Curry 2
met kikkererwten en kasha!
Een curry is een gemakkelijke en voedzame maaltijd. Wanneer je je eigen kruiden mengsel samenstelt, kun je de curry net zo pittig maken als je wilt. Behalve kruiden toevoegen die iets doen voor de smaak kun je ook kruiden toevoegen, die iets doen voor je gezondheid.
In dit recept is gekozen voor een kruidenmengsel van zwarte komijn, gewone komijn, zwart mosterdzaad, kurkuma, citroen kerrie, zwarte peper en zout. Deze kruiden geven je immuunsysteem een oppepper.
Curry 2
- 1 kleine pompoen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 aardperen
- 1 rode peper
- 1 ui
- 1 klein potje kikkererwten
- 1 dl yoghurt
- 80 gram kasha
- 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie
- 1/2 tl zwarte komijn
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl zwart mosterdzaad
- 2 tl citroen kerrie
- 1 t/ kurkuma
- zwarte peper
- zout
- Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een zeef.
- Kook de kasha in 5 minuten gaar in 160 gram water. Laat het afkoelen.
- Boen de pompoen met een borstel goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukken.
- Was de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes.
- Boen de aardperen en snijd ze in stukjes.
- Maak de peper schoon, verwijder de zaadlijsten als je je curry niet al te scherp wilt maken en snijd ze heel fijn.
- Pel de ui en snipper hem.
- Verwarm de olie in de pan.
- Voeg de gesnipperde ui en het mosterdzaad, de komijn, de zwarte komijn toe.
- Rooster de zaadjes licht in de olie en bak de ui tot ze glazig ziet.
- Voeg dan de fijngesneden rode peper toe en bak ze eventjes mee.
- Voeg vervolgens de stukjes pompoen, bleekselderij en aardpeer toe en wat water en stoof het in 10 minuten met de deksel op de pan gaar.
- Voeg de kurkuma, de citroen kerrie en zwarte peper toe en roer goed door.
- Voeg de yoghurt toe en roer goed door.
- Voeg de kikkererwten en de kasha toe en verwarm het mengsel goed (laat het niet meer koken).
Over zwart komijnzaad
Nigella Sativa is de Latijnse naam voor zwarte komijn. Zwarte komijn is een eenjarige plant uit de ranonkelfamilie. Het is geen familie van de gewone komijn die tot de familie van de schermbloemigen behoort. De vrucht van de Nigella Sativa bevat talrijke zwarte zaden. En deze zaden zijn geneeskrachtig en geven ons immuunsysteem een oppepper.
Doordat de oliën en fytonutriënten in zwart komijnzaad ontstekingen remmen, pijnstillend, koortswerend en antimicrobieel zijn, verbetert zwarte komijn je weerstand.
Het zaad werkt gaat verkramping op de luchtpijp tegen en geeft ademhalingswegen weer lucht. Zwarte komijn kan dan ook ingezet worden bij diverse aandoeningen van de luchtwegen, zoals bv. astma en bronchitis. Het zaad beschermt ook de luchtwegen en longen tegen irriteren en het gaat virale infecties tegen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid en griep. Ook heeft het zaad een sterke antioxidant werking. De stof Nigellon in zwart komijnzaad heeft een spierontspannende werking en biedt verlichting bij langdurig hoesten, zoals bij kinkhoest en bronchitis.
Zwart komijnzaad remt de groei van kankercellen, verlaagt de bloeddruk en heeft een positieve invloed op diabetes doordat het het insuline niveau in het bloed op peil houdt.
De olie die van het zaad gemaakt wordt heeft een positieve invloed op psoriasis en eczeem. Verder kan het zaad ingezet worden bij incontinentie, galstenen en verstopping.
Dagelijks gebruik van een klein beetje van dit zaad voorkomt ziekte.
Het zaad kun je gemakkelijke verpoederen en door boter, amandelpasta of dressing doen. De zaden kun je ook gebruiken om thee van te trekken al dan niet in combinatie met andere kruiden en specerijen. En natuurlijk kun je het heel goed gebruiken in allerlei gerechten zoals in bovenstaande curry.
Heb je last van een verstopte neus, snuif dan wat van het zaad of poeder op. Het zorgt ervoor dat je gaat niezen, en je verstopte neus is heel gauw weer open. Door de antivirale werking heeft het ook een zeer positieve werking op je verkoudheid.
Door op het zwarte zaad te kauwen is er in ons lichaam een opmerkelijke afname van ontstekingsstoffen te zien. Het vermindert zo ook de oxidatieve stress die ontstaat door geoxideerde olie in de voeding.
Zwart komijnzaad beschermt de lever tegen schade en verlicht de effecten van al ontstane leverschade.
In combinatie met vitamine C beschermt zwarte komijn de nieren door de concentraties van creatine, ureum en stikstof te verlagen.
Belangrijke voedingstoffen in zwart komijnzaad
Gerelateerde posts:









