Snijbonen
Ronnie de Winter • 23 juli 2020
Verse peulvruchten
Over snijbonen
Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie. Vers zijn ze stevig en frisgroen en ongeveer 20 cm lang. Het zijn peulen die we meestal in reepjes snijden wanneer we ze bereiden. Zoals alle verse peulvruchten bevatten ook snijbonen voor een groente relatief veel eiwitten. Ze zijn daarnaast rijk aan onverteerbare voedingsvezels. Snijbonen kun je door de aanwezigheid van lectines niet rauw eten. Door de bonen te weken en te verhitten worden deze lectines, die de darmwand aantasten en daardoor klachten veroorzaken, vernietigd.
Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. Maar in een gerecht met een graan met relatief veel eiwitten (quinoa) en met b.v een gekookt eitje en/of gepeld hennepzaad komt de snijboon een heel eind. Strooi er eventueel nog wat edelgistvlokken overheen.
Snijbonen bevatten de vitminen B1, B3, B6, B11,C en de mineralen magnesium, calcium. kalium, ijzer, zink en fosfor.
De fytonutriënten werken ontstekingsremmend en kankerwerend.
Lauwe snijbonensalade
(2 pers)
Ingrediënten:
- 250 gram snijbonen
- 2 middelgrote aardappels
- 2 el hennepzaad
- 1 ui
- 1 tl kokosolie
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el fijn gesneden peterselie (kan ook zonder)
- 1 th kurkuma
- 1/2 th zwart mosterzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 th koriander
- 1/4 tl asafoedita
- zwarte peper
- zout
- 3 dessertlepels hennepzaad olie
- 1 el citroensap
Bereidingswijze:
- Was de bonen en snijd de puntjes eraf. Laat de bonen in ruim water 2 uur weken.
- Giet het water af en snijd de snijbonen in reepjes of ruiten. Stoom ze in weinig water gaar.
- Laat ze schrikken onder koud water.
- Stoom of kook de aardappel in de schil gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.
- Maar de ui schoon en snijd hem fijn.
- Verhit de kokosolie in de pan en bak daarin het mosterdzaad tot ze gaat knisperen.
- Voeg dan de komijnzaad, de asafoetida en de fijngesneden ui toe samen met de olijfolie en laat even bakken.
- Voeg de gekookte aardappelstukjes en de snijbonen toe, samen met de koriander, de kurkuma en de zwarte peper.
- Roer goed door, laat even stoven en laat het dan wat afkoelen.
- Maak een dressing van de hennepzaadolie, het citroensap , de zwarte peper en wat zout.
- Schenk deze dressing over het bonengerecht.
- Roer goed door.
- Werk het gerecht af met het hennepzaad en de fijn gesneden peterselie.
- Voeg eventueel nog wat zwarte peper en zout toe.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.