Blog Post

Curry 2

Ronnie de Winter • dec. 12, 2021

met kikkererwten en kasha!

Een curry is een gemakkelijke en voedzame maaltijd. Wanneer je je eigen kruiden mengsel samenstelt, kun je de curry net zo pittig maken als je wilt. Behalve kruiden toevoegen die iets doen voor de smaak kun je ook kruiden toevoegen, die iets doen voor je gezondheid.

In dit recept is gekozen voor een kruidenmengsel van zwarte komijn, gewone komijn, zwart mosterdzaad, kurkuma, citroen kerrie, zwarte peper en zout. Deze kruiden geven je immuunsysteem een oppepper.

Curry 2

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine pompoen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 aardperen
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 1 klein potje kikkererwten
  • 1 dl yoghurt
  • 80 gram kasha
  • 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl citroen kerrie
  • 1 t/ kurkuma
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Kook de kasha in 5 minuten gaar in 160 gram water. Laat het afkoelen.
  • Boen de pompoen met een borstel goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukken.
  • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes.
  • Boen de aardperen en snijd ze in stukjes.
  • Maak de peper schoon, verwijder de zaadlijsten als je je curry niet al te scherp wilt maken en snijd ze heel fijn.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm de olie in de pan.
  • Voeg de gesnipperde ui en het mosterdzaad, de komijn, de zwarte komijn toe.
  • Rooster de zaadjes licht in de olie en bak de ui tot ze glazig ziet.
  • Voeg dan de fijngesneden rode peper toe en bak ze eventjes mee.
  • Voeg vervolgens de stukjes pompoen, bleekselderij en aardpeer toe en wat water en stoof het in 10 minuten met de deksel op de pan gaar.
  • Voeg de kurkuma, de citroen kerrie en zwarte peper toe en roer goed door.
  • Voeg de yoghurt toe en roer goed door.
  • Voeg de kikkererwten en de kasha toe en verwarm het mengsel goed (laat het niet meer koken).

Dien het op met wat verse koriander en naanbrood.

Over zwart komijnzaad

Nigella  Sativa is de Latijnse naam voor zwarte komijn.  Zwarte komijn is een eenjarige plant uit de ranonkelfamilie.  Het is geen familie van de gewone komijn die tot de familie van de schermbloemigen behoort. De vrucht van de Nigella Sativa bevat talrijke zwarte zaden. En deze zaden zijn geneeskrachtig en geven ons immuunsysteem een oppepper.


Doordat de oliën en fytonutriënten in zwart komijnzaad ontstekingen remmen, pijnstillend, koortswerend en antimicrobieel zijn, verbetert zwarte komijn je weerstand. 

Het zaad werkt gaat verkramping op de luchtpijp tegen en geeft ademhalingswegen weer lucht. Zwarte komijn kan dan ook ingezet worden bij diverse aandoeningen van de luchtwegen, zoals bv. astma en bronchitis. Het zaad beschermt ook de luchtwegen en longen tegen irriteren en het gaat virale infecties tegen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid en griep. Ook heeft het zaad een sterke antioxidant werking. De stof Nigellon in zwart komijnzaad heeft een spierontspannende werking en biedt verlichting bij langdurig hoesten, zoals bij kinkhoest en bronchitis.


Zwart komijnzaad remt de groei van kankercellen, verlaagt de bloeddruk en heeft een positieve invloed op diabetes doordat het het insuline niveau in het bloed op peil houdt.

De olie die van het zaad gemaakt wordt heeft een positieve invloed op psoriasis en eczeem. Verder kan het zaad ingezet worden bij incontinentie, galstenen en verstopping.

Dagelijks gebruik van een klein beetje van dit zaad voorkomt ziekte.


Het zaad kun je gemakkelijke verpoederen en door boter, amandelpasta of dressing doen. De zaden kun je ook gebruiken om thee van te trekken al dan niet in combinatie met andere kruiden en specerijen. En natuurlijk kun je het heel goed gebruiken in allerlei gerechten zoals in bovenstaande curry.


Heb je last van een verstopte neus, snuif dan wat van het zaad of poeder op. Het zorgt ervoor dat je gaat niezen, en je verstopte neus is heel gauw weer open. Door de antivirale werking heeft het ook een zeer positieve werking op je verkoudheid.


Door op het zwarte zaad te kauwen is  er in ons lichaam een opmerkelijke afname van ontstekingsstoffen te zien. Het vermindert zo ook de oxidatieve stress die ontstaat door geoxideerde olie in de voeding.

Zwart komijnzaad beschermt de lever tegen schade en verlicht de effecten van al ontstane leverschade.

In combinatie met vitamine C beschermt zwarte komijn de nieren door de concentraties van creatine, ureum en stikstof te verlagen.

Belangrijke voedingstoffen in zwart komijnzaad

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 05 mei, 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 28 apr., 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 24 mrt., 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 mrt., 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 10 mrt., 2024
Hoewel broccoli een populaire groente is en veel gezonde voedingstoffen bevat, laat ik het vaak liggen in de winkel. Ik houd niet zo van de broccolismaak die voor mij in veel recepten te veel overheerst. En dan is het vaak zoeken hoe ik deze groente voor mij dus lekker kan maken zodat ik hem niet aldoor in de winkel voorbij loop. Onderstaand recept is dan voor mij ook heel geslaagd. Het heeft nog wel de broccolismaak en al zijn gezonde stoffen maar overheerst niet en de chilivlokken en sesamzaadjes geven de broccoli iets extra's. Broccoli bevat net als andere koolsoorten sulforafaan. Deze stof helpt o.a. bij het afbreken en opbouwen van voedingstoffen en om cellen goed te laten functioneren. Waardoor kanker minder kans krijgt te ontstaan.
door Ronnie de Winter 03 mrt., 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Show More
Share by: