Bloemkool
als stamppot
In deze stamppot vormen de amandelen en de kaas de eiwitbronnen. Voor een goede vertering van de eiwitten kunnen we bij het maken van een stamppot ook gebruik maken van het resistent zetmeel dat ontstaat als we de aardappelen laten afkoelen. Kook dan de aardappels van te voren gaar. Laat ze afkoelen en voeg ze toe aan de bloemkool als deze gaar is. De aardappelen warmen dan weer op en het resistent zetmeel blijft behouden. Je kunt de stamppot nog even op een laag pitje door en door warm laten worden of je zet het zolang in een voorverwarmde oven. Ondertussen maak je de saus.
Doordat resistent zetmeel pas in de dikke darm verteerd wordt, heb je in de maag een veel betere vertering van de eiwitten van de noten en van de kaas.
Bloemkoolstamppot
- 1/2 bloemkool
- 5 middelgrote aardappels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 el zoete amandelen
- 2 gedroogde abrikozen
- 1/2 rode peper (optioneel)
- 1 1/2 tl kerrie
- 1/2 tl kurkumma
- beetje kuzu
- eventueel wat amandelmelk
- zwarte peper en zout
- 50 gram cottage cheese, halloumi of Griekse geiten salade kaas
- Schil de aardappels en stoom ze gaar.
- Was de bloemkool snijd ze in stukken en kook ze in weinig water gaar.
- Bewaar het kookvocht van de bloemkool.
- Prak met een vork de aardappelen met de bloemkool.
- Snijd de cottage cheese, de halloumi of de Griekse geiten kaas in stukjes en doe ze in een schaaltje.
- Rooster de zoete amandelen 5 minuten op een laag vuurtje.
- Hak de noten fijn.
- Pel de ui en de knoflook en fruit ze lichtjes in wat extra vierge olijfolie.
- Maak de rode peper schoon en snijd hem heel fijn en voeg hem toe aan de ui en de knoflook. Bak even kort mee.
- Voeg de kruiden toe en een klein beetje bloemkool vocht (eventueel de amandelmelk) en laat het zachtjes pruttelen.
- Snijd de abrikozen heel fijn en voeg ze aan de saus toe.
- Maak de kuzu aan met een beetje koud water, roer goed en voeg het aan de saus toe. Roer totdat de saus dikker wordt.
- Is de saus te dik voeg nog wat bloemkool vocht toe.
- Maak de saus op smaak met zwarte peper en zout.
- Doe de stamppot in een schaal, giet er wat van de saus over en bestrooi het met de gehakte noten en de kaas.
Over amandelen
In het recept hierboven zijn twee eiwitbronnen gebruikt. Amandelen ( plantaardige eiwitten) en een kaassoort (dierlijke eiwitten).
Amandelen bevatten t.o.v. andere noten veel eiwitten. Zoete amandelen bevatten zelfs nog wat meer. Ze zijn dan ook een goede en volwaardige bron van eiwitten. Ook zijn amandelen rijk aan mineralen en vitaminen en om deze beschikbaar te krijgen voor ons lichaam zodat we ze kunnen opnemen is het belangrijk om de noten voor gebruik licht te roosteren. Op deze manier wordt het fytinezuur en het oxaalzuur in de noten voor een deel afgebroken. Beide zuren binden de mineralen in de noten aan zich en onze spijsvertering kan deze verbindingen maar moeilijk of niet verbreken. Hierdoor zijn de mineralen uit ongeroosterde noten niet door ons lichaam op te nemen.
Behalve het roosteren van noten is een combinatie van noten met een bron van vitamine C zoals fruit , ook een manier om het fytinezuur en het oxaalzuur af te breken.
In het bloemkool stamppot recept zijn de vitamine C bronnen, de aardappels en de bloemkool.
Amandelen bevatten veel gezonde vetten. 60% tot 80% van de vetten bestaan uit omega 9 vetzuren, 17% - 30% uit omega 6 ( linolzuur) en in de amandelen zit nog een beetje verzadig vet, het palmitinezuur.
Het vet in de noten zorgt ervoor dat de noten langer in de maag blijven zitten zodat de eiwitten beter verteerd worden.
Er zitten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten in amandelen. Ze zijn vooral rijk aan vitamine E dat hart- en vaatziekten voorkomt. Vitamine E geeft ons ook een mooie huid, voorkomt het ontstaan van littekens en zorgt voor een juist weefsel herstel.
Amandelen bevatten een hoog percentage aan mangaan en magnesium. Maar ook zink, ijzer, fosfor, calcium en kalium zijn goed vertegenwoordigd. En vitamine B2 is ook rijk aanwezig. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij huid- en spierherstel. En het zorgt voor een betere eiwitvertering.
Al met al vormen amandelen een heel gezond en rijk voedingsmiddel die we ook uitstekend kunnen gebruiken als vlees vervanger.
Belangrijke voedingstoffen in zoete amandelen
Gerelateerde posts:









