Linzengroentensoep

Ronnie de Winter • 19 december 2021

voor de lunch!

Een heerlijke soep voor de lunch in koude dagen. Een snelle en gemakkelijker manier om meer groenten te eten. Groenten en kruiden geven ons lichaam vitaminen, mineralen en vooral fytonutriënten. Hiermee houden we onze weerstand en energieniveau op peil.

Groenten en kruiden zijn goed voor onze spijsvertering waardoor voedingstoffen beter en effectiever worden opgenomen.


Voor deze soep vormen linzen de basis. Linzen leveren eiwitten en mineralen en aangevuld met wat brood of granen en groenten wordt deze soep een maaltijd waardig.

Linzen groentensoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 1 winterwortel
  • 1 wortelpeterselie
  • 3 stengels bleekselderij met blad
  • 2 aardperen
  • 1/2 courgette
  • laurierblad
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1 tl kurkuma
  • wat rozemarijn
  • wat bonenkruid
  • een takje tijm
  • zwarte peper
  • zout
  • water
Bereidingswijze:
  • Was de linzen en zet ze met ruim water op. Zet ze zacht als de linzen koken.
  • Maak ondertussen de winterwortel, de wortelpeterselie, de stengels bleekselderie en de aardperen schoon en snijd e allemaal in kleine blokjes.
  • Voeg deze en alle kruiden bij de linzen  en laat ze mee koken.
  • Was de courgette en het blad van de bleekselderie en snijd ze beiden in kleine blokjes/stukjes.
  • Voeg dit toe wanneer de worteltjes in de soep zacht zijn.
  • Kook nog een paar minuten mee en dien de soep op met brood ( geroosterd) en een salade.

Over rozemarijn


In de mediterrane keuken wordt rozemarijn  samen met zijn verwanten lavendel, tijm en salie veel gebruikt.

Met zijn donkergroene, naaldachtige bladeren met een intense, etherische geur die lijkt op kamfer, is rozemarijn gemakkelijk te herkennen.

Rozemarijn is een kruid dat zowel inwendig als uitwendig geneeskrachtige eigenschappen heeft voor ons lichaam.

Zo helpt rozemarijn bij spijsverteringsklachten zoals maagkrampen en een opgeblazen gevoel. Het blad helpt ons  lichaam bij de vertering van vetten door het stimuleren van de afgifte van spijsverteringssappen. Rozemarijn helpt de lever ontgiften, heeft een krampstillende  en pijn dempende werking en  helpt de nieren vocht af te drijven. Rozemarijn kan ook ingezet worden bij het verminderen van hoest.


Uitwendig kan rozemarijn ingezet worden bij reumatische aandoeningen en bevordert het de bloedsomloop van de huid. De antioxidanten in rozemarijn  hebben een positief effect op huidkanker.

Rozemarijn is bacteriedodend en reinigt hierdoor zowel het bloed als de lever waardoor eczeem minder vlug zal optreden.

Rozemarijn werkt goed bij spierpijn en reumatische aandoeningen omdat het opeenhopingen van afvalstoffen (waaronder vrije radicalen) waardoor deze klachten ontstaan, door rozemarijn sneller worden opgeruimd.

Rozemarijn is koortsverlagend en schimmeldodend en kan ook een te sterk groeiende  schimmel candida doen verminderen.


De krachtige antioxidant glutathion maakt ons lichaam zelf aan en is een belangrijker stof om ons te weren tegen virussen en oxidatieve stress. Deze stof is onze virusdoder bij uitstek. Rozemarijn bevat carnosol en carnosinezuur en deze stoffen hebben een positieve invloed op de aanmaak van glutathion in ons lichaam. Zelfs het ruiken aan rozemarijn heeft al invloed op de aanmaak van glutathion.


Bij een lage bloeddruk werkt rozemarijn bloeddrukverhogend. Ook heeft het een positieve invloed op hoofdpijn, migraine en galaandoeningen.


Maar ook voor je brein is rozemarijn heel erg goed. Het gaat angst, depressie en mijdingsdrang tegen en geeft ontspanning. Bij mensen met een burn-out vermindert rozemarijn stress en vermoeidheid. Ook kan rozemarijn het geheugen verbeteren doordat het in staat is om de neurotoxiciteit van metaalionen in de hersenen te verminderen.  Regelmatig rozemarijn gebruiken ( dagelijks een beetje) geeft het beste resultaat.


Rozemarijn dankt zijn geneeskrachtige werking vooral aan de vele fytonutriënten zoals:  flavonoïden, fenolzuren, fenol terpenen, jasmonaat, fenol glycosiden en lignanen en de bacteriedodende en ontstekingsremmende etherische oliën te weten: kampeen, cienol, bornyl acetaat, alfa-pineen en borneol.


Zoals met alle kruiden en specerijen duurt het even voor je het effect ervan merkt. Vooral op de lange termijn hebben kruiden en specerijen ons veel te bieden en ze hebben vooral ook een preventieve werking.


Rozemarijn kun je gebruiken in gerechten met ei, in een dressing, bij aardappelgerechten of bij gebakken champignons. Maar je kunt het ook door een smoothie doen of een heel klein beetje door de havermoutpap of muesli. Ook in vleesgerechten en curry's doet rozemarijn het goed. En je kunt er heel gemakkelijk thee van trekken om van de gezonde eigenschappen van dit kruid gebruik te maken.

lekker met bijvoorbeeld tijm en laurier.

Belangrijke voedingstoffen in rozemarijn

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More