Snijbiet (2)
Ronnie de Winter • 5 juli 2020
als stoof groente...
Over snijbiet
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven.
Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbietbladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
Snijbiet kun je stoven, kort koken of roerbakken. Ook een stamppot van snijbiet behoort tot de mogelijkheden. Voeg steeds bij deze bereidingswijzen het blad pas als laatste toe en gaar de stengels wat langer.
Van verse snijbiet zijn de stelen mooi van kleur en de bladeren fris groen. Je kunt snijbiet, net als raapsteeltjes het beste op de dag van aankoop eten, want deze groente verlept snel.
Snijbiet, vooral het blad, bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalium. Ook ijzer en magnesium zijn vertegenwoordigd. De calcium in snijbiet neutraliseert voor het grootste deel het oxaalzuur en is daardoor niet opneembaar voor ons lichaam. Verder bevat snijbiet vitamine C en vitamine K. Vitamine C is een sterke antioxidant die het immuunsysteem versterkt en vitamine K hebben we nodig voor sterke gezonde botten en om de bloedstolling te reguleren.
De grote hoeveelheid vezels houden de bloedsuikerspiegel in balans en voorkomen daarmee diabetes.
Het bietenrood (betalaïne) in snijbiet is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende werking. Snijbiet is rijk aan nitraat. Het lichaam zet nitraat om in stiksofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten en verlaagt hierdoor de bloeddruk. Verder bevat snijbiet vitamine K, luteïne en betacaroteen.
Snijbietstoof
Ingrediënten:
- 3 á 4 winterwortelen in hele kleine blokjes
- 250 g snijbiet, de steeltjes in blokjes gesneden de bladeren in dunne reepjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 citroen
- 80 g Griekse yoghurt
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl karwijzaad
- 1,5 tl gemalen komijn
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de olijfolie in een pan en rooster hierin 1 min de komijn en karwij zaadjes in.
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak ze glazig.
- Voeg na 1 minuut de snijbietsteeltjes en de in blokjes gesneden wortel toe en laat het even stoven.
- Voeg na 5 minuten de in reepjes gesneden snijbietbladeren toe en laat 2 minuten stoven. Voeg eventueel een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.
- Als de snijbiet zacht is en al het vocht verdampt, haal het gerecht van het vuur. Voeg naar smaak peper, zout en citroensap toe.
- Dien het gerecht iets afgekoeld op met de yoghurt en de citroen(partjes) erbij en druppel er wat extra vierge olijfolie over.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P