijbonen kun je door de aanwezigheid van lectines niet rauw eten. Door de bonen te weken en te verhitten worden deze lectines, die de darmwand aantasten en daardoor klachten veroorzaken, vernietigd.
Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. Maar in een gerecht met een graan met relatief veel eiwitten (quinoa) en met b.v een gekookt eitje en/of gepeld hennepzaad komt de snijboon een heel eind. Strooi er eventueel nog wat edelgistvlokken overheen.
Snijbonen bevatten de vitminen B1, B3, B6, B11,C en de mineralen magnesium, calcium. kalium, ijzer, zink en fosfor.
De fytonutriënten werken ontstekingsremmend en kankerwerend.
Lauwe snijbonensalade
(2 pers)
Ingrediënten:
- 250 gram snijbonen
- 2 middelgrote aardappels
- 2 el hennepzaad
- 1 ui
- 1 tl kokosolie
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el fijn gesneden peterselie (kan ook zonder)
- 1 th kurkuma
- 1/2 th zwart mosterzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 th koriander
- 1/4 tl asafoedita
- zwarte peper
- zout
- 3 dessertlepels hennepzaad olie
- 1 el citroensap
Bereidingswijze:
- Was de bonen en snijd de puntjes eraf. Laat de bonen in ruim water 2 uur weken.
- Giet het water af en snijd de snijbonen in reepjes of ruiten. Stoom ze in weinig water gaar.
- Laat ze schrikken onder koud water.
- Stoom of kook de aardappel in de schil gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.
- Maar de ui schoon en snijd hem fijn.
- Verhit de kokosolie in de pan en bak daarin het mosterdzaad tot ze gaat knisperen.
- Voeg dan de komijnzaad, de asafoetida en de fijngesneden ui toe samen met de olijfolie en laat even bakken.
- Voeg de gekookte aardappelstukjes en de snijbonen toe, samen met de koriander, de kurkuma en de zwarte peper.
- Roer goed door, laat even stoven en laat het dan wat afkoelen.
- Maak een dressing van de hennepzaadolie, het citroensap , de zwarte peper en wat zout.
- Schenk deze dressing over het bonengerecht.
- Roer goed door.
- Werk het gerecht af met het hennepzaad en de fijn gesneden peterselie.
- Voeg eventueel nog wat zwarte peper en zout toe.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P