Groenlof

Ronnie de Winter • 5 december 2021

een stevige, bittere groente!

In de winter zijn de slasoorten wat minder stevig dan in de zomer. Dat komt omdat deze in de winter in kassen geteeld worden en niet van de volle grond komen. Er zijn echter ook bladgroenten die wel in de winter van de volle grond komen en één van die bladgroenten is groenlof. Het wordt ook wel suikerbrood genoemd. Het is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade. Hoewel we in de wintermaanden eerder kiezen voor warm bereide maaltijd dan voor een koude, kunnen we een salade wel goed als bij gerecht of voorgerecht serveren. Groenlof kun je ook gestoofd eten met wat geraspte kaas erover of je maakt er rauw net als met andijvie een stamppot van.

Groenlof salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4-5 bladen groenlof
  • 2 gedroogde tomaatjes
  • 10 zwarte olijven
  • 1 el kokosrasp
  • 2 el hennepzaad gepeld
  • 1 gekookt ei
  • 3 -4 pruimtomaatjes
  • citroensap
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • 1/2 tl mosterd
  • mespuntje groene stevia

Bereidingswijze:
  • Was de groenlof bladeren, sla ze droog en snijd ze in smalle reepjes.
  • Snijd de gedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
  • Snijd het ei en de pruimtomaatjes in plakjes.
  • Snijd de helft van de olijven in plakjes.
  • Maak een dressing van het citroensap, extra vierge olijfolie, mosterd, zwarte peper, zout en stevia.
  • Doe de groenlof een de schaal.
  • Roer er de kokosrasp, het hennepzaad, de in stukjes gesneden gedroogde tomaatjes en de plakjes olijf er door heen.
  • Giet de dressing erover en garneer de salade met de plakjes ei, de plakjes tomaat en de over gehouden hele olijven.

Vind je de salade nog wat bitter voeg dan een in stukjes gesneden gedroogde abrikoos of vijg toe.


Over groenlof


Groenlof is een bittere groente en behoort tot de composietenfamilie en is daarmee verwant aan de witlof.  Groenlof lijkt qua vorm wel wat op witlof alleen is de krop vele malen groter en groen van kleur. De grote bladeren zijn stevig en het groene gedeelte is het meest bitter.  Bittere groenten zijn heel gezond vanwege hun bitterstoffen. Deze bitterstoffen smaken bitter en kunnen uit verschillende fytonutriënten bestaan. Zo kunnen verschillende peptiden, zouten, fenolen, polyfenolen, flavonoïden, terpenen en cafeïne allemaal plantaardige bitterstoffen zijn.  Deze stoffen maakt de plant om zichzelf te beschermen tegen vraat.

De bitterstoffen zorgen  in je lichaam voor meer aanmaak van maag- en gal sappen. Hierdoor wordt het voedsel beter verteerd en kunnen de waardevolle voedingsstoffen beter opgenomen worden uit de voeding. Ook stimuleren bitterstoffen de alvleesklier waardoor de bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. 

Bitterstoffen bevorderen verder de uitscheiding van virussen en bacteriën, zorgen voor een sneller verzadigd en gaan trek in iets lekkers tegen. Een stukje pure chocolade met een hoog cacao gehalte ( 85 - 99% ) laat zoete trek verdwijnen.


Andere groenten die veel bitterstoffen bevatten zijn witlof, andijvie, spruitjes, radicchio, broccoli, rucola en snijbiet.

Bitterstoffen kun je ook binnenkrijgen via kruiden (thee). Paardebloemblad, brandnetel, zuring, kervel, fenegriek, gember, kurkuma, rozemarijn, tijm, kruidnagel, oregano zijn allemaal kruiden die verschillende structuren aan bitterstoffen bevatten.


Vind je de bittere smaak niet lekker en wil je toch van de gezondheidsvoordelen gebruik maken, combineer een bittere groente dan met een groente met een wat zoetere smaak. Zoals b.v. pompoen, zoete bataat, worteltjes, pastinaak of yacon.

Planten van biologische teelt bevatten meer bitterstoffen en zijn daardoor ook sterker van smaak doordat de planten meer bitterstoffen aanmaken om zich te beschermen tegen vraat van insecten. De biologische boeren gebruiken immers geen pesticiden om de insecten te doden.


Belangrijke voedingstoffen in groenlof

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More