Linzengroentensoep

Ronnie de Winter • 19 december 2021

voor de lunch!

Een heerlijke soep voor de lunch in koude dagen. Een snelle en gemakkelijker manier om meer groenten te eten. Groenten en kruiden geven ons lichaam vitaminen, mineralen en vooral fytonutriënten. Hiermee houden we onze weerstand en energieniveau op peil.

Groenten en kruiden zijn goed voor onze spijsvertering waardoor voedingstoffen beter en effectiever worden opgenomen.


Voor deze soep vormen linzen de basis. Linzen leveren eiwitten en mineralen en aangevuld met wat brood of granen en groenten wordt deze soep een maaltijd waardig.

Linzen groentensoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 1 winterwortel
  • 1 wortelpeterselie
  • 3 stengels bleekselderij met blad
  • 2 aardperen
  • 1/2 courgette
  • laurierblad
  • 1/2 tl zwarte komijn
  • 1 tl kurkuma
  • wat rozemarijn
  • wat bonenkruid
  • een takje tijm
  • zwarte peper
  • zout
  • water
Bereidingswijze:
  • Was de linzen en zet ze met ruim water op. Zet ze zacht als de linzen koken.
  • Maak ondertussen de winterwortel, de wortelpeterselie, de stengels bleekselderie en de aardperen schoon en snijd e allemaal in kleine blokjes.
  • Voeg deze en alle kruiden bij de linzen  en laat ze mee koken.
  • Was de courgette en het blad van de bleekselderie en snijd ze beiden in kleine blokjes/stukjes.
  • Voeg dit toe wanneer de worteltjes in de soep zacht zijn.
  • Kook nog een paar minuten mee en dien de soep op met brood ( geroosterd) en een salade.

Over rozemarijn


In de mediterrane keuken wordt rozemarijn  samen met zijn verwanten lavendel, tijm en salie veel gebruikt.

Met zijn donkergroene, naaldachtige bladeren met een intense, etherische geur die lijkt op kamfer, is rozemarijn gemakkelijk te herkennen.

Rozemarijn is een kruid dat zowel inwendig als uitwendig geneeskrachtige eigenschappen heeft voor ons lichaam.

Zo helpt rozemarijn bij spijsverteringsklachten zoals maagkrampen en een opgeblazen gevoel. Het blad helpt ons  lichaam bij de vertering van vetten door het stimuleren van de afgifte van spijsverteringssappen. Rozemarijn helpt de lever ontgiften, heeft een krampstillende  en pijn dempende werking en  helpt de nieren vocht af te drijven. Rozemarijn kan ook ingezet worden bij het verminderen van hoest.


Uitwendig kan rozemarijn ingezet worden bij reumatische aandoeningen en bevordert het de bloedsomloop van de huid. De antioxidanten in rozemarijn  hebben een positief effect op huidkanker.

Rozemarijn is bacteriedodend en reinigt hierdoor zowel het bloed als de lever waardoor eczeem minder vlug zal optreden.

Rozemarijn werkt goed bij spierpijn en reumatische aandoeningen omdat het opeenhopingen van afvalstoffen (waaronder vrije radicalen) waardoor deze klachten ontstaan, door rozemarijn sneller worden opgeruimd.

Rozemarijn is koortsverlagend en schimmeldodend en kan ook een te sterk groeiende  schimmel candida doen verminderen.


De krachtige antioxidant glutathion maakt ons lichaam zelf aan en is een belangrijker stof om ons te weren tegen virussen en oxidatieve stress. Deze stof is onze virusdoder bij uitstek. Rozemarijn bevat carnosol en carnosinezuur en deze stoffen hebben een positieve invloed op de aanmaak van glutathion in ons lichaam. Zelfs het ruiken aan rozemarijn heeft al invloed op de aanmaak van glutathion.


Bij een lage bloeddruk werkt rozemarijn bloeddrukverhogend. Ook heeft het een positieve invloed op hoofdpijn, migraine en galaandoeningen.


Maar ook voor je brein is rozemarijn heel erg goed. Het gaat angst, depressie en mijdingsdrang tegen en geeft ontspanning. Bij mensen met een burn-out vermindert rozemarijn stress en vermoeidheid. Ook kan rozemarijn het geheugen verbeteren doordat het in staat is om de neurotoxiciteit van metaalionen in de hersenen te verminderen.  Regelmatig rozemarijn gebruiken ( dagelijks een beetje) geeft het beste resultaat.


Rozemarijn dankt zijn geneeskrachtige werking vooral aan de vele fytonutriënten zoals:  flavonoïden, fenolzuren, fenol terpenen, jasmonaat, fenol glycosiden en lignanen en de bacteriedodende en ontstekingsremmende etherische oliën te weten: kampeen, cienol, bornyl acetaat, alfa-pineen en borneol.


Zoals met alle kruiden en specerijen duurt het even voor je het effect ervan merkt. Vooral op de lange termijn hebben kruiden en specerijen ons veel te bieden en ze hebben vooral ook een preventieve werking.


Rozemarijn kun je gebruiken in gerechten met ei, in een dressing, bij aardappelgerechten of bij gebakken champignons. Maar je kunt het ook door een smoothie doen of een heel klein beetje door de havermoutpap of muesli. Ook in vleesgerechten en curry's doet rozemarijn het goed. En je kunt er heel gemakkelijk thee van trekken om van de gezonde eigenschappen van dit kruid gebruik te maken.

lekker met bijvoorbeeld tijm en laurier.

Belangrijke voedingstoffen in rozemarijn

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More