Groenten lasagne
met courgette en palmkool
Als het buiten koud is, doen we er goed aan ons lichaam warm voedsel te geven. Het kost de spijsvertering dan minder energie om ons voedsel te verteren. En we warmen op zowel door de warmte van het voedsel als het gebruik van verwarmende kruiden.
Oregano en basilicum zijn kruiden die verwarmen. Ook zwarte peper is een verwarmend specerij. Deze kruiden en specerijen zorgen voor een betere verbranding van het voedsel waardoor er meer voedingstoffen opgenomen kunnen worden en er warmte vrij komt om ons lichaam warm te houden.
Ovenschotels zijn ideaal om kruiden in te verwerken en met wat gesmolten kaas erover maak je zo'n schotel helemaal af. Gratineren is minder goed voor de gezondheid.
Groenten lasagne
- 250 gram palmkool
- 2 courgettes
- 1 zoete paarse bataat
- 10 pruimtomaatjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 rode ui
- 1 á 2 teentjes knoflook
- Citroensap
- Citoenrasp
- Griekse salade kaas
- 1 plak licht belegen kaas
- 1 el extra vierge olijfolie
- basilicum
- oregano
- peper en zout
- Was de palmkool en verwijder de harde nerven
- Maak de courgettes schoon en snijd ze in hele dunne plakken.
- Blancheer de palmkool en de plakken courgette 1 minuut in een pan met weinig water. Bewaar het blancheervocht.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Schil de paarse bataat en snijd hem in hele kleine blokjes.
- Was de pruim tomaatjes en snijd ze in dunnen plakjes.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook.
- Voeg de tomaatplakjes, en de stukjes paarse bataat toe en bak ze een minuutje mee. Voeg dan het blanceervocht toe en laat het 5 minuutjes stoven. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur uit.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verkruimel de salade kaas en meng het met de citroenrasp, citroensap, basilicum en oregano.
- Doe een laagje van de tomatensaus in een schaal. Vervolgens een laag palmkool, een laag courgette plakjes een laag Griekse salade kaas.
- Herhaal dit nog een keer en sluit af met een laagje tomatensaus.
- Zet het ca 30 minuten op 150 graden in een voorverwarmde oven.
- Strooi de fijngesneden kaas over het gerecht vlak voordat je het opdient.
Over het verwarmen van kaas en het ontstaan van AGE's
Gratineren is een bereidingsproces om een gerecht een mooi goudbruin, krokant korstje te geven, de Maillard reactie.
Dit ontstaat o.a. bij het roosteren van vlees, het bakken van brood, een kaaskorstje maken in de oven, vis grillen of frituren, zaden en noten op te hoge temperaturen in de oven verhitten of roosteren. Bij deze processen gaan de suikers zich verbinden met de eiwitten of met de vetten in de voeding en kunnen niet meer omgezet worden in energie tijdens de vertering. Maar er ontstaan bij deze reacties door sterke verhitting ook AGE's of ALE's. AGE's zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten en ALE's zijn verbindingen tussen de suikers en vetten in de voeding. Deze verbindingen vormen veel en sterke vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die niet goed zijn voor onze gezondheid, onze weerstand verlagen, ontstekingen doen toenemen, onze antioxidantvoorraad uitputten en die allerlei ziekten en veroudering bevorderen.
Hoe minder we van deze stoffen in ons lichaam hebben hoe meer dit onze gezondheid bevordert.
Een juiste kook- en bereidingsmethode kan ons daarbij helpen.
In bovenstaand recept gebruiken we de oven op een lagere temperatuur. 150 graden is een temperatuur waarbij het gerecht prima gaar wordt, al duurt het wat langer, en waarbij veel minder AGE's ontstaan. Het van te voren gaar koken of stomen van de ingrediënten voor een ovenschotel scheelt aanmerkelijk in de gaartijd.
De in stukjes gesneden kaas doen we pas over het gerecht als het klaar is. Door de warmte van het gerecht smelt de kaas nog en voorkom je een bruine gratinlaag.
Deze schotel is laag glycemisch dat wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel is balans blijft. Dit komt door de vele vezels en door het geringe aantal koolhydraten. (alleen uit de groenten). Een lage bloedsuikerspiegel vertraagt de binding van suikers en eiwitten.
We gebruiken in een ovengerecht olijfolie omdat deze bij verhitting de minste ALE's geeft.
En we gebruiken naast de groenten de kruiden basilicum en oregano om onze antioxidantvoorraad aan te vullen, de vorming van AEG's tegen te gaan en natuurlijk voor de heerlijke smaak.
Gerelateerde posts:









