Curry 2

Ronnie de Winter • 12 december 2021

met kikkererwten en kasha!

Een curry is een gemakkelijke en voedzame maaltijd. Wanneer je je eigen kruiden mengsel samenstelt, kun je de curry net zo pittig maken als je wilt. Behalve kruiden toevoegen die iets doen voor de smaak kun je ook kruiden toevoegen, die iets doen voor je gezondheid.

In dit recept is gekozen voor een kruidenmengsel van zwarte komijn, gewone komijn, zwart mosterdzaad, kurkuma, citroen kerrie, zwarte peper en zout. Deze kruiden geven je immuunsysteem een oppepper.

Curry 2

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine pompoen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 aardperen
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 1 klein potje kikkererwten
  • 1 dl yoghurt
  • 80 gram kasha
  • 1/2 el extra vierge olijfolie of kokosolie
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl zwart mosterdzaad
  • 2 tl citroen kerrie
  • 1 t/ kurkuma
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Kook de kasha in 5 minuten gaar in 160 gram water. Laat het afkoelen.
  • Boen de pompoen met een borstel goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukken.
  • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes.
  • Boen de aardperen en snijd ze in stukjes.
  • Maak de peper schoon, verwijder de zaadlijsten als je je curry niet al te scherp wilt maken en snijd ze heel fijn.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm de olie in de pan.
  • Voeg de gesnipperde ui en het mosterdzaad, de komijn, de zwarte komijn toe.
  • Rooster de zaadjes licht in de olie en bak de ui tot ze glazig ziet.
  • Voeg dan de fijngesneden rode peper toe en bak ze eventjes mee.
  • Voeg vervolgens de stukjes pompoen, bleekselderij en aardpeer toe en wat water en stoof het in 10 minuten met de deksel op de pan gaar.
  • Voeg de kurkuma, de citroen kerrie en zwarte peper toe en roer goed door.
  • Voeg de yoghurt toe en roer goed door.
  • Voeg de kikkererwten en de kasha toe en verwarm het mengsel goed (laat het niet meer koken).

Dien het op met wat verse koriander en naanbrood.

Over zwart komijnzaad

Nigella  Sativa is de Latijnse naam voor zwarte komijn.  Zwarte komijn is een eenjarige plant uit de ranonkelfamilie.  Het is geen familie van de gewone komijn die tot de familie van de schermbloemigen behoort. De vrucht van de Nigella Sativa bevat talrijke zwarte zaden. En deze zaden zijn geneeskrachtig en geven ons immuunsysteem een oppepper.


Doordat de oliën en fytonutriënten in zwart komijnzaad ontstekingen remmen, pijnstillend, koortswerend en antimicrobieel zijn, verbetert zwarte komijn je weerstand. 

Het zaad werkt gaat verkramping op de luchtpijp tegen en geeft ademhalingswegen weer lucht. Zwarte komijn kan dan ook ingezet worden bij diverse aandoeningen van de luchtwegen, zoals bv. astma en bronchitis. Het zaad beschermt ook de luchtwegen en longen tegen irriteren en het gaat virale infecties tegen, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid en griep. Ook heeft het zaad een sterke antioxidant werking. De stof Nigellon in zwart komijnzaad heeft een spierontspannende werking en biedt verlichting bij langdurig hoesten, zoals bij kinkhoest en bronchitis.


Zwart komijnzaad remt de groei van kankercellen, verlaagt de bloeddruk en heeft een positieve invloed op diabetes doordat het het insuline niveau in het bloed op peil houdt.

De olie die van het zaad gemaakt wordt heeft een positieve invloed op psoriasis en eczeem. Verder kan het zaad ingezet worden bij incontinentie, galstenen en verstopping.

Dagelijks gebruik van een klein beetje van dit zaad voorkomt ziekte.


Het zaad kun je gemakkelijke verpoederen en door boter, amandelpasta of dressing doen. De zaden kun je ook gebruiken om thee van te trekken al dan niet in combinatie met andere kruiden en specerijen. En natuurlijk kun je het heel goed gebruiken in allerlei gerechten zoals in bovenstaande curry.


Heb je last van een verstopte neus, snuif dan wat van het zaad of poeder op. Het zorgt ervoor dat je gaat niezen, en je verstopte neus is heel gauw weer open. Door de antivirale werking heeft het ook een zeer positieve werking op je verkoudheid.


Door op het zwarte zaad te kauwen is  er in ons lichaam een opmerkelijke afname van ontstekingsstoffen te zien. Het vermindert zo ook de oxidatieve stress die ontstaat door geoxideerde olie in de voeding.

Zwart komijnzaad beschermt de lever tegen schade en verlicht de effecten van al ontstane leverschade.

In combinatie met vitamine C beschermt zwarte komijn de nieren door de concentraties van creatine, ureum en stikstof te verlagen.

Belangrijke voedingstoffen in zwart komijnzaad

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More