postro

Ronnie de Winter • 20 oktober 2021

als bodem voor een "gebakje".

De basis van dit recept vormt het Friese gerecht postro. Super gemakkelijk te maken en heel snel klaar.

Postro wordt gemaakt van karnemelk, zout en boekweitgrutten. Het wordt opgediend met stroop en boter.

Het is een zwaar en vullend gerecht. Ideaal voor mensen mensen die veel fysieke arbeid moeten leveren.


Zonder de stroop en de boter is de basis van deze postro ook heel geschikt voor het maken van een bodem voor gebak.

Het is glutenvrij en neutraal van smaak en kan gemakkelijk verrijkt worden met noten, gedroogde vruchten maar ook met hartige ingrediënten zoals zongedroogde tomaatjes, olijfjes of met een pesto.

Postro gebakjes

(2 pers)

Ingrediënten:
  • Karnemelk
  • Zout
  • Boekweitgrutten
Bereidingswijze:
  • Breng de karnemelk met een beetjes zout, onder goed roeren aan de kook.
  • Zet het vuur laag en voeg al roerend de boekweitgrutten toe. Er ontstaat een stevig deegachtige substantie.
  • Door de stevigheid is het uitermate geschikt om als bodem te dienen voor gebak.
Laat de postro afkoelen. Dor het afkoelen wordt de postro nog steviger.

Voor de topping:
Ingrediënten:
  • 2 dadels
  • 2 vijgen
  • 10 walnoten
  • 10 cashewnoten
  • wat citroenrasp
  • wat kokos rasp
Bereidingswijze:
  • Snijd de dadels en vijgen in heel kleine stukjes en laat de stukjes vijg 10 minuten weken in heel weinig water.
  • Rooster de walnoten en cashewnoten 5 minuten op een heel zacht vuurtje.
  • Gooi het weekwater weg en meng de vijgen en dadels door elkaar.
  • Hak de noten grof.
  • Doe een eetlepel postro in een bakvormpje of vormring. Druk het goed aan.
  • Doe daarboven op een laagje dadel/vijg en druk dit ook goed aan.
  • Strooi er wat citroenrasp en kokosrasp over.
  • Kies dan voor een laatste laag van of walnoten of cashewnoten.
  • Druk de stukjes noot ook goed aan.
  • Verwijder de vorm en laat de "gebakjes" verder opstijven in de koelkast.

Je kunt meerdere soorten toppings gebruiken. En al naar gelang je smaak kiezen voor meer zoet of hartig.

Over karnemelk


Karnemelk ontstaat bij het maken van boter. Aan de rauwe melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd en hierdoor kan onder goed roeren (het karnen) het vet van de vloeistof gescheiden worden. Het vet wat hierbij ontstaat is de roomboter, de vloeistof de karnemelk.

In karnemelk zit veel minder lactose dan in gewone melk. Het is daarom voor veel mensen veel beter verteerbaar dan melk. 


Karnemelk is een gefermenteerd product en heeft een gunstige invloed op onze darmflora. Het bevat naast vitaminen en mineralen, antioxidanten en eiwitten die het lichaam kunnen ontgiften van zware metalen. Karnemelk bevat B12 en ook jodium.


Karnemelk zal bij verhitting gaan vlokken (schiften). Wanneer de eiwitten van de melk door het toevoegen van zuur en warmte gaan samenklonteren noemen we dat schiften. Schiften is iets, wat je niet wil, bij het maken van een gladde pap, maar kan ook juist wel gewenst zijn, zoals bij voorbeeld bij het maken van ricotta. Ricotta wordt gemaakt door de wei, die overgebleven is bij het kaasmaken, voor een tweede keer te  verwarmen. Door het aanwezige zuur en het verwarmen gaat de wei schiften.  De samengeklonterde eiwitten vormen de ricotta.

 

Net zoals de ricotta is ook bij het maken van postro het schiften gewenst.  Hierdoor wordt de postro stevig en smaakt hij wat licht zuur.

Postro is een graangerecht die basisch is voor ons lichaam.  Zowel de karnemelk, het zout alsook de boekweitgrutten zijn basisch. Deze combinatie is qua zuur/base balans prima voor ons lichaam. Alleen voor mensen die gevoelig zijn voor zwakke zuren en deze niet goed verteren is dit gerecht minder geschikt. Vaak kan een beetje zuur wel goed verteerd worden en dan zou ik je aanraden de postro slechts als dunne bodem te gebruiken voor gebak b.v..

Een ander voordeel van postro is dat het een glutenvrij gerecht is. 

Belangrijke voedingstoffen in karnemelk

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More