Snackballetjes
met cashewnoten!
Ongebrande cashewnoten zijn zachte noten en hebben een zoetige smaak. Om optimaal te kunnen genieten van al hun voedingstoffen rooster je de noten voor gebruik 5 minuten op een heel zacht vuurtje. Zo wordt het fytinezuur afgebroken en kunnen we de voedingstoffen beter opnemen.
Cashewnoten zijn heerlijk om zo te eten maar je kunt ze ook heel goed gebruiken in een maaltijd. Ze passen goed bij aardappels, rijst en groenten. Maar het zijn ook geweldige noten om notenburgers of snackballetjes van te maken.
Snackballetjes
- 2 el cashewnoten
- 3 gedroogde vijgen
- 1 gedroogde abrikoos
- 1 el tahin
- 2 - 3 el havermout
- 1 tl inuline
- 1 tl kokosrasp
- 5 walnoten
- 1 el sesamzaad
- Snijd de vijgen en de abrikoos heel fijn en laat ze 10 minuten weken in water.
- Laat de stukjes vijg en abrikoos hierna goed uitlekken in een zeefje.
- Rooster de noten en het sesamzaad 5 minuten op een heel laag vuurtje.
- Maal de cashwnoten fijn in een keukenmachine.
- Maal de havermout tot meel in de blender.
- Maal de walnoten grof in een keukenmachine.
- Doe de stukjes vijg en abrikoos in een schaaltje.
- Voeg de gemalen cashewnoten, de gemalen havermout, de inuline, het kokosrasp en de tahin toe.
- Roer alles goed door elkaar zodat er een plakkerig deeg ontstaat.
- Is het te nat doe er dan nog wat havermout doorheen. Is het te droog voeg dan nog wat tahin toe.
- Rol het deeg tot bolletjes.
- Rol de bolletjes door het sesamzaad en/of door de grof gemalen walnoten.
- Laat in de koelkast even opstijven.
Over cashewnoten
Cashewnoten zijn door hun zoete smaak heel geschikt voor het maken van tussendoortjes.
Ook geven ze ons gauw een verzadigd gevoel. Dat komt omdat ze veel onverzadigde vetten en eiwitten bevatten. Cashewnoten zijn minder vet dan andere noten en bevatten met name veel oliezuur.
Oliezuur (omega 9) is goed voor het hart en verlaagt de triglyceriden niveaus in het bloed. De antioxidanten in cashewnoten helpen eveneens hart- en vaat ziekten te voorkomen.
Cashewnoten zijn rijk aan de sterke antioxidant zeaxanthine die de ogen beschermt tegen schadelijke UV straling.
Cashewnoten bevatten de mineralen magnesium, kalium, ijzer, zink, mangaan, fosfor, seleen en koper en de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11, E en K.
Seleen is een belangrijk mineraal dat het lichaam aanzet tot het maken van een sterke antioxidant.
Koper is nodig voor de groei en het onderhoud van de botten en pezen, het beschermt tegen vrije radicalen en zorgt voor een betere ijzeropname.
Koper zorgt ook voor een goede gezondheid van het haar en voor de aanmaak van melamine (ons pigment) in de huid.
Cashewnoten zijn een goede bron van magnesium, een heel belangrijk mineraal wat bij heel veel processen in ons lichaam betrokken is. Bij het ouder worden treden vaak tekorten op aan dit mineraal. Magnesium zorgt ervoor dat we relaxter zijn, het voorkomt spierkrampen, verlaagt de bloeddruk en zorgt voor een regelmatig slaappatroon. Ook is het een belangrijk mineraal, samen met calcium, fosfor en koper voor het onderhoud van onze botten.
Belangrijke voedingstoffen in cashewnoten
Gerelateerde posts:









