Tuinboontjes

Ronnie de Winter • 12 juli 2020

vallen onder de verse peulvruchten

Over tuinbonen

De tuinboon behoort tot de vlinderbloem-familie. Het is een verse peulvrucht die in de zomer verkrijgbaar is. Verse tuinboonpeulen voelen stevig aan en zijn glad. Je kunt tuinbonen in hun peulen een paar dagen bewaren op een koel plaats. Eenmaal gedopt is het beter ze meteen te gebruiken. Tuinbonen kun je tweemaal doppen.  Eerst uit de peulen en vervolgens uit de vliesjes. De vliesjes bieden veel vezels en zijn goed voor de spijsvertering, maar niet door iedereen evengoed te verteren door hun taaiheid. De vliesjes geven tuinbonen hun wat bittere smaak en uit culinair oogpunt kan het in een gerecht lekkerder zijn de vliesjes te verwijderen. De boontjes zijn dan kleiner en hebben een mooi frisse, groene kleur. Jonge, kleine tuinboontjes worden niet tweemaal gedopt. Die zijn veel malser en minder bitter.

Om tuinbonen beter te kunnen verteren is bonenkruid bij uitstek geschikt om aan een tuinbonengerecht tot te voegen. De smaak van dit kruid past heel erg goed bij de tuinboon. Maar ook munt, tijm en oregano doen het goed in combinatie met de tuinboon.

Tuinbonen bevatten niet genoeg eiwitten om een vleesvervanger te kunnen zijn. Door tuinbonen te  combineren met een graan vul je de eiwitten aan tot volwaardige eiwitten en door hennepzaad, een ei, kaas of haloumi toe te voegen aan de maaltijd vergroot je het aantal volwaardig eiwitten voor een vegetarische maaltijd.

Naast eiwitten, koolhydraten en vezels bevatten tuinbonen vooral B-vitaminen en is met name rijk aan foliumzuur (vitamine B11)
Interessante fytonutriënten van de tuinboon zijn genisteïne ( fyto oestrogeen) en L-dopa, een voorloper van dopamine.

Tuinbonen salade (2 pers)

Ingrediënten:
  • 150 gr. rijst spagetti
  • 150 gr. tuinbonen
  • 1  ui
  • 1 teen knoflook
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 bosui
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Peper en zout
  • Wat panir of haloumi

Bereidingswijze:
  • Dubbeldop de tuinbonen en stoom ze in 5 minuten gaar.
  • Kook de spagetti gaar, giet ze af in een vergiet en laat er koud water over stromen. Laat de spagetti verder afkoelen.
  • pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verwarm de olie in een pan en fruit gesnipperde ui en knoflook.
  • was de tomaatjes sen snijd ze in plakjes.
  • Voeg de tomaatjes bij de ui en laat ze even zacht worden.
  • Snijd de bosui in ringetjes en voeg ze aan het mengsel toe.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Meng de spagetti erdoor en strooi wat heel fijngesneden haloumi of panir over de salade.

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More