Palmkool
boordevol fitonutriënten!!!
Palmkool is geschikt om te roerbakken en te stoven. Roerbakken doe je in een weinig olijfolie en vaak kort onder goed roeren op hoog vuur. Stoven doe je door eerst de groenten in heel weinig olijfolie te fruiten en vervolgens een klein beetje water toe te voegen, het vuur laag te zetten, en met de deksel op de pan en de groenten in het vocht in een paar minuten, afhankelijk van de stevigheid van de groenten) gaar te laten worden.
Het gerecht dien je met het vocht op. Daarom voeg je maar heel weinig tot geen water toe. De groenten kan ook stoven in het vocht wat vrij komt uit de groenten. Bij het stoven van groenten wordt de temperatuur van de olie nooit te hoog door het vocht uit de groenten.
Het is een heel gezonde manier van groente bereiden, mits je de groenten kort stooft. Dan blijven veel voedingstoffen behouden. Ook kun je een deel van de bladgroenten achter houden om die pas op het laatst toe te voegen waardoor je meer voedingstoffen maar ook meer smaak behoudt. De stoofgroenten blijven dan ook een lekkere bite houden.
Gestoofde groenten is gemakkelijker te verteren dan rauwkost. De vezels zijn zachter gemaakt door het stoven. Ook gebruik je maar heel weinig olie en doordat je de temperatuur steeds laag houdt, kunnen er geen giftige stoffen ontstaan en ben je "lief" voor de groenten. Ze kunnen op een zachtere manier licht garen.
Palmkool stoof
- 350 gram palmkool
- 1 winterwortel
- 1/2 rode ui
- 1 rode peper
- 1 kleine paarse bataat
- 5 pruimtomaatjes
- 1 kleine teen knoflook
- 3 el tomatenpuree
- 1/2 tl venkelzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- Was de palmkool en verwijder de harde nerf.
- Snijd de kool in dunne reepjes.
- rasp de winterwortel en snijd hem in kleine blokjes.
- Schil de bataat en snijd hem in kleine blokjes.
- Maak de peper schoon en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes als je het gerecht niet te scherp wil hebben.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Was de pruimtomaatjes en snijd ze in stukjes.
- Pel de knoflook en snijd het teentje heel fijn.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan.
- Fruit de fijngesnipperde ui op een zacht vuurtje glazig en het komijn- en venkelzaad tot ze gaan ruiken.
- Voeg dan de stukjes rode peper toe en roer even om.
- Voeg de stukjes wortel en bataat toe en een heel klein beetje water en laat het geheel met de deksel op de pan in ca. 10 minuutjes gaar stoven.
- Voeg dan de reepjes kool, stukjes tomaat en de fijngesneden knoflook toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de tomaten puree toe en roer nog eens goed door.
- Serveer het goed warm.
Over palmkool
Palmkool dankt zijn naam aan zijn groeiwijze. De plant heeft wat weg van het bladergedeelte van een palmboom. De bladeren van de kool zijn stevig en langwerpig met een dikke nerf in het middel. Qua structuur zijn ze wat bobbelig en ze zijn heel donker groen van kleur. Ze kunnen wel een meter hoog worden. Palmkool kan meerdere seizoenen blad geven en kan je steeds opnieuw afplukken. Pluk steeds de buitenste bladere en laat de kern zitten. Zo vormt de kool steeds nieuwe bladeren. Palmkool kan goed tegen vorst en kan de hele winter door geplukt worden. Na de vorst smaakt de kool wat zoeter.
Het blad en de nerf zijn eetbaar. Maar de nerf heeft meer tijd nodig om te garen en kan niet rauw gegeten worden. De bladeren kun jehet beste heel kort roerbakken of in een paar minuten gaar stoven. Wil je de nerf gebruiken dan heeft deze toch gauw een stooftijd nodig van een minuut of 10, mitst je hem in dunnen plakjes snijd.
Palmkool kun je vergelijke qua voedingstoffen met boerenkool. Echter door de donkergroene kleur bevat het extra veel chlorofyl. Een stof die zware metalen bindt en deze zo via de ontlasting kan uitscheiden.
Net als alle andere kolen bevat ook palmkool veel glucosinolaten. Dit zijn fytonutriënten die kanker tegengaan, maar gaan bij verhitting snel verloren. Daarom is het aan te raden de kool slechts heel kort te roerbakken.
Wil je de bladeren rauw eten of gebruiken, dan kun je het beste de bladeren kneden, zodat er sappen uit het blad vrijkomen die de kool beter verteerbaar maken. De bladeren gaan door het kneden mooi glanzen en worden zachter. Laat het na het kneden even staan, voordat je het aan het gerecht toevoegt.
De kool is rijk aan calcium en vitamine C. In combinatie met wortel en de paarse bataat wordt de koolsmaak verzacht en palmkool smaakt verrassend goed met tomaat en tomatenpuree.
Probeer ook eens palmkool in combinatie met courgette en tomaat. Behalve dat het mooie kleuren bij elkaar zijn is het ook heerlijk qua smaakcombinatie. lekker met gekookte pasta.
Belangrijke voedingstoffen in palmkool
Gerelateerde posts:









