Rode spitskool
in een zoete combinatie
Rode spitskool smaakt, wanneer het koud is, heel goed met een aardappelpuree. Het is een eenvoudige maaltijd die snel klaar is met volop goede voedingstoffen. De aardappelpuree maak je door voor aardappelen te kiezen die kruimig koken en ze te stampen met een beetje amandelmelk, een el extra vierge olijfolie, wat zout en peper. Je serveert hem met gebakken rode ui en gebakken appelringen. Als eiwitbron kun je kiezen voor vegetarisch gehakt, kip of noten.
Rode spitskool ( gewokt) met tijm en mandarijn
- 1/2 rode spitskool
- 2 mandarijnen of 1 sinaasappel
- 3 - 4 vier takjes verse tijm of 1 - 2 tl gedroogde tijm.
- 1 el extra vierge olijfolie.
- Was de pitskool en snijd hem in heel dunne reepjes.
- Maak de sinaasappel of de mandarijnen schoon en snijd ze in stukjes of deel ze in partjes.
- Verwarm 1 el extra vierge olijfolie in de pan en roerbak de reepjes spitskool.
- Voeg de tijm toe en op het laatst de sinaasappel/ mandarijnen partjes.
- Roer even goed door en dien direct op.
Over rode spitskool
Rode /paarse spitskool is een kruising tussen spitskool en rode kool. Het heeft de kleur van rode kool maar de smaak, de licht verteerbaarheid en korte bereidingstijd van spitskool. De kool is lekker knapperig en mooi violet van kleur. Je kunt hem een aantal weken in de koelkast bewaren.
Rode spitskool kun je met zoete ingrediënten combineren maar ook met hartige. Appel, sinaasappel, maïs, wortel, zoete bataat zijn geschikt voor zoete combinaties. Rode peper, sojasaus, kerrie, ui, mosterd zijn geschikt voor hartige gerechten met rode spitskool.
De paarse kleur van de rode spits kool komt door de kleurstof antocyaan. Deze stof heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende werking en is heilzaam bij jicht en artritis .
Zoals alle kolen bevat rode spitskool ook glucosinolaten, dit zijn ook ontstekingsremmende antioxidanten. Deze fytonutriënten zijn kankerwerend. De glucosinolaten kunnen niet goed tegen verhitting. Daarom is het belangrijk rode spitskool kort (een paar minuten) te koken of te roerbakken. of rauw te eten in een salade.
Rode spitskool bevat verder veel vitamine C en K. Vitamine C is ook een belangrijke antioxidant en vitamine K is belangrijk voor een goede botvorming, het voorkomt calciumafzetting in de bloedvaten en het ondersteunt een goede leverfunctie. We kennen vitamine k1 en k2. Het is vooral vitamine K1 die we vinden in koolsoorten. Vitamine K2 vinden we ook in zuurkool en gefermenteerde soja, maar verder vooral in vis, vlees, kaas, eieren en kwark. Hoewel een gezonde darmflora zelf vitamine K2 kan aanmaken, gaan vele suikers in de voeding de aanmaak van vitamine K2 tegen. Een teveel aan verzadigde vetten in de voeding gaan de opname van vitamine k1 en 2 tegen.
Een juiste balans is dus noodzakelijk.
Belangrijke voedingstoffen in rode spitskool
Gerelateerde posts:









