Yacon

Ronnie de Winter • 28 november 2021

Een verfrissende knol

De yacon komt oorspronkelijke uit het Andesgebergte  en is familie van de aardpeer en de schorseneer. Het is een wortelgewas en je vindt hem in biologische winkels. Zijn uiterlijk lijkt wel wat van die van de zoete aardappel maar qua smaak en structuur heeft hij veel meer weg van een appel. Yacon is vooral een verfrissende knol. Hij geeft niet veel energie in de vorm van koolhydraten, eiwitten of vetten. Maar hij geeft wel een verzadigd gevoel. Ideaal dus wanneer je veel zittend werk hebt, ietwat gewicht kwijt wilt en trek hebt.

 

Yacon met venkel

 

(2 pers)

Ingrediënten:
1 yacon
2 venkelknollen
1 grote appel
3 middelgrote aardappels
10 walnoten
8 draadjes saffraan
peper en zout

Bereidingswijze:
Week de saffraandraadjes in heel weinig warm water of wat witte wijn.
Schil de aardappels en kook ze in weinig water gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes.
Rooster de walnoten 5 minuten op een heel laag vuurtje.
Maak de venkel schoon en snijd ze in kleine stukjes. Snijd ook het groene loof fijn.
Was de appel en verwijder het klokhuis. Snijd hem in kleine blokjes.
Schil de yacon en snijd hem in kleine blokjes.
Kook de venkel blokjes in weinig water in 5- 10 minuten gaar.
Giet de venkelblokjes af en bewaar het kookvocht.
Pureer de venkel- en aardappelblokjes.
Roer de appel- en yaconblokjes en de saffraan erdoor.
Maak op smaak met peper en zout.
Voeg eventueel nog wat witte wijn, amandelmelk of venkelvocht toe al naar gelang de dikte van het gerecht en de smaak.
Garneer met de gehakte walnoten.

Wil je dit gerecht iets pittiger voeg dan een beetje sambal en wat citroen rasp toe.

Over yacon


De yacon is een knol met een zoete smaak. Hij kan rauw, gekookt of gebakken gegeten worden. Deze knol smaakt zoet door de voedingsvezel inuline. Inuline is voedsel voor je goede darmbacteriën en je darmflora floreert bij het nuttigen van yacon.

Doordat de yacon een lage glycemische waarde heeft verhoogt hij niet de bloedsuikerspiegel.  En de knol is dan ook goed te eten voor mensen met diabetes.

Naast inuline bevat deze knol ook fructo-oligosaccharide. Deze natuurlijke suiker wordt niet opgenomen door ons lichaam en verlaat via de dikke darm en de ontlasting ons lichaam.  Fructo-oligosaccharide is wel een goede vorm van probiotica en gunstig dus voor onze darmflora.

Yacon bevat maar weinig fructose en is daardoor nauwelijks belastend voor de lever. De knol bevat niet veel mineralen en vitaminen( vitamine C is nog het meest aanwezig in de knol) en bestaat voor 90 % aan vocht.  De knol is caloriearm, maar werkt door de voedingsvezels wel verzadigend.

Yacon bevat veel polyfenolen en is rijk aan de antioxidant chlorogeenzuur.  Chlorogeenzuur is nodig bij de biosynthese van lignine en heeft hierdoor een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel na een maaltijd.

Polyfenolen zijn ontstekingsremmend en gaan kanker tegen.


De yacon is uitermate geschikt om een gerecht te zoeten. Het is lekker in rode kool, rode bieten of in een curry. Maar ook in een fruitsalade of andere salades is hij prima te verwerken. Ook verzacht de yacon met zijn zoetheid bittere smaken. Dus voor een  combinatie met andijvie, witlof of spruitjes is deze knol ook zeer geschikt.


Belangrijke voedingstoffen in yacon

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More