Curry 2

Ronnie de Winter • 12 december 2021

met kikkererwten en kasha!

Een curry is een gemakkelijke en voedzame maaltijd. Wanneer je je eigen kruiden mengsel samenstelt, kun je de curry net zo pittig maken als je wilt. Behalve kruiden toevoegen die iets doen voor de smaak kun je ook kruiden toevoegen, die iets doen voor je gezondheid.

In dit recept is gekozen voor een kruidenmengsel van zwarte komijn, gewone komijn, zwart mosterdzaad, kurkuma, citroen kerrie, zwarte peper en zout. Deze kruiden geven je immuunsysteem een oppepper.

Curry 2

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine pompoen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 aardperen
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 1 klein potje kikkererwten
  • 1 dl yoghurt
  • 80 gram kasha
  • 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl citroen kerrie
  • 1 t/ kurkuma
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Kook de kasha in 5 minuten gaar in 160 gram water. Laat het afkoelen.
  • Boen de pompoen met een borstel goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukken.
  • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes.
  • Boen de aardperen en snijd ze in stukjes.
  • Maak de peper schoon, verwijder de zaadlijsten als je je curry niet al te scherp wilt maken en snijd ze heel fijn.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm de olie in de pan.
  • Voeg de gesnipperde ui en het mosterdzaad, de komijn, de zwarte komijn toe.
  • Rooster de zaadjes licht in de olie en bak de ui tot ze glazig ziet.
  • Voeg dan de fijngesneden rode peper toe en bak ze eventjes mee.
  • Voeg vervolgens de stukjes pompoen, bleekselderij en aardpeer toe en wat water en stoof het in 10 minuten met de deksel op de pan gaar.
  • Voeg de kurkuma, de citroen kerrie en zwarte peper toe en roer goed door.
  • Voeg de yoghurt toe en roer goed door.
  • Voeg de kikkererwten en de kasha toe en verwarm het mengsel goed (laat het niet meer koken).

Dien het op met wat verse koriander en naanbrood.

Over zwart komijnzaad

Nigella  Sativa is de Latijnse naam voor zwarte komijn.  Zwarte komijn is een eenjarige plant uit de ranonkelfamilie.  Het is geen familie van de gewone komijn die tot de familie van de schermbloemigen behoort. De vrucht van de Nigella Sativa bevat talrijke zwarte zaden. En deze zaden zijn geneeskrachtig en geven ons immuunsysteem een oppepper.


Doordat de oliën en fytonutriënten in zwart komijnzaad ontstekingen remmen, pijnstillend, koortswerend en antimicrobieel zijn, verbetert zwarte komijn je weerstand. 

Het zaad werkt gaat verkramping op de luchtpijp tegen en geeft ademhalingswegen weer lucht. Zwarte komijn kan dan ook ingezet worden bij diverse aandoeningen van de luchtwegen, zoals bv. astma en bronchitis. Het zaad beschermt ook de luchtwegen en longen tegen irriteren en het gaat virale infecties tegen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid en griep. Ook heeft het zaad een sterke antioxidant werking. De stof Nigellon in zwart komijnzaad heeft een spierontspannende werking en biedt verlichting bij langdurig hoesten, zoals bij kinkhoest en bronchitis.


Zwart komijnzaad remt de groei van kankercellen, verlaagt de bloeddruk en heeft een positieve invloed op diabetes doordat het het insuline niveau in het bloed op peil houdt.

De olie die van het zaad gemaakt wordt heeft een positieve invloed op psoriasis en eczeem. Verder kan het zaad ingezet worden bij incontinentie, galstenen en verstopping.

Dagelijks gebruik van een klein beetje van dit zaad voorkomt ziekte.


Het zaad kun je gemakkelijke verpoederen en door boter, amandelpasta of dressing doen. De zaden kun je ook gebruiken om thee van te trekken al dan niet in combinatie met andere kruiden en specerijen. En natuurlijk kun je het heel goed gebruiken in allerlei gerechten zoals in bovenstaande curry.


Heb je last van een verstopte neus, snuif dan wat van het zaad of poeder op. Het zorgt ervoor dat je gaat niezen, en je verstopte neus is heel gauw weer open. Door de antivirale werking heeft het ook een zeer positieve werking op je verkoudheid.


Door op het zwarte zaad te kauwen is  er in ons lichaam een opmerkelijke afname van ontstekingsstoffen te zien. Het vermindert zo ook de oxidatieve stress die ontstaat door geoxideerde olie in de voeding.

Zwart komijnzaad beschermt de lever tegen schade en verlicht de effecten van al ontstane leverschade.

In combinatie met vitamine C beschermt zwarte komijn de nieren door de concentraties van creatine, ureum en stikstof te verlagen.

Belangrijke voedingstoffen in zwart komijnzaad

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More