Tuinboontjes

Ronnie de Winter • 12 juli 2020

vallen onder de verse peulvruchten

Over tuinbonen

De tuinboon behoort tot de vlinderbloem-familie. Het is een verse peulvrucht die in de zomer verkrijgbaar is. Verse tuinboonpeulen voelen stevig aan en zijn glad. Je kunt tuinbonen in hun peulen een paar dagen bewaren op een koel plaats. Eenmaal gedopt is het beter ze meteen te gebruiken. Tuinbonen kun je tweemaal doppen.  Eerst uit de peulen en vervolgens uit de vliesjes. De vliesjes bieden veel vezels en zijn goed voor de spijsvertering, maar niet door iedereen evengoed te verteren door hun taaiheid. De vliesjes geven tuinbonen hun wat bittere smaak en uit culinair oogpunt kan het in een gerecht lekkerder zijn de vliesjes te verwijderen. De boontjes zijn dan kleiner en hebben een mooi frisse, groene kleur. Jonge, kleine tuinboontjes worden niet tweemaal gedopt. Die zijn veel malser en minder bitter.

Om tuinbonen beter te kunnen verteren is bonenkruid bij uitstek geschikt om aan een tuinbonengerecht tot te voegen. De smaak van dit kruid past heel erg goed bij de tuinboon. Maar ook munt, tijm en oregano doen het goed in combinatie met de tuinboon.

Tuinbonen bevatten niet genoeg eiwitten om een vleesvervanger te kunnen zijn. Door tuinbonen te  combineren met een graan vul je de eiwitten aan tot volwaardige eiwitten en door hennepzaad, een ei, kaas of haloumi toe te voegen aan de maaltijd vergroot je het aantal volwaardig eiwitten voor een vegetarische maaltijd.

Naast eiwitten, koolhydraten en vezels bevatten tuinbonen vooral B-vitaminen en is met name rijk aan foliumzuur (vitamine B11)
Interessante fytonutriënten van de tuinboon zijn genisteïne ( fyto oestrogeen) en L-dopa, een voorloper van dopamine.

Tuinbonen salade (2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gr. rijst spagetti
  • 150 gr. tuinbonen
  • 1  ui
  • 1 teen knoflook
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 bosui
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Peper en zout
  • Wat panir of haloumi

Bereidingswijze:
  • Dubbeldop de tuinbonen en stoom ze in 5 minuten gaar.
  • Kook de spagetti gaar, giet ze af in een vergiet en laat er koud water over stromen. Laat de spagetti verder afkoelen.
  • pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verwarm de olie in een pan en fruit gesnipperde ui en knoflook.
  • was de tomaatjes sen snijd ze in plakjes.
  • Voeg de tomaatjes bij de ui en laat ze even zacht worden.
  • Snijd de bosui in ringetjes en voeg ze aan het mengsel toe.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Meng de spagetti erdoor en strooi wat heel fijngesneden haloumi of panir over de salade.

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More