Snijbonen

Ronnie de Winter • 23 juli 2020

Verse peulvruchten

 Over snijbonen

Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie. Vers zijn ze stevig en frisgroen en ongeveer 20 cm lang. Het zijn peulen die we meestal in reepjes snijden wanneer we ze bereiden. Zoals alle verse peulvruchten bevatten ook snijbonen voor een groente relatief veel eiwitten. Ze zijn daarnaast rijk aan onverteerbare voedingsvezels.  Snijbonen kun je door de aanwezigheid van lectines niet rauw eten. Door de bonen te weken en te verhitten worden deze lectines, die de darmwand aantasten en daardoor klachten veroorzaken, vernietigd.

Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. Maar in een gerecht met een graan met relatief veel eiwitten (quinoa)  en met b.v een gekookt eitje en/of gepeld hennepzaad komt de snijboon een heel eind. Strooi er eventueel nog wat edelgistvlokken overheen.

Snijbonen bevatten de vitminen B1, B3, B6, B11,C en de mineralen magnesium, calcium. kalium, ijzer, zink en fosfor.
De fytonutriënten werken ontstekingsremmend en kankerwerend.

Lauwe snijbonensalade (2 pers)

Ingrediënten:
  • 250 gram snijbonen
  • 2 middelgrote aardappels
  • 2 el hennepzaad
  • 1 ui
  • 1 tl kokosolie
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el fijn gesneden peterselie (kan ook zonder)
  • 1 th kurkuma
  • 1/2 th zwart mosterzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 th koriander
  • 1/4 tl asafoedita
  • zwarte peper
  • zout
  • 3 dessertlepels hennepzaad olie
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze:
  • Was de bonen en snijd de puntjes eraf. Laat de bonen in ruim water 2 uur weken.
  • Giet het water af en snijd de snijbonen in reepjes of ruiten. Stoom ze in weinig water gaar.
  • Laat ze schrikken onder koud water.
  • Stoom of kook de aardappel in de schil gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukjes.
  • Maar de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Verhit de kokosolie in de pan en bak daarin het mosterdzaad tot ze gaat knisperen.
  • Voeg dan de komijnzaad, de asafoetida en de fijngesneden ui toe samen met de olijfolie en laat even bakken.
  • Voeg de gekookte aardappelstukjes en de snijbonen toe, samen met de koriander, de kurkuma en de zwarte peper.
  • Roer goed door, laat even stoven en laat het dan wat afkoelen.
  • Maak een dressing van de hennepzaadolie, het citroensap , de zwarte peper en wat zout.
  • Schenk deze dressing over het bonengerecht.
  • Roer goed door.
  • Werk het gerecht af met het hennepzaad en de fijn gesneden peterselie.
  • Voeg eventueel nog wat zwarte peper en zout toe.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More