Snijbiet (2)

Ronnie de Winter • 5 juli 2020

als stoof groente...

Over snijbiet

Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven.
Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbietbladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade.  Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.

Snijbiet kun je stoven, kort koken of roerbakken.  Ook een stamppot van snijbiet behoort tot de mogelijkheden. Voeg steeds bij deze bereidingswijzen het blad pas als laatste toe en gaar de stengels wat langer.

Van verse snijbiet zijn de stelen mooi van kleur en de bladeren fris groen. Je kunt snijbiet, net als raapsteeltjes het beste op de dag van aankoop eten, want deze groente verlept snel. 

Snijbiet, vooral het blad, bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalium. Ook ijzer en magnesium zijn vertegenwoordigd. De calcium in snijbiet neutraliseert voor het grootste deel het oxaalzuur en is daardoor niet opneembaar voor ons lichaam. Verder bevat snijbiet vitamine C en vitamine K. Vitamine C is een sterke antioxidant die het immuunsysteem versterkt en vitamine K hebben we nodig voor sterke gezonde botten en om de bloedstolling te reguleren.
De grote hoeveelheid vezels houden de bloedsuikerspiegel in balans en voorkomen daarmee diabetes.

Het bietenrood (betalaïne) in snijbiet is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende werking. Snijbiet is rijk aan nitraat. Het lichaam zet nitraat om in stiksofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten en verlaagt hierdoor de bloeddruk.  Verder bevat snijbiet vitamine K, luteïne en betacaroteen.

Snijbietstoof

Ingrediënten:

  • 3 á 4 winterwortelen in hele kleine blokjes
  • 250 g snijbiet, de steeltjes in blokjes gesneden de bladeren in dunne reepjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 citroen
  • 80 g Griekse yoghurt
  •  1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl karwijzaad
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • zout en peper


Bereidingswijze:

  • Verwarm de olijfolie in een pan en rooster hierin 1 min de komijn en karwij zaadjes in.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak ze glazig.
  • Voeg na 1 minuut de snijbietsteeltjes en de in blokjes gesneden wortel toe en laat het even stoven.
  • Voeg na 5 minuten de in reepjes gesneden snijbietbladeren toe en laat 2 minuten stoven. Voeg eventueel een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.
  • Als de snijbiet zacht is en al het vocht verdampt, haal het gerecht van het vuur. Voeg naar smaak peper, zout en citroensap toe.
  • Dien het gerecht iets afgekoeld op met de yoghurt en de citroen(partjes) erbij en druppel er wat extra vierge olijfolie over.

    Gerelateerde posts:

    Groene aspergesoep met geitenkaas
    door Ronnie de Winter 27 juli 2025
    Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
    wilgen aquarel
    door Ronnie de Winter 20 juli 2025
    Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
    Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
    door Ronnie de Winter 13 juli 2025
    Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
    Een aquarel van een molen
    door Ronnie de Winter 6 juli 2025
    Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
    Paksoi stamppot
    door Ronnie de Winter 29 juni 2025
    Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
    Groentepasta met paddenstoelen
    door Ronnie de Winter 22 juni 2025
    Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
    mus in aquarel
    door Ronnie de Winter 15 juni 2025
    Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
    snijbonen
    door Ronnie de Winter 8 juni 2025
    Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
    Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
    door Ronnie de Winter 1 juni 2025
    Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
    Penseel en Pollepel
    door Ronnie de Winter 25 mei 2025
    Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
    Show More