Linzen

Ronnie de Winter • 19 juli 2020

de gemakkelijkst verteerbare, gedroogde peulvruchten

Mung dahl of gele linzen

Mung dahl is een gele linzen soort die veel wordt gebruikt in India en Nepal. Ze staan daar bijna dagelijks op het menu. Het recept hieronder is een basis recept voor gele linzen met zilvervlies rijst wat goed als vleesvervanger kan dienen. Je kunt hier verder op variëren.

Ingrediënten: (2 personen)
  • 60 gram gele linzen
  • 40 gram zilvervliesrijst
  • 200 - 240 gram water
  • citoensap
  • 1 kleine ui
  • 1/ 2 el olijfolie
  • 1 mespuntje asafoetida
  • 1/2 th komijnzaad
  • 1/2 th mosterdzaad
  • 1 th kurkuma
  • 1/2 th kruidnagelpoeder of 1 kruidnagel
  • 1/2 el verse koriander of 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • mespuntje garam masala
  • zwarte peper en zout
  • eventueel 1/2 el vers gesneden gember
Bereidingswijze:
  • Week de gele linzen en de zilverrijst 4 uur in water. Spoel ze onder koud stromend water in een zeef af en laat ze uitlekken. Gooi het week water weg.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak daarin de asafoetida, het komijnzaad, het mosterdzaad en eventueel de gember tot de specerijen beginnen te kleuren.
  • Pel de ui en snijd ze fijn.
  • Voeg de fijngesneden ui toe en bak het even mee.
  • Voeg dan de linzen, de zilvervlies rijst, de kurkuma, het kruidnagelpoeder en het water toe en breng op smaak met zwarte peper en zout.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het gerecht ongeveer 20 - 30 minuten op een zacht vuurtje zonder deksel sudderen.
  • Kijk of de rijst gaar is en werk het gerecht dan af met wat garam masala, koriander en citroensap.

Over linzen


Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen.

Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer.

Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn mijn favoriet.  Doordat ze gespleten zijn en ontveld zijn ze gemakkelijk te verteren en kosten ze weinig tijd om te bereiden. Ze smaken heel lekker in combinatie met rijst en specerijen.

De specerijen gebruik ik om de vertering nog beter te  maken en om smaak en kleur toe te voegen.

Zo geeft kurkuma een prachtige gele kleur aan de linzen. En in combinatie met zwarte peper wat het gerecht wat pitiger maakt, wordt kurkuma beter door ons lichaam opgenomen. Kurkuma ondersteunt de werking van de lever.

De gele en rode linzen behouden door het koken niet hun vorm. Ze gaan kapot en worden papperig. Door ze tegelijkertijd met rijst te koken krijg je een dikkere, puree achtige substantie waar je  gemakkelijk burgers van kan vormen.

Als je linzen voor een soep gebruikt hoeven linzen niet geweekt te worden.

Maar zoals in bovenstaand recept week ik zowel de rijst als de linzen 4 uur. Het verkort de kooktijd van de rijst aanzienlijk en de linzen en rijst zijn beter te verteren.


Gele en rode linzen vormen een goede en gemakkelijke basis voor soep. Als je de linzen ongeveer 10 minuten gekookt hebt, voeg je allerlei fijngesneden groenten toe en eventueel wat gegaarde rijst of noedels met een korte kooktijd. Laat de soep dan nog ca 5 minuten pruttelen en je hebt een volwaardige maaltijd.


Linzen bevatten eiwitten,koolhydraten en veel vezels. De koolhydraten zijn complexe koolhydraten en verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Ze geven tijdens de  vertering langzaam hun suikers af aan het bloed. Ze zijn een goede leverancier van energie voor ons lichaam en verhogen dan ook onze fysiek prestaties. Een deel van de koolhydraten in de linzen is resistent zetmeel. Dit vormt een prebiotica voor onze darmflora en houdt daarmee darmontstekingen, overgewicht, kanker en diabetes op afstand.

Linzen zijn rijk aan magnesium en verminderen vermoeidheid.

Ze bevatten nog veel meer goede voedingstoffen (zie tabel hieronder) maar ze hebben zoals elk voedingsmiddel ook een nadeel. Ze bevatten veel purines. Voor mensen met gewrichtsproblemen zoals jicht en artritis doen er goed aan niet te veel linzen in één keer te eten.


Linzen bevatten B- vitamines, (waaronder foliumzuur), vitamine E, de mineralen magnesium, zink, ijzer, mangaan, molybdeen en koper en verschillende antioxidanten.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More