Linzengroentensoep

Ronnie de Winter • 19 december 2021

voor de lunch!

Een heerlijke soep voor de lunch in koude dagen. Een snelle en gemakkelijker manier om meer groenten te eten. Groenten en kruiden geven ons lichaam vitaminen, mineralen en vooral fytonutriënten. Hiermee houden we onze weerstand en energieniveau op peil.

Groenten en kruiden zijn goed voor onze spijsvertering waardoor voedingstoffen beter en effectiever worden opgenomen.


Voor deze soep vormen linzen de basis. Linzen leveren eiwitten en mineralen en aangevuld met wat brood of granen en groenten wordt deze soep een maaltijd waardig.

Linzen groentensoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 1 winterwortel
  • 1 wortelpeterselie
  • 3 stengels bleekselderij met blad
  • 2 aardperen
  • 1/2 courgette
  • laurierblad
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1 tl kurkuma
  • wat rozemarijn
  • wat bonenkruid
  • een takje tijm
  • zwarte peper
  • zout
  • water
Bereidingswijze:
  • Was de linzen en zet ze met ruim water op. Zet ze zacht als de linzen koken.
  • Maak ondertussen de winterwortel, de wortelpeterselie, de stengels bleekselderie en de aardperen schoon en snijd e allemaal in kleine blokjes.
  • Voeg deze en alle kruiden bij de linzen  en laat ze mee koken.
  • Was de courgette en het blad van de bleekselderie en snijd ze beiden in kleine blokjes/stukjes.
  • Voeg dit toe wanneer de worteltjes in de soep zacht zijn.
  • Kook nog een paar minuten mee en dien de soep op met brood ( geroosterd) en een salade.

Over rozemarijn


In de mediterrane keuken wordt rozemarijn  samen met zijn verwanten lavendel, tijm en salie veel gebruikt.

Met zijn donkergroene, naaldachtige bladeren met een intense, etherische geur die lijkt op kamfer, is rozemarijn gemakkelijk te herkennen.

Rozemarijn is een kruid dat zowel inwendig als uitwendig geneeskrachtige eigenschappen heeft voor ons lichaam.

Zo helpt rozemarijn bij spijsverteringsklachten zoals maagkrampen en een opgeblazen gevoel. Het blad helpt ons  lichaam bij de vertering van vetten door het stimuleren van de afgifte van spijsverteringssappen. Rozemarijn helpt de lever ontgiften, heeft een krampstillende  en pijn dempende werking en  helpt de nieren vocht af te drijven. Rozemarijn kan ook ingezet worden bij het verminderen van hoest.


Uitwendig kan rozemarijn ingezet worden bij reumatische aandoeningen en bevordert het de bloedsomloop van de huid. De antioxidanten in rozemarijn  hebben een positief effect op huidkanker.

Rozemarijn is bacteriedodend en reinigt hierdoor zowel het bloed als de lever waardoor eczeem minder vlug zal optreden.

Rozemarijn werkt goed bij spierpijn en reumatische aandoeningen omdat het opeenhopingen van afvalstoffen (waaronder vrije radicalen) waardoor deze klachten ontstaan, door rozemarijn sneller worden opgeruimd.

Rozemarijn is koortsverlagend en schimmeldodend en kan ook een te sterk groeiende  schimmel candida doen verminderen.


De krachtige antioxidant glutathion maakt ons lichaam zelf aan en is een belangrijker stof om ons te weren tegen virussen en oxidatieve stress. Deze stof is onze virusdoder bij uitstek. Rozemarijn bevat carnosol en carnosinezuur en deze stoffen hebben een positieve invloed op de aanmaak van glutathion in ons lichaam. Zelfs het ruiken aan rozemarijn heeft al invloed op de aanmaak van glutathion.


Bij een lage bloeddruk werkt rozemarijn bloeddrukverhogend. Ook heeft het een positieve invloed op hoofdpijn, migraine en galaandoeningen.


Maar ook voor je brein is rozemarijn heel erg goed. Het gaat angst, depressie en mijdingsdrang tegen en geeft ontspanning. Bij mensen met een burn-out vermindert rozemarijn stress en vermoeidheid. Ook kan rozemarijn het geheugen verbeteren doordat het in staat is om de neurotoxiciteit van metaalionen in de hersenen te verminderen.  Regelmatig rozemarijn gebruiken ( dagelijks een beetje) geeft het beste resultaat.


Rozemarijn dankt zijn geneeskrachtige werking vooral aan de vele fytonutriënten zoals:  flavonoïden, fenolzuren, fenol terpenen, jasmonaat, fenol glycosiden en lignanen en de bacteriedodende en ontstekingsremmende etherische oliën te weten: kampeen, cienol, bornyl acetaat, alfa-pineen en borneol.


Zoals met alle kruiden en specerijen duurt het even voor je het effect ervan merkt. Vooral op de lange termijn hebben kruiden en specerijen ons veel te bieden en ze hebben vooral ook een preventieve werking.


Rozemarijn kun je gebruiken in gerechten met ei, in een dressing, bij aardappelgerechten of bij gebakken champignons. Maar je kunt het ook door een smoothie doen of een heel klein beetje door de havermoutpap of muesli. Ook in vleesgerechten en curry's doet rozemarijn het goed. En je kunt er heel gemakkelijk thee van trekken om van de gezonde eigenschappen van dit kruid gebruik te maken.

lekker met bijvoorbeeld tijm en laurier.

Belangrijke voedingstoffen in rozemarijn

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More